Kwart van de jongeren is wel eens met een kater gaan werken

De tijd voor vakantiewerk komt er weer aan. Bijna alle jongeren hebben wel eens een vakantie- of bijbaan gehad. De kans is aanwezig dat vakantiewerkers straks met een kater aan het werk zijn. Bijna een kwart (23%) van de jongeren geeft toe wel eens met een houten hoofd op het werk te komen. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok NetPanel in opdracht van Tempo-Team onder jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren een goede werksfeer belangrijker vinden dan salaris. Opvallend is dat een vijfde van de jongeren wel eens voor schut is gezet omdat ze nieuw was. Een derde van de vakantiewerkers werd vooral opgezadeld met vervelende klussen.

10% vindt relatie tijdens bijbaan

Bijna de helft geeft aan wel eens te veel verantwoordelijkheid te krijgen. Zelf gedragen de jongeren zich ook niet altijd opperbest. 30% heeft zich wel eens verslapen,15% is wel eens gewond geraakt tijdens het werk en 3% is zelfs wel eens tijdens het werk in slaap gevallen.

Baantje als vuilnisman niet populair

Jongeren werken het liefst in de evenementenbranche bij een sport-, of muziekevenement. Een baantje als assistent van een bekende artiest spreekt ook tot de verbeelding. Ook een baan in het buitenland of in de horeca zijn ideale banen voor jongeren. Een baantje als vuilnisman of bij de visboer op de hoek zijn minder populair.

Salaris gaat op de spaarrekening

Jongeren gaan verstandig om met hun verdiende geld. Zo zet 60% het salaris op de spaarrekening. Uitgaven als kleding (41%), uitgaan (29%) en studie (20%) zijn ook bestemmingen van het verdiende salaris. Jongeren houden, naast het geld, kennis en ervaring over aan hun baantjes (68%). Maar ook privé houden ze er wat aan over. Zo zegt een kwart er nieuwe vrienden aan over te houden, 10% een relatie en 8% een ‘one-night’ stand.

Werner Klaassen, directeur bij Tempo-Team: “Een bij- of vakantiebaan vervult meerdere functies voor jongeren. Het zijn de eerste stappen op de arbeidsmarkt, maar ook sociaal doen ze veel ervaring op. Wat mij betreft, kan een bij- of vakantiebaan eigenlijk niet op je cv ontbreken.”

Bekijk hier de infographic

Perscontacten

Media enquiries only.

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR