6 manieren om soepel met werkdruk om te gaan

Komt het wel eens voor dat je tandenknarsend naar je werk gaat? Dat je als je ‘s avonds thuis komt meteen met een dramatische zucht op de bank stort? Of dat de stoom al uit je oren komt als een collega net te luid in een appel bijt? Als dat zo is, dan hoef je je niet te schamen. Bijna alle Nederlanders hebben wel eens te maken met hoge werkdruk of stress op het werk. Om te voorkomen dat je scheel van de stress tegen een deur aanloopt of een vorkheftruck in een gevel parkeert, hebben we de beste tips verzameld. Doe er je voordeel mee, zouden we zeggen. Overwin de werkdruk, bestrijdt de stress, ga weer met zin naar je werk!

1. Stop met multitasken, ga singletasken

Multitasken werkt niet. Dat blijkt uit ieder onderzoek. Geloof je dat niet? Probeer maar eens een gedicht te schrijven terwijl je op een eenwieler doedelzak speelt. Lukt je niet.

Wat werkt dan wel? Nou ja, het tegenovergestelde dus: single tasking. Het kost wat discipline, maar als je zorgt dat je met maar één ding tegelijk bezig bent, scheelt dat je een berg energie, een stapel fouten en een hele hoop frustratie. Zet een timer voor een uur, zet in je agenda waar je in die tijd mee bezig bent en doe alléén maar dat.

Zo krijg je veel meer het gevoel van richting en voel je je minder alsof je constant overal achteraan aan het rennen bent. Try it.

2. Stop giving a f*uck

Je kent vast dat oranje boek wel wat momenteel uit iedere millenialtas steekt: de edele kunst van not giving a f*uck. Het klinkt een beetje alsof je dan maar een onverschillige lamzak zou moeten zijn, maar dat is niet het idee.

Not giving a f*uck betekent dat je comfortabel bent met wie je zelf bent.

Veel oorzaken van stress of werkdruk zijn nou eenmaal een onderdeel van het leven. Misschien heb je een kritische baas, of moet je altijd in het weekend werken terwijl je vrienden ergens op de bar staan te dansen. Misschien moet je door de regen naar je werk. Of misschien draait er iemand op de afdeling de hele tijd nummers van de Spice Girls.

Soms kan je wat veranderen aan je omstandigheden, maar als dat niet mogelijk is, kan je het beste accepteren dat de wereld nou eenmaal niet altijd een gebouwd is om jou zo comfortabel mogelijk te maken.

Staal jezelf. Laat je niet uit het veld slaan. Voel je goed ondanks de Spice Girls. Stop giving a f*uck.

6 manieren om soepel met werkdruk om te gaan

3. Work hard, play extrasuperhard

Hard werken is supergoed enzo, maar zorg ervoor dat je ook genoeg leuke dingen doet. Ga sporten, bijvoorbeeld. Dat zorgt voor de aanmaak van een boel stressverlagende hormonen in je lichaam en helpt je met je de volgende dag weer concentreren. En het geeft je stoere spieren en handig uithoudingsvermogen, wat weer van pas komt als je met iemand wil flirten of er juist voor wil wegrennen. Allebei mooi meegenomen.

4. Slaap als een baby

Slaap is belangrijk. Nee, scratch that: slaap is een van de belangrijkste dingen in de wereld. Je bent er niet voor niks eenderde van je leven mee bezig.

Goed slapen maakt bijna alles beter: het verbetert je concentratievermogen, het voorkomt burnoutklachten, het verbetert je geheugen en je humeur en je bent minder snel afgeleid. Dus investeer in een relaxed bed en ga er op tijd in liggen.

Chill als een kat in een hangmat. Dan kan je alle werkdruk aan die je baan maar op je pad kan slingeren.

5. Luister naar goeie muziek

Gestresst? Muziek luisteren helpt. Ongeconcentreerd? Muziek luisteren helpt. Chagrijnig?

Muziek heeft een positieve invloed op zoveel verschillende aspecten van je geestelijke gezondheid, dat het haast raar is dat het geen verplichting is. Als je muziek met een sterke beat luistert, gaan je hersengolven in de pas lopen met de beat. Als het een snelle beat is, word je daardoor alerter en geconcentreerder. Als de beat rustig is, word je kalmer en kan je makkelijker ontspannen. Het klinkt voor veel mensen misschien wat voor de hand liggend: natúúrlijk is muziek luisteren chill! Maar het mooie is dat het effect ook nog blijft werken nadat je gestopt bent met luisteren.

Dus zet een goed setje aan tijdens het werk. Knal de Spice Girls door de speakers van je auto op weg naar huis, als je het niet laten kan. Blèr mee op vol volume. Zelfs de hoogste werkdruk kan je niet de das omdoen als je de Spice Girls aan het blèren bent in de auto.

6. Maak overal een feestje van

Een belangrijk deel van werkdruk en werkstress komt voor uit het feit dat je alles mogelijk veel te serieus neemt. Terwijl er zo veel kleine geluksmomentjes te pakken zijn, als je een beetje je best doet. Dus pak je stoel in met bubble wrap. Ga op een eenwieler naar je werk. Verschijn op kantoor met een mand met puppies. Het leven is kort, maak er een feestje van!

Op zoek naar een nieuwe job?

Wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of zoek je juist naar vastigheid? Zoek je parttime werk of wil je liever fulltime werken? Vind dan via Tempo-Team jouw ideale baan.