Goed leiderschap in de logistiek: wat betekent dat?
Goed leiderschap in de logistiek begint bij mensen. Klinkt logisch toch? Toch lijkt dit in de praktijk best lastig. Binnen de logistieke branche draait het om processen, structuur en resultaat. En dat is niet zo gek want producten en pakketten moeten nou eenmaal zo snel mogelijk van A naar B. Loopt het proces lekker? Dan zijn jouw klanten blij. En dat wil je! Maar, vergeet niet dat dit proces door de mens wordt uitgevoerd. Jouw flexwerkers dus! Jij hebt deze toppers nodig voor een optimale bedrijfsvoering. Je wilt jouw flexwerkers daarom graag behouden. Hoe zorg je daar als logistiek manager voor? Wat kan je doen zodat flexwerkers iedere dag fluitend hun werkdag beginnen? Het antwoord is simpel: maak het werk tussen alle robots wat menselijker. Nu alleen nog in de praktijk!
Leiderschapsstijl in de logistieke branche: welk soort leiderschap?
We kennen verschillende soorten leiderschapsstijlen. Autoritair, ook wel directief leiderschap genoemd, is in de logistieke wereld een veel voorkomende leiderschapsstijl. Waarom? Prestatie van het team staat boven alles. Want ja: geen goede uitvoering van het proces betekent geen product voor de klant en dat kost geld. Dus als logistiek manager de focus leggen op prestatie en hoge taakgerichtheid klinkt verleidelijk toch? Uh nou, dat is het niet! Logistiek medewerkers willen zich graag begrepen en gehoord voelen. Ook vinden ze afwisseling in het werk belangrijk. Zitten medewerkers lekker in hun werkvel? Dan zal het proces ook goed verlopen. Let maar op!
Oke, er is dus een andere leiderschapsstijl nodig. Maar welke? Logistiek managers moeten een leiderschapsstijl hanteren die haaks op autoritair leiderschap staat. Deze leiderschapstijl heet delegerend leidinggeven. Je zet de medewerker centraal in plaats van het proces. Jup, dat klinkt best een beetje spannend. Maar je zal zien dat wanneer je delegeert, kaders maakt, los durft te laten, op de juiste manier ondersteunt en complimenten geeft jouw medewerkers een stapje extra zetten. Resultaat? Een soepel, snel en kwalitatief goed proces. Dusss, stuur jouw robots binnen het bedrijf lekker directief aan en jouw mensen delegerend en betrokken.
In de praktijk. Bij PostNL strijden depots door heel Nederland ieder jaar om de eerste plek voor het snelste opvoer-record. Oftewel, zo snel en zoveel mogelijk pakketten de band op. Cristian start in 2018 als teamleider, via Tempo-Team Performance Management, bij PostNL Nieuwegein. Het depot staat op dat moment op plek 23 van 25. Hoe kan dat? Volgens Cristian was er geen structuur op de werkvloer en medewerkers voelde zich niet verantwoordelijk voor een goed lopend proces. Het is duidelijk: hier is werk aan de winkel.. uh, depot.
Eerst de basis op orde te maken: een duidelijke planning en heldere kaders met betrekking tot verantwoordelijkheden. Hij focust zich op de medewerkers in plaats van het proces. Dit doet hij door 70% van zijn tijd rond te lopen op de werkvloer. En nee: niet als ‘baasje’ om met het vingertje te wijzen. Hij stelt zich benaderbaar op en stelt vragen aan zijn medewerkers: Heeey hoe gaat het? Hoe was je weekend? Hij creëert ruimte voor een bakkie koffie en een goed gesprek. Natuurlijk helpt hij een handje mee tijdens het opvoeren van de pakketten. Zo geeft hij medewerkers het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Cristian geeft minimaal één compliment per dag. Op sommige dagen laat hij zijn waardering voor het team ook zien: pizza voor het hele team! Lekkerrrr. Hij delegeert, heeft interesse in zijn medewerkers, gaat het gesprek aan en toont waardering. Nu mag jij raden op welke plek depot Nieuwegein in 2021 is geëindigd. Yesss, op nummer drie. Kijk, dat is nog eens goed leiderschap in de logistiek!