De do's & don't's op de kerstborrel van je werk

Het is weer zover. December. Het einde van het jaar is in zicht, dus tijd voor de kerstborrel van je werk. Een avondje super gezellig ontspannen met je collega’s, maar maak je wat verkeerde beslissingen kan het ook een avond zijn waar je de rest van het jaar met rode wangen van schaamte aan terugdenkt. Vermijden? En toch een leuk feestje hebben? Nou, zo!

Pak uit met je outfit

Do:

Pak uit met je outfit! Ga all-in met je kersttrui, of word creatief met een leuk t-shirt of een muts. Ieder feest wordt een beetje feestelijker wanneer jij een mutsje draagt. En je ziet er echt niet belachelijk uit. Beloofd!

Don't: 

Er is een punt waar het omslaat van "hé, leuk, Tim heeft ieder jaar een gekkere kersttrui" naar "uh, waarom staat daar een gast in een rendierpak?" Wees niet de gast in het rendierpak. Geloof ons!

En waarom niet? Nou, probeer maar eens een gesprek te voeren met iemand waar je in de bek van een rendier moet kijken om oogcontact te maken. Best sociaal ongemakkelijk.  

Ontspan je

Do:

Een kerstborrel is een moment om de werkspanning van je af te laten glijden. Pak een drankje en maak een praatje met een collega over iets anders dan je werk. Relax!

Don’t:

De open bar is gewoon gevaarlijk. Voor je het weet sta je op de tafel te dansen of zit je met je broek naar beneden op het kopieerapparaat. Nu kunnen dat soort grappen best leuk zijn op z’n tijd, maar met al je collega’s erbij die staan toe te kijken, misschien niet zo slim. Beter om je een klein beetje in te houden. Na oud en nieuw begint er gewoon weer een nieuw jaar he. En al jouw collega’s hebben dan jouw billen uit de Xerox zien rollen. Whoops…

Doe mee

Do:

Als er dingen gaande zijn: doe mee! Spring in het spelletje twister of haak aan bij de karaoke. Meng je in gesprekken en grijp de kans om je collega’s beter te leren kennen. Ook die collega die je af en toe eens voorbij ziet lopen. Wie weet kun je ’t stiekem samen verschrikkelijk goed vinden. 

Don’t:

Ga niet ouwehoeren tegen je baas. Begint hij of zij het gesprek: prima, maak gezellig een praatje. Maar vermijd het om ‘t uitgebreid over je werk te hebben. Zeker met een paar drankjes op, ga je waarschijnlijk één van de twee dingen doen: klagen of veel te hard complimentjes geven. Beiden geen goed idee.

Wees positief

Do:

Niemand houdt van een zeikerd, toch. Natuurlijk zijn er dingen over je werk die beter kunnen. Natuurlijk heb je irritaties over collega’s. Iedereen heeft dat. Maar om nu tijdens een kerstborrel  in de klaagstand te gaan… Hou je liever bezig met wat er goed gaat; de drankinname van de baas bijvoorbeeld. Je weet toch: de kerstborrel gaat pas echt goed los als de baas zelf op de tafel danst.

Don’t:

Hoe lekker je ook gaat met je sociale zwarte band, hou ‘t een beetje rustig als het op dat versieren aankomt. Want in een kroeg een, uh, ‘interessante’ beslissing maken is tot daar aan toe, maar als je naast iemand wakker wordt waar je aanstaande maandag weer mee luncht of in meetings zit, denk nog even een extra keer na...

Op zoek naar een nieuwe job?

Wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of zoek je juist naar vastigheid? Zoek je parttime werk of wil je liever fulltime werken? Vind dan via Tempo-Team jouw ideale baan.