Eerste werkdag! Hoe onthoud je al die namen?

Met een onoverwinnelijke blik in je ogen en met een flink portie zelfvertrouwen, start jij je eerste werkdag. Je sollicitatiegesprek ging fantastisch en je bent geknipt voor deze nieuwe functie. Zodra je binnenstapt, word je voorgesteld aan je collega’s en daarna begeleid naar je nieuwe werkplek door...uuhm...hoe heet ‘ie ook alweer? Je kop lijkt wel een vergiet en de hele dag roep je hey, jij daar! Je hele bureauinventaris vliegt ongemerkt door het kantoor in de hoop dat die-gozer-van-marketing opkijkt en jij je brandende vraag kunt stellen. Dit terwijl je vanochtend nog alle handjes geschud hebt... akward!

Vanochtend stond je te pochen voor de spiegel en nu voel je jezelf totaal incompetent. Wat zullen ze wel niet denken? Wie heeft deze kneus aangenomen? Je weet namelijk dat namen onthouden op zoveel vlakken belangrijk is. Mensen die je bij naam noemt voelen zich goed en het toont dat je oprecht geïnteresseerd bent. De werkrelatie begint bij de eerste indruk en het is touch down als je iemands naam onthoudt. Lees daarom de volgende tips en je onthoudt je hele leven lang alle namen.

#1 Als herhaling niet werkt

Iedereen weet dat als je iemands naam herhaalt, je deze goed kunt onthouden. Toch werkt deze tactiek vandaag niet zo goed, want er komt zóveel op je af. Vraag dan of iemand zijn naam wil spellen. Hierdoor vormen je hersenen een visueel beeld en dat onthoud je veel gemakkelijker. Vraag dit niet aan collega Paul, maar doe dit bij moeilijke namen. Je kunt ook even tussentijds de naam typen in het kladblok van je mobiel om deze te visualiseren. Top idee, want dan heb je meteen een spiekbriefje.

#2 Dat bekt lekker

Ben je de ster van Sinterklaasavond met jouw gedichten? Mooi, want jouw rijmtalent kun je nu perfect gebruiken. Ontmoet je Piet van Financieel, Liset van Personeel en Suzan van Marketing? Dan heten ze vanaf nu Piet Parkiet, Liset Ballet en Suzan Koekenpan. Gebruik wel een aardig rijm, mocht je je per ongeluk verspreken want anders sta je alsnog voor joker.

#3 Dikke neus

Kijk goed naar iemands gezicht en zoek bijzondere gezichtseigenschappen zoals een scheve neus, grote oren of een  kuiltje in de kin. Doe dit supersnel, nog voordat iemand zijn naam zegt. Dan zullen je hersenen deze eigenschap associëren met de naam. Concentreer je wel op blijvende eigenschappen en niet op een baard, bril of rode lippenstift. Anders is het weer allemaal messed-up in je brein zodra je collega zichzelf een nieuwe look heeft aangemeten.

#4 Doe je huiswerk

Surf naar de bedrijfswebsite en bekijk de pagina’s zoals ‘het team’ of ‘over ons’. Hier vind je weleens het smoelenboek van het bedrijf. Leer dit uit je hoofd en je hebt een dikke voorsprong. Wees de beste van de klas en check ook de namen op Facebook. Truus houdt van koken en woont in Breda, John is pas vader geworden en Anna heeft gefeest op Lowlands. Hoppa, in de pocket die eerste indruk!

#5 Er zijn geen domme vragen

Een werkrelatie met een collega staat of valt natuurlijk niet alleen met zijn naam onthouden. Laat zien wat je in huis hebt en verpletter je collega’s met de kwaliteiten waarvoor je bent aangenomen. Werken deze tips niet voor jou? Vraag dan gewoon nog een keer iemands naam. Dit laat zien dat je betrokken bent en dat jij je beste beentje voor zet. Na die eerste indruk komt altijd nog een tweede, derde en vierde indruk. Je krijgt dus nog genoeg momenten om te shinen of om jezelf voor paal te zetten. 

Versla jij iedereen met memory en ben je een kei in onthouden? Vertel ons jouw geheim! 

Eerste werkdag! Hoe pak je een goede nachtrust?

Zodra je in bed duikt lig je te woelen en zie je de wekker elk uur wegtikken. Voorkom deze nachtelijke ellende en lees tips van de experts.