Klagen over in de trein zitten is leuk, maar genieten van in de trein zitten is beter..

Herfst. Slecht weer. Overvolle treinen. Dat klinkt best ernstig allemaal, vergeleken bij die heerlijke zomer die we hebben gehad. Maar treinen naar je werk hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Sterker nog: met een beetje voorbereiding is het juist hartstikke leuk. En nog nuttig ook. Als je wil. Hoeft niet. Hier is de survivalgids voor treinen naar je werk: alles wat je moet weten om een doorgewinterde OV-overlever te worden.

 

De survivalgids voor treinen naar je werk

Tip 1: Zoek een zinnige manier om je tijd te besteden

In de trein zitten betekent eigenlijk ook: even een momentje voor jezelf. Tijd die je hartstikke goed kan besteden aan zinnige dingen! Neem bijvoorbeeld een boek mee, en ga dat half uurtje lekker zitten lezen. Dat kan natuurlijk ieder boek zijn, maar een geschikte optie voor in de trein is bijvoorbeeld De Edele Kunst van Not Giving a Fuck van Mark Manson. Al was ‘t alleen al om de titel.

Niet zo’n boekenwurm? No problem: via iTunes of op Spotify vind je duizenden gratis podcasts. Luister bijvoorbeeld eens naar de podcasts van Lize Korpershoek, ‘bezeten over eten’. Hilarisch praten over koken: het kan.

Tip 2: Investeer in Oordopjes

Als je vaak in de trein zit, is een goeie koptelefoon of set oordopjes van levensbelang. Koop iets waarvan de kabeltjes niet in de knoop raken, want als je bij het eindstation nog steeds bezig bent met een knopenpuzzel op te lossen, dan baal je dus.

Zorg er verder voor dat ze goed geluiddicht zijn. Dan kan je je perfect concentreren op de podcast waar we het hierboven over hadden. Wat ook superontspannend werkt: vaag al het omgevingsgeluid weg en vervang het met een glijer soundtrack zoals deze (of je eigen playlist natuurlijk, jij smooth sailor jij). 

Tip 3: Maak er je eigen feestje van

Veel mensen zien de trein niet direct als een plek om te socializen. Maar waarom niet? Maak gewoon een praatje met degene die naast je zit. Vraag waar ze heen gaan, bijvoorbeeld. Wat voor werk ze doen. Wat ze dit weekend gaan doen. Of ze graag reizen. Wie weet speel je binnen de kortste keren samen een spelletje heads-up of 30 seconds met een app op je telefoon. 

Wist je trouwens dat meer dan 70% van alle relaties ontstaan na spelletjes 30 seconds met vreemden in de trein? Oké, dat hebben we net verzonnen, maar je snapt wat we bedoelen: niks mis met een beetje onschuldig flirten. Yolo!

Tip 4: Leer naar buiten kijken

Wat? Ja, leer naar buiten kijken! Echt met aandacht naar buiten kijken is een kwaliteit die moeilijker is dan ‘t lijkt. Je zit al snel op je telefoon te klooien, aan je werk te denken of te snurken. Maar probeer het maar eens: alleen maar naar buiten kijken. Je aandacht richten op wat je ziet. Niet afdwalen. 

Je zult merken dat je er ontzettend rustig van wordt. Het is haast een soort meditatie die ervoor zal zorgen dat je stress behoorlijk omlaag gaat.

Tip 5: Duik onder in je telefoon

Natuurlijk is je tijd nuttig doorbrengen en contact hebben met andere mensen heel goed allemaal, maar soms heb je helemaal geen zin in zinvolle dingen. Soms wil je gewoon je tijd weggooien met iets volledig zinloos. Snappen we heus wel. 

Dus scroll door tot je al je social media hebt uitgespeeld. Download lekker een of ander simpel spelletje op je telefoon, zak flink onderuit in je stoel en ga, uh, babyschapen föhnen. Waarom niet? Dit is jouw tijd. En niemand kan die van je afnemen. 

Op zoek naar een nieuwe job?

Wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of zoek je juist naar vastigheid? Zoek je parttime werk of wil je liever fulltime werken? Vind dan via Tempo-Team jouw ideale baan.