Tosti wint op werkvloer van quinoa

Maar liefst 8 op de 10 werknemers vinden gezond eten belangrijk. Toch lijkt de gezondheidstrend niet aan te slaan op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek* van MWM2 in opdracht van Tempo-Team. De quinoa salade behoort niet tot de populairste lunchgerechten en chiazaadjes zijn ver te zoeken. De maaltijdsalade staat op een slappe vijfde plek; gezondheidsgoeroes winnen nog geen terrein tijdens de werklunch.

Gezond eten in bedrijfsleven meer ambitie dan werkelijkheid

Het maken van een gezonde lunchkeuze lijkt vooral een imagokwestie. Eén op de tien werknemers zegt namelijk gezonder te eten in het bijzijn van collega’s. Dit zijn vaker vrouwen (11% versus 5% man) en jongeren van 18-34 jaar (16% versus 6% 35+). Als we zondigen tijdens de lunch is de favoriete ‘guilty pleasure’ de tosti (13%) en het broodje kroket (12%), gevolgd door de uitsmijter (9%). 

Gezonde traktatie blijft ver weg

Ook bij traktaties kiezen we massaal voor de ongezonde varianten. De slagroomtaart als traktatie is favoriet. Vooral de gekochte taart is populair. Mannen nemen vaker een gekochte taart mee (38% versus 24% vrouw), vrouwen gaan liever voor een zelfgemaakte versie (26% versus 13% man). Ruim een kwart vindt een verantwoorde en gezonde traktatie belangrijk, maar zij zijn in de minderheid. Een derde heeft er geen mening over en 42% vindt het niet belangrijk en blijven dol op ongezonde versnaperingen.

Werkgevers moedigen niet aan

Gezonde voeding op de werkvloer wordt door werkgevers niet enorm gestimuleerd. Slechts 31% biedt gezonde lunchopties aan, 14% biedt nauwelijks gezonde mogelijkheden aan. Werknemers vinden wel dat ze een gezondere keuze moeten kunnen maken. 20% van de werknemers geeft aan dat de werkgever meer gezonde mogelijkheden zou moeten aanbieden.

Operationeel directeur Tempo-Team Werner Klaassen: “Een gezonde keuze is denk ik altijd beter dan een vette snack. Simpelweg omdat je er meer energie van krijgt en dus scherper bent in je werk. Aan de andere kant laten werknemers zich niet betuttelen door hun werkgever en zien zij gezondheid als hun eigen verantwoordelijkheid. En ach, een tosti op zijn tijd is natuurlijk ook ontzettend lekker.”

*Verantwoording onderzoek

Het kwantitatieve onderzoek is uitgevoerd door middel van een online vragenlijst in augustus 2016. Aan dit onderzoek hebben 526 respondenten deelgenomen. De steekproef bestaat uit werkend Nederland.

Perscontacten

Media enquiries only.

Maarten Hagg

Woordvoerder