Solliciteer-superpowers: zo zet je lichaamstaal in om je droombaan te scoren

Tijdens je sollicitatie let je wel op je taalgebruik, toch?! Maar weet je dat je met je lichaam vaak net zoveel zegt als met taal. Terwijl je je daar misschien niet eens bewust van bent. Hoe voorkom je dat je woorden zegt "neem mij aan" maar je lichaam schreeuwt "doe het niet!"? Dit zijn de 5 dingen waar je op kan letten om een positieve indruk achter te laten zonder een woord te zeggen.

1. Begin met zelfvertrouwen

Je sollicitatiegesprek begint eigenlijk al voordat je de deur binnenstapt. Je kunt namelijk al best veel doen om je zelfvertrouwen op te pompen voordat je het gesprek begint. Neem even een momentje voor jezelf, in de lift of op de wc of buiten voor de deur, en ga staan power posen als een malle. Dat geeft je precies de boost die je nodig hebt om zelfverzekerd naar binnen te stappen.

2. De handdruk

Het handen schudden is vaak het enige moment van fysiek contact tijdens je sollicitatie. En uit onderzoek blijkt dat de beslissing of iemand je mag, voor een deel al gemaakt wordt bij de handdruk. Dus zorg dat-ie indruk maakt.

Een goede handdruk bestaat uit een aantal onderdelen. Het belangrijkste: niet te hard, niet te zacht. Niemand houdt van een dooie vis, maar verbrijzelde middenhandsbeentjes zijn nou ook weer niet zo nodig. Verder is het superongemakkelijk als je vingers met elkaar verstrengeld raken bij het handen schudden, wat je kan voorkomen door je duim en je wijsvinger ver uit elkaar te houden, en de rest van je vingers tegen elkaar te klemmen.

Ook houd je oogcontact zolang als je handen elkaar raken, tover je een lichte glimlach op je gezicht en houd je je lichaam naar de ander gedraaid.

Oefen ‘t maar even, anders!

3. Waar zijn je handen?

Je handen zijn een belangrijk onderdeel van je communicatie. Voel je vrij om er lekker mee te gebaren, als je dat gewend bent. Ontspannen gebruik van handgebaren straalt zelfverzekerdheid uit.
Let op dat je niet met je armen over elkaar gaat zitten. Dat geeft namelijk de indruk dat je defensief bent. Zelfde met je benen, trouwens: die kun je ook beter naast elkaar houden, met je voeten stevig op de grond geplaatst.

4. Ga alsjeblieft niet nerveus lopen hannesen

Vraag aan je omgeving of je nerveuze ticjes hebt. Zo ja: let erop en onderdruk ze als een gek. Er is weinig dat zo hard schreeuwt dat je onzeker of zenuwachtig bent als enorm met je voet zitten tikken, etiketjes van flesjes af zitten scheuren of met pennen zitten
wiebelen. Doe ‘t gewoon niet.

5. Oogcontact, maar niet te heftig

Het is belangrijk om oogcontact te maken tijdens je sollicitatie. Het geeft de indruk dat je te vertrouwen bent en dat je eerlijk antwoordt. Maarrr (je voelt ‘m al aankomen) overdrijf ‘t niet! Als je oogcontact blijft houden wordt ‘t al heel snel raar. Het laatste gevoel dat je je interviewers wil geven is dat je een psychopaat bent (of dat je ze probeert te versieren, trouwens). Probeer jezelf voor te houden dat je met een oude vriend praat, en het gaat hopelijk vanzelf. Als je nou ook nog ‘s een beetje een goed verhaal hebt, kan het haast niet meer misgaan. Succes!

Op zoek naar een nieuwe job?

Wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of zoek je juist naar vastigheid? Zoek je parttime werk of wil je liever fulltime werken? Vind dan via Tempo-Team jouw ideale baan.