Je verdiende loon krijgen? Dit staat er op je loonstrook! 💸

Een maandelijks (digitaal) papiertje vol cijfertjes, ingewikkelde termen en vage afkortingen, die je vliegensvlug bekijkt en die vervolgens in de la verdwijnt…? Yuuup, dat is je loonstrook! Zo’n salarisspecificatie is niet voor iedereen even duidelijk. Maaarrr het is wel belangrijk! Jij wil toch ook weten wat je precies verdient? Wij zullen je er ALLES over vertellen. Dus bij deze, de allerhandigste uitleg over je salarisstrook! Jooehoee.

Wat is een salarisstrook eigenlijk?

Een loonstrook, salarisstrook, loonslip, loonspecificatie of salarisspecificatie… Ruik jij ook geld? 😉Jaaa, op een loonstrook zie je precies wat je hebt verdiend. Afhankelijk van je werkgever krijg je die wekelijks of maandelijks in de (digitale) brievenbus. Hierin staat veel meer dan alleen je salaris! Onder andere hoeveel uren je hebt gemaakt, wat er naar de Belastingdienst gaat (bruto- en nettoloon) en hoeveel vakantie-uren je hebt opgebouwd. Zo kun je controleren of jij genoeg loon hebt gekregen. Superhandig dus, hoppaaa! 

Trouwens! Verwar je loonstrook niet met een jaaropgave. Daarop zie je een inkomensoverzicht van het HELE jaar. Die krijg je dus ook maar één keer per jaar.

Wat staat er allemaal op je salarisspecificatie?

Jaaaa, wel zo handig. Want wat betekenen nou al die termen die op je salarisstrook staan? Wij leggen het je uit. Enneee...check ook meteen het voorbeeld van een Tempo-Team loonstrookje! Je kunt natuurlijk ook je eigen loonstrook bij de hand houden. Heb je die ook meteen gecontroleerd. Let’s goooo!

Voorbeeld Tempo-Team loonstrook

Jaaaa hier issie dan! Het voorbeeld van een loonstrook, zoals wij dat bij Tempo-Team doen. We vertellen je hieronder wat alle regeltjes betekenen. Stel dit is jouw loonstrook… Hoeveel uren heb je dan gewerkt? En wat krijg je uiteindelijk op je rekening? Lekker! Money, money, money! 🤑

Dit staat er bovenaan je loonstrook 👆🏼

 • Loonspecificatie: meestal staat links bovenin de periode waarover het loon wordt uitbetaald (datum en jaar). Zoek jij een specificatie over een bepaalde periode? Kijk dan hier!
 • Jouw gegevens: rechts bovenin staan meestal je eigen gegevens zoals je naam, geboortedatum, adres, werknemersnummer en rekeningnummer. Check altijd even of deze gegevens kloppen. Wel zo fijn als het geld naar de juiste bankrekening wordt overgemaakt, toch?
 • Minimumloon: dit is het loon dat volgens de wet minimaal aan jou uitbetaald moet worden, als je van een 40-urige werkweek uitgaat. Het minimumloon wordt bepaald aan de hand van je leeftijd. Altijd fijn om te weten hoeveel jij minimaal moet verdienen. 
 • Het uurloon: soms staat er geen minimumloon, maar alleen wat jouw uurloon is. Of allebei. Dit is goed om te weten als je wilt controleren of aan jou voldoende geld is uitbetaald. Doen, hoor!
 • Loonheffingskorting: als het goed is heb je voorafgaand aan je werkperiode een loonheffingsformulier ingevuld waarop je hebt aangegeven of je wel of geen loonheffingskorting wilt ontvangen. Je ziet vervolgens op je loonstrook achter loonheffingskorting ‘ja’ of ‘nee’ staan, afhankelijk van wat jij hebt gekozen. Check!
 • Bijzondere regeling: als jij recht hebt op een bijzondere regeling dan staat hier ook ‘ja’, en anders ‘nee’. Een bijzondere regeling is bijvoorbeeld de 30%-regeling voor buitenlanders die in Nederland werken. 
 • Vakantietoeslag: hier staat het percentage op jouw loon dat jij aan vakantietoeslag verdient. Enneee het percentage is afhankelijk van je cao!

Dit is de kern van je loonstrook 👈🏼

 • Gewerkte uren: op je loonstrook zie je natuurlijk ook terug hoeveel uur jij in totaal hebt gewerkt. Tsjakkaaaa! Over dat aantal uren krijg je loon uitbetaald, dus die uren zijn belangrijk! 
 • Eventuele toeslagen: heb je bijzondere uren gewerkt? Zoals in de avond of op een feestdag? Dan kan het zo zijn dat je toeslagen krijgt. Joepie! Het aantal toeslaguren staat meestal onder je normale uren.
 • Brutoloon: in de salarisspecificatie wordt er altijd een onderscheid gemaakt tussen bruto- en nettoloon: het loon vóór de belastingaftrek en erna. Het brutoloon zie je naast of onder je gewerkte uren. Jaaa, vaak wordt het bruto uurloon gegeven én je totale brutoloon. Oplettennnn: dit is niet het bedrag dat jij op je bankrekening krijgt! 
 • Pensioenpremie: waarschijnlijk is er ook bij jou een pensioenregeling actief. Yesss, het bedrag dat aan de kant wordt gezet voor jouw pensioen zie je ook terug op je loonstrook en wordt ingehouden op je brutoloon. Een spaarpotje voor later! Lekker, toch?
 • WGA-premie: je werkgever betaalt voor jou de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (ook wel premie werkhervattingskas) en een deel daarvan wordt op je loon ingehouden. Waarvoor deze premie is? Noouu, als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt dan kan jouw baas je alsnog financieel uit de brand helpen dankzij dit spaarpotje. Wel zo fijn toch!
 • Reiskostenvergoeding: deze is simpel, dit is namelijk de vergoeding van je gemaakte reiskosten. Niet meer, niet minder!
 • Loon voor heffingen: hier zie je hoeveel brutoloon je in totaal hebt opgebouwd sinds je in dienst bent van de werkgever. Flink bedrag, of niet? 😉
 • Loonheffing: tjaaaa dit is het bedrag dat naar de belastingdienst gaat. Hoort erbij!
 • Nettoloon: nettoloon is het loon dat je overhoudt als de belasting eraf is getrokken. Vaak is dit het bedrag dat ook naar je wordt overgemaakt, maar niet altijd! Soms komen er nog vergoedingen bij. Heb je ‘m?

Dit staat er onderaan je loonstrook 👇🏼

 • Betaald op: yesss aangekomen bij het leukste bedrag! Hier staat het bedrag dat jij op je bankrekening tevoorschijn ziet komen. Dit is anders dan nettoloon, omdat hier eventueel nog extra’s bij opgeteld zijn zoals reiskostenvergoeding en andere declaraties. Maaaar dit is wat je uitbetaald krijgt. Paaydaaaaay!
 • Bruto opgebouwde reserveringen: helemaal onderaan je loonstrook zie je hoeveel reserveringen je tot nu toe hebt opgebouwd. Denk aan het aantal vakantie-uren en het saldo van je vakantietoeslag. Zie het als een soort update!

Anderen lazen ook: