8 tips voor een onvergetelijke staycation

De dagen worden langer en je korte broeken kunnen van zolder: de vakantie is in aantocht! De meeste mensen kiezen ervoor om op pad te gaan naar een ander land. Krijg jij het Spaans benauwd als je denkt aan lange vliegreizen, eindeloze files of het opzetten van die onmogelijke tent? Wil je graag duurzamer leven of heb je gewoon geen behoefte om weg te gaan? Ga je toch lekker voor een staycation, oftewel: een thuisvakantie! Ook zonder Spaanse Costa of Franse Rivièra haal jij het vakantiegevoel in huis! Hoe? Geniet van je eigen Casa Soleil met deze - al zeggen we het zelf - 8 top staycation tips!

1. Ga thuiskamperen ⛺️

Thuiswerken? Thuiskamperen is dé trend van dit jaar! Want wie zegt dat je een tent alleen op een camping op kan zetten? Wij niet hoor! Haal ‘m van zolder en zet hem gewoon op in je eigen tuin, woonkamer of balkon. Heb je geen tent? Ook dat is geen probleem met deze superhandige IKEA-instructies. Hiermee bouw je in no-time je eigen tent! Gewoon in je woonkamer. 

Om je vakantiegevoel helemaal compleet te maken pak je natuurlijk maximaal uit en haal je ook je luchtbed, slaapzak, zaklamp en campingstoeltjes tevoorschijn. En vergeet je toiletrol niet! 

2. Bouw je eigen strand 🏖

Vergeet het strand van Kijkduin. Kijktuin: dáár moet je zijn deze zomer! In Kijktuin hoef je niet te vechten om het beste plekje in het zand en hoef je ook niet de hele dag tegen de (net iets te) behaarde borstkas van je buurman aan te kijken. In Kijktuin ben jij de baas over je eigen strand! 

Haal een berg zand op via Marktplaats.nl, koop een palmboom bij het tuincentrum en zet je eigen zwembad op. Een paar ligbedden, een parasol en een opblaas flamingo maken het plaatje compleet. Cocktail in je hand en klaar ben je. Laat die zon maar komen! 

3. Ga op vakantie-‘dieet’ 🥖

Het vakantiegevoel gaat door de maag! Dus met het vakantie-’dieet’ zit je altijd goed! Een staycation Franse stijl? Eet dan gewoon de hele week alleen maar baguettes, croissants en lekkere kaasjes. Liever een Spaanse staycation? Met een heerlijke paëlla, een glas sangria en smakelijke tapas heb jij écht geen vliegreis nodig! 

PS Met dieet bedoelen we dus niet dat je af moet vallen. Als je op vakantie bent horen de extra kilo’s er gewoon bij natuurlijk ;-) Doe boodschappen zoals je dat in het buitenland zou doen (met veel ijsjes en wijn dus!) en steun de lokale horeca door ‘s avonds lekker uitgebreid in thema uit eten te gaan. Wat doe je anders met je overgebleven vakantiegeld?

4. Maak nieuwe vakantieplannen 🗓

Sla je een jaartje over? Grote kans dat je volgend jaar dan tóch weer vakantiekriebels krijgt. Ennnn… je bespaart geld door niet te gaan, dus volgend jaar heb je waarschijnlijk meer budget! Reden genoeg om alvast te dromen van witte stranden en azuurblauwe wateren.

In welk hotel ga je slapen? Wat is de beste luchtvaartmaatschappij? Welke lokale gerechten moét je gaan proberen? En wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in de regio? We beloven je: de voorpret is al een halve vakantie!

5. Haal je fotoboeken uit de kast (of maak er één) 📷

Ken je dat: je bent ieder jaar weer uren bezig om een mooi fotoboek samen te stellen van al je vakantiefoto’s. En het wordt ieder jaar weer een pareltje! Dat vervolgens nooit meer aangeraakt wordt. Of ben je juist type uitsteller en liggen al jouw foto’s nog te wachten om netjes bij elkaar geplakt te worden? 

Welke van de twee je ook bent: dit is jouw zomer! Want als je thuisblijft heb je lekker de tijd om nog eens lekker na te genieten van alle mooie vakanties die je wél al hebt gehad. Ga er lekker voor zitten, zorg voor genoeg snacks en nodig goed gezelschap uit. Haal samen herinneringen op óf maak dat vakantieboek eindelijk eens compleet! 

6. Ga vakantiesporten 💪🏼

Geen vakantie is compleet zonder een potje badminton, tafeltennis of midgetgolf toch? En dat is mooi, want je kunt al deze sporten ook prima thuis doen! Zo haal je het vakantiegevoel wel héél gemakkelijk in huis. Wat dacht je van een midgetgolfparcours in de woonkamer? Of start op zolder en finish in de achtertuin. Iedere trap, kast of stoel kan onderdeel worden van jouw eigen - supercoole - midgetgolfbaan. Vakantiesporten was nog nooit zo leuk! 

7. Ruil van huis 🏡

Hét grote voordeel van op vakantie gaan is dat je heel even niet in je eigen huis hoeft te zitten. Gelukkig valt dat met een vakantie in eigen land makkelijk te regelen: ruil gewoon van huis! Er is vast wel iemand in je familie of vriendenkring die er hetzelfde over denkt. Maak het extra leuk door te ruilen met iemand uit een andere stad, vakantiegevoel gegarandeerd! 

8. Word online toerist 🧑🏾‍💻

Altijd al een keer met de Mona Lisa op de bank willen zitten? Het Rijksmuseum in Amsterdam, The MET in New York en het Louvre in Parijs bezoek je gewoon digitaal! Zo hoef je niet eens meer je deur uit om de mooiste kunstwerken te bewonderen! Sla die lange wachtrij lekker over, klap je tuinstoel uit, maak een lekkere cocktail en cultuur snuiven maar!

Welke tip ga jij opvolgen? Geniet van je welverdiende staycation, topper! 🤩 Enne.. laatste belangrijke tip: óók als je thuisblijft is het belangrijk om vrije dagen op te nemen.