Hoe herken je een burn-out bij je medewerker?

Als werkgever houd je van gezonde en energieke medewerkers. Dan kan je lekker knallen met z’n allen! Toch lopen er ruim 1,5 miljoen mensen met burn-outklachten rond in ons land. Een hoop dus. En dat haalt de energie naar beneden. Daarom is het heel goed om burn-outklachten snel te herkennen bij je eigen medewerkers. Hoe je dat doet? Je leest het hier. Want hoe eerder je de symptomen van een burn-out herkent, hoe eerder je medewerker start aan de weg naar herstel. En jouw bedrijf weer beter doordraait! Hoppa! 

Zo herken je een burn-out: symptomen en klachten

1. Spanningsklachten bij je medewerker

 • Moeheid: dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Bijvoorbeeld: je medewerker is telkens heel snel afgeleid tijdens het werk en heeft moeite dingen te onthouden. 
 • Prikkelbaar: je medewerker is bijvoorbeeld sneller boos of geïrriteerd dan normaal.
 • Huilen: het kan voorkomen dat je medewerker soms uit wanhoop of frustratie begint te huilen en niet meer in staat is om erover te praten.
 • Piekeren: je medewerker is veel aan het piekeren, dit kan je merken tijdens bijvoorbeeld voortgangsgesprekken waarin je bespreekt hoe het gaat.
 • Niet tegen drukte of lawaai kunnen: je medewerker vindt het al snel te druk op kantoor, en kan zich hierdoor minder goed concentreren.
 • Een gejaagd gevoel en slecht slapen: dit merk je misschien minder aan je medewerker, maar erge wallen of veel gapen voor een langere periode valt natuurlijk wel op. 

2. Je medewerker heeft geen controle meer

Je medewerker gaat altijd gecontroleerd te werk en wordt ook wel pietje precies genoemd. Tot nu: je medewerker vindt het plotseling lastig om het overzicht te bewaren. Dit kan je merken doordat een medewerker bijvoorbeeld knorrig of beledigd overkomt bij het verdelen van kleine taken. Taakjes waarover je medewerker eerst totaal niet moeilijk zou doen, worden nu ineens een obstakel. Gek? Niet als je een burn-out hebt.

3. Het werken gaat niet goed meer 

Het werken gaat niet meer van een leien dakje, alles behalve zelfs. Je medewerker vergeet veel, krijgt het werk niet af, of voert het in veel mindere mate uit dan voorheen. Ook andere simpele dingen als een lunch meenemen of de auto inparkeren gaan niet vanzelf meer. Bij een burn-out worden veel gewone dagelijkse bezigheden namelijk teveel. Heeft je medewerker al meer dan een half jaar last van deze drie soorten klachten? Mega snel actie vereist! Je medewerker heeft hoogstwaarschijnlijk last van een burn-out. En eigenlijk ben je dus al te laat.. 

Je medewerker kan trouwens ook lichamelijke klachten krijgen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Lichamelijke klachten als:

 • hoofdpijn;
 • duizeligheid;
 • pijn op de borst;
 • hartkloppingen;
 • maagklachten of buikpijn. 

Vermoed je dat een medewerker een burn-out heeft?

Je kunt niet weten of je werknemer een burn-out heeft en je mag het ook niet vragen. Maar als blijkt dat de uitval van je medewerker en de klachten werkgerelateerd zijn, is er werk aan de winkel. En snel! Waarom ervaart je werknemer stress? Moet hij of zij te hard werken? Maakt je medewerker te veel uren? Worden er te hoge eisen aan hem of haar gesteld? En vooral: wat kan ik als werkgever doen om dit in de toekomst te voorkomen?

Zo handel je als werkgever bij een (bijna) burn-out

Een burn-out betekent langdurig ziekteverzuim. En daar zit niemand op te wachten, toch? Denk je dat een medewerker een burn-out heeft of er bijna tegenaan zit? Handen uit de mouwen! Een zieke medewerker kost je namelijk gemiddeld € 250 per dag. Dus geef de ziekmelding snel door aan de Arbodienst of bedrijfsarts en help je medewerker.

Kom je nu handen te kort? Vang het tekort op. Bij Tempo-Team staan we altijd voor een klaar! Laat het ons weten en je vervanging komt met piepende banden aanscheuren! Zo blijft je bedrijf lekker doordraaien. Yes! 

Anderen lazen ook: