publicatiedatum: 

Sociale innovatie is geen kunstje

Het vraagt een andere kijk op ondernemen

Innovatie is een ‘hot topic’. Om als organisatie te overleven moet je blijven innoveren en vooruitdenken. Bij innovatie wordt snel gedacht aan techniek en robots. Echter: naast technologische innovatie zijn ook sociale innovatie en bedrijfscultuur van cruciaal belang, pleit Dr. Arjen Verhoeff, senior beleidsadviseur arbeidsverhoudingen bij werkgeversvereniging AWVN. ‘De bedrijfscultuur en sociale innovatie staan vandaag niet vanzelfsprekend op de agenda van directies. Terwijl we steeds afhankelijker worden van het menselijk kapitaal, zijn veel bedrijven alleen maar rationeler geworden en nemen managers beslissingen vooral op basis van cijfers.’

Met technologische innovatie alleen red je het niet

‘Technologie en globalisering hebben de economische context drastisch veranderd. Robotisering gaat die trend absoluut versterken. Bedrijven kunnen die ontwikkeling niet bijbenen met technologische innovatie alleen. Voor innovatief ondernemerschap zijn ondernemers afhankelijk van netwerken, van ideeën en kennis buiten de organisatie. Sociale innovatie draait om de interactie tussen alle interne en externe stakeholders: hoe ze met elkaar samenwerken, het werk organiseren en het bedrijfsklimaat vormgeven. Dat vereist constante dialoog, aandacht voor de ander en het bewustzijn van wie je bent en hoe de ander jou ziet.’

Sociale innovatie werkt meteen

‘Een manager die gericht is op kortetermijnresultaten zegt: de bedrijfscultuur veranderen duurt vaak jaren, dus waarom zou ik daar vandaag in investeren? Dit geeft exact de spanning aan waarmee organisaties worstelen: voor succes zijn ze tegenwoordig afhankelijk van mensen, terwijl de tijd om professioneel aan verhoudingen tussen stakeholders te werken meer en meer ontbreekt.
Wie doorbreekt de cirkel van alsmaar meer cijfers? Als je morgen de dingen anders doet, dan dwing je de ander om anders te reageren. Dat is meteen de eerste stap naar een meer productieve en plezierige bedrijfscultuur. Sociale innovatie gebeurt onmiddellijk en levert meteen resultaat.’

Dr. Arjen Verhoeff is senior beleidsadviseur arbeidsverhoudingen bij werkgeversvereniging AWVN. In 2011 promoveerde de econoom op het onderwerp ‘Nut en noodzaak van technologische en sociale innovatie’.

Anders Werken preview