Er is altijd een reden voor een compliment!

Elke dag met plezier naar het werk gaan, dat doet Marco van Andel (47) als salesmanager bij Transcom. Een callcenter. Dat er veel gepraat wordt op de werkvloer is geen geheim, maar wordt er ook gelachen? ‘Jazeker! Anders had ik al lang een andere baan gezocht!’

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen, wat betekent werkplezier voor jou?

Werkplezier: dat is heel simpel: elke dag met zin naar je werk gaan. Als dat niet zo is, dan heb je niet de juiste baan. En tuurlijk heb je af en toe een baaldag, dat hoort bij het leven. Maar als je week in, week uit ‘s ochtends wakker wordt en denkt ‘ik moet weer…’, dan zit je niet goed..

Waarom heb jij er elke dag zoveel zin in dan?

Ik vind de groep mensen waarmee ik elke dag werk heel leuk. Ik kijk nu even om de hoek, en daar zit iemand van 63 jaar naast iemand van 19 jaar. Dat is toch mooi? Er werken bij Transcom veel verschillende mensen. Onze oudste medewerker is 72 jaar, gewoon omdat hij het zo gezellig vindt om hier onder de mensen te zijn. Prachtig, toch? Zelf vind ik het ook echt tof om mensen zo te coachen dat ze steeds beter worden in hun werk. Soms kan een kleine tip er al voor zorgen dat iemand die ene vraag juist wél durft te stellen.

De druk ligt vaak hoog bij jullie op de werkvloer. Hoe zorg je er dan toch voor dat iedereen elke dag met diezelfde zin naar kantoor blijft komen?

Door het hier zo leuk mogelijk te maken. We organiseren veel uitjes en acties. Bijvoorbeeld: als de ‘r’ in de maand zit, staat er fruit op de werkvloer. Een tijdje geleden hebben we hier een Rad van Fortuin neergezet. Ook al win je niks, de lol die je er met z’n allen om hebt, is al genoeg.

Hoe vieren jullie successen?

Op verschillende manieren. De dagelijkse complimenten zijn denk ik nog wel het belangrijkst. Er zijn mensen die zeggen dat het hen niet zoveel uitmaakt of ze complimenten krijgen. Daar geloof ik niks van. Iedereen heeft het nodig, jij ook! Als je een heel leuk compliment krijgt op werk heb je thuis iets leuks te vertellen. Ik vind dat het geven van complimenten altijd kan. Er hoeft eigenlijk helemaal geen speciale reden voor te zijn. Je kan iemand ook gewoon bedanken voor de dag wanneer ‘ie de deur uitloopt, dat is toch leuk?

Geef jij zelf wel genoeg complimentjes denk je?

Ik hoop van wel. Maar het kan altijd beter. Soms vergeet ik het door de drukte, wat een slap excuus is natuurlijk. Zeker na het lezen van jullie onderzoek ga ik er nog beter opletten. En niet alleen bij mezelf. Ik wil ook anderen op de werkvloer stimuleren om het meer te doen.

Er werken meer dan 1000 mensen bij Transcom. Hoe zorg je dan voor een teamgevoel?

Wij werken in kleine teams. Elke leidinggevende heeft 20 mensen in z’n team. Elk team heeft een eigen ‘borrelpot’, waarin vanuit Transcom wordt gespaard voor leuke teamuitjes of om andere leuke dingen mee te doen. Wat die uitjes zijn, verzinnen de teams zelf. Werkt heel goed kan ik je zeggen.

TIP: wil je ook zo’n borrelpot starten….

Elk team kan geld verdienen voor de borrelpot dankzij incentives. Als er bijvoorbeeld een salesactie loopt, mag elke medewerker die een sale maakt een stuiterbal in een buis doen. Een volle buis levert een bedrag op voor de pot. 

Op deze manier is het spelelement zichtbaar voor iedereen. De hoogte van elke borrelpot houd ik bij in een openbaar document. Als een team een teamuitje wil plannen, moeten ze dat bij mij aanvragen. Ik kijk dan hoeveel geld er beschikbaar is. Agents of teamleiders organiseren zelf het uitje en wij betalen dan de rekening. Na een teamuitje is de sfeer in het team geweldig, wat de KPI's dan weer positief beïnvloedt. Iedereen blij!

Welke dingen vielen je op bij het onderzoek naar werkplezier? 

Nou, dat werknemers aangeven dat werkgevers niet zo hoeven uit te pakken met bedrijfsuitjes. Wij organiseren twee keer per jaar een mega groot feest, haha! Gelukkig worden die feesten wel supergoed bezocht. Elk jaar hebben we een feest met als thema ‘De Oscars’. Smokings, mooie jurken, je snapt ‘m. Daar worden ook onze eigen Oscars uitgereikt aan de beste teams en medewerkers. Iedereen mag meestemmen. Dat zorgt voor veel praatjes en speculaties op de werkvloer. Zowel voor als na het feest. Misschien maakt dat het feest wel zo leuk…

Wil je ook werken bij Transcom?

Sta je na het lezen van dit interview te trappelen om bij Transcom aan de slag te gaan? Check de vacatures van deze leuke topwerkgever!