Werken tijdens kerstperiode blijkt voor Nederlandse werknemer geen probleem

Werken tijdens de kerstperiode: het klinkt als een straf, maar Nederlandse werknemers nemen het licht op. De meeste werknemers (60%) werken stug door, een op de vier werknemers doet zelfs meer dan normaal (24%) en 16% doet het gewoon relaxed aan. In opdracht van Tempo-Team deed onderzoeksbureau MWM2 onderzoek onder werknemers naar werken in de periode: net voor, tijdens en na de kerstdagen.

Slechts 20% blijft liever thuis

Om tegemoet te komen aan medewerkers die tijdens de kerstperiode werken, proberen veel werkgevers het gezellig te maken. In ruim vier op de vijf gevallen (78%) organiseert de werkgever iets om de sfeer te verhogen. Dit zit vooral in het versieren van het kantoor (24%) of de kantine (24%). En dat wordt gewaardeerd: 36% van de werknemers typeert de sfeer of karakter van de kerstperiode als ‘prima’ en een kwart noemt het zelfs ‘gezellig’. Vooral vrouwen lijken te genieten van de sfeer (43% ten opzichte van 28% van de mannen).

Irritaties liggen op de loer tijdens de kerst

Om de feestvreugde te verhogen staat er in de kerstperiode veelal kerstmuziek op. Maar dat is niet voor iedereen een onverdeeld plezier. Een op de vijf werknemers hoort liever helemaal geen ‘All I want for Christmas is you’ in de lift. En er zijn nog meer irritaties tijdens de kerstperiode. Wellicht komisch bedoeld, maar collega’s in foute kersttruien en collega’s die iedereen ‘een goed uiteinde’ wensen , kunnen van een op de tien medewerkers (resp. 7% en 11%) beter thuis blijven tijdens die dagen.

Kerstborrel op werk: verkleed en zoenen in het kopieerhok...

Er wordt tijdens de kerstperiode nog meer georganiseerd op de Nederlandse werkvloer. Zo geniet een op de vijf werknemers van een smakelijke kerstlunch in de kantine (17%) of een heus kerstdiner (17%). Borrels zijn favoriet. 36% van werknemers kan uitzien naar een kerstborrel. Op ‘Last Christmas’ van Wham wagen collega’s het liefst een dansje met elkaar. Zoenen in het kopieerhok met een collega (29%), verkleed naar het werk (35%) en teveel drank op (36%) worden het liefst vermeden tijdens de traditionele eindejaarsborrel.

Maak het gezellig met elkaar

Toch zijn er ook werkgevers die helemaal niets aan kerst doen. Een op de vijf werkgevers (22%) zet nog geen kerstboompje bij de ingang. Speciaal voor werknemers van die werkgevers, en eigenlijk voor heel werkend Nederland, organiseert Tempo-Team dagelijks de Tempo-Team KerstQuiz. Van maandag 18 tot en met vrijdag 22 december kun je meedoen aan deze spelshow onder leiding van acteur en presentator Pepijn Gunneweg. Prijzen variëren van een avondje disco bowlen met je collega’s tot een spelpakket (met o.a. Monopoly kersteditie en Twister). De weekwinnaar gaat met zijn team een avondje naar SnowWorld.

Perscontacten

Media enquiries only.

Corien Niezing

Manager Communicatie & PR