Onderzoek naar solliciteren

Solliciteren wordt door werkend Nederland als stressvol ervaren. Het gesprek is vergelijkbaar met een rijexamen, blinddate of eerste kennismaking met de schoonfamilie. Als sollicitant weet je dat de eerste indruk van groot belang is. Maar wat irriteert sollicitanten en wat vertel je wel en juist niet tijdens een sollicitatiegesprek? Tempo-Team liet onderzoeksbureau MWM2 dit uitzoeken.

Werkend Nederland ergert zich aan vacature term Work hard, Play hard

Uit het onderzoek blijkt dat té populaire vacatureteksten niet worden gewaardeerd door sollicitanten. Een groot deel van werkend Nederland (41%) krijgt namelijk jeuk van de term ‘Work hard, Play Hard’. Ook ‘9-5 mentaliteit’ (27%) en ‘Spin in het web’ (25%) zijn geen favorieten. Sollicitanten willen gewoonweg weten waar ze aan toe zijn; sluit de vacature aan bij mijn cv, wat is het salaris en kan ik om 17.00 uur naar huis? 

Sollicitatiegesprek vergelijkbaar met rijexamen en blinddate 

Zowel mannen als vrouwen vinden het sollicitatiegesprek stressvol en vergelijken het met een rijexamen (23%) of voorgesteld worden aan de vrienden of familie van partner (22%). Een vijfde vindt een sollicitatiegesprek zelfs net zo spannend als een Tinder- of blinddate (20%). Sollicitanten bereiden zich voor op hun eigen manier. Zowel mannen (64%) als vrouwen (74%) verdiepen zich in het bedrijf en de gesprekspartner. Vrouwen geven verder de voorkeur aan het oefenen van een gesprek (18%), terwijl mannen vroeg naar bed gaan (38%) en ‘s avonds geen alcohol drinken (21%). Een op de vijf schaft zelfs nieuwe kleren aan voor het sollicitatiegesprek. 

Eerlijkheid duurt het langst

Te laat komen is de grootste sollicitatieblunder, zo vindt 54%. Het gesprek zelf is spannend en er zijn daarom nogal wat emoties die opspelen. Vrouwen zijn vaak op hun hoede, nerveus, onzeker en kwetsbaar. Mannen zijn over het algemeen wat relaxter, energieker, gemakkelijker en meer comfortabel. Er komen geregeld lastige vragen aan bod. Een kwart van de werkenden probeert een lastige vraag te verduidelijken door een wedervraag te stellen. Een enkeling probeert deze vragen te vermijden door een ander onderwerp aan te snijden (8%) of weg te kijken (1%). 

Sollicitanten balen als er een ongeïnteresseerde gesprekspartner tegenover hen zit (61%), maar ook als de vacaturetekst niet overeenkomt met de werkelijkheid, zo vindt 46%. Vragen over persoonlijke situaties krijgt een vijfde van werkend Nederland liever niet voorgeschoteld. 

Werner Klaassen, operationeel directeur Tempo-Team: Ik raad werkgevers aan duidelijke, maar onderscheidende vacatureteksten te schrijven, zonder al te veel poespas. Tijdens sollicitatiegesprekken stel je leuke vragen om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Sollicitanten zijn al zo zenuwachtig voor het gesprek en zien het als een test waarvoor ze moeten slagen. Voorbereiding is natuurlijk wel een must. Verdiep je als sollicitant in de werkgever en bereid je voor op vragen die je zelf misschien wel vervelend vindt. Kortom, maak het leuk voor elkaar!

Verantwoording onderzoek

Aan dit onderzoek hebben 524 respondenten deelgenomen. De steekproef bestaat uit werkend Nederland. Het online kwantitatieve onderzoek is uitgevoerd in de periode van 1 tot en met 7 mei 2017. 

Perscontacten

Media enquiries only.

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR