publicatiedatum: 

Flexibel werken heeft de toekomst

In 2020 werkt 30% van de beroepsbevolking op flexibele basis stelt TNS NIPO. Dit naar aanleiding van recent, grootschalig onderzoek naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Op dit moment heeft al bijna twintig procent van de totale beroepsbevolking een flexibele arbeidsovereenkomst. 

De arbeidsmarkt verandert in een gestaag tempo. We worden steeds ouder, robots doen hun intrede, de hele wereld staat open door digitalisering. Hoe de toekomst van werk er precies uit gaat zien is nog glazen bol kijken. Een feit is wel dat het in de toekomst draait om rendement van arbeid. De vaste baan voor het leven bestaat nu al niet meer.

Goed werkgeverschap ‘anno nu’ 

Aanpassingsvermogen en flexibiliteit zijn erg belangrijk. Goed werkgeverschap ‘anno nu’ betekent dan ook dat je als werkgever meedenkt met de loopbaan van de werknemer. Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt? Nu en in de toekomst? Ga hiervoor de dialoog aan met uw medewerkers. Vraag ze naar hun toekomstplannen, hun ambities en dromen. Waar blinken ze in uit en wat kunnen ze juist nog verbeteren? Stimuleer ontwikkeling en opleiding waardoor uw mensen van toegevoegde waarde blijven voor de arbeidsmarkt. Om u hierbij te ondersteunen bieden wij een workshop arbeidsmarkt aan. Een workshop voor u medewerkers waarin ze precies op deze thema’s uitgedaagd worden. Wellicht een mooie optie voor uw mensen?

Gewaardeerd, veilig en zeker

Naast opleiding en ontwikkeling is er nog een ander aspect dat de aandacht verdient. Als flexibiliteit zo belangrijk is voor Nederland, dan moeten we er óók voor zorgen dat medewerkers die werken op flexibele basis zich gewaardeerd, veilig en zeker voelen. Kinderopvang, pensioenen, hypotheken, allemaal zaken die goed geregeld moeten zijn. 

Op dit moment komen mensen zonder vast contract vaak moeilijk in aanmerking voor een hypotheek. Banken zijn huiverig om hen een hypotheek te geven omdat zij uitgaan van de zekerheid die een vast contract biedt. En dat is vaak niet terecht. 

Tempo-Team vindt het belangrijk dat medewerkers met een flexibel contract eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Daarom bieden we onze flexwerkers sinds mei een slimme innovatie aan: de Tempo-Team perspectiefverklaring. Met deze verklaring kunnen zij via de Vereniging Eigen huis een hypotheek aanvragen. 

Innovatie: de Tempo-Team perspectiefverklaring

Bij de perspectiefverklaring wordt niet alleen gekeken naar het contract, maar ook naar iemands opleiding, werkervaring, competenties, functie, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie. Op basis daarvan beoordeelt Tempo-Team of iemand in aanmerking komt. Oftewel, de perspectiefverklaring kijkt vóóruit: bij voldoende perspectief op de arbeidsmarkt moet het mogelijk zijn om een hypotheek te kunnen krijgen. Daar zetten wij ons sterke team en grote netwerk graag voor in!