Payrolling, wat is er gewijzigd door de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

Per 1 januari is er veel veranderd voor Payrolling

Goed om te weten dat er per 1 januari veel is veranderd, maar wat ís payrolling precies? Payrolling wil zeggen dat er medewerkers bij jou werken die bij een andere partij op de ‘payroll’ staan. Zij hebben dus een arbeidsovereenkomst bij een andere partij, ook wel een payroll-bedrijf genoemd. De werving van deze medewerkers heb je zelf gedaan. Het payroll-bedrijf regelt personeels- en loonadministratie, salarisbetaling, arbeidsvoorwaarden en andere zaken. 

Door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is er ook veel veranderd op het gebied van payrolling. De rechtspositie van payrollmedewerkers is nu anders. Op deze pagina lees je alles over de wijzigingen voor payrolling.

Bekijk hieronder wat er is veranderd voor payrolling

Tijdens het Tempo-Team WABinar gingen verschillende experts met elkaar in gesprek over de wijzigingen voor payrolling. Je ziet het hieronder in de video. Benieuwd naar alle wijzigingen vanuit de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Bekijk dan hier het volledige WABinar terug »

Wat is er veranderd in payrolling?

 • Payrollmedewerkers hebben nu dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever, met uitzondering van het pensioen
 • Payrolling wordt naar verwachting duurder en minder flexibel
 • Payrollmedewerkers hebben toegang tot bepaalde bedrijfseigen regelingen
 • Door de ruime definitie van de payrollovereenkomst is het belangrijk een scherp onderscheid te maken tussen payrolling en uitzenden. 

Printen maar die WAB-checklist!

Vind hieronder de 6 meest gestelde vragen en praktijkcase over de veranderingen voor payrolling. Ben je op zoek naar een handige WAB-checklist? Die hebben wij voor je! Deze handige checklist bevat alle belangrijke stappen die je moet zetten om écht WAB-proof te zijn. Niet alleen op het gebied van payrolling. Ook wat betreft de ketenregeling, ontslagrecht en àlle andere WAB-wijzigingen. Print ‘m uit en hang hem naast je beeldscherm, op de toiletdeur of op je prikbord.

Ga naar de WAB-checklist »

De 6 meest gestelde vragen en praktijkcase over payrolling

 • 1. Wat is een payrollcontract volgens de WAB?

  Volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans is een payrollcontract een bijzondere vorm van een uitzendcontract.

 • 2. Wanneer is er sprake van payrolling?

  Er is sprake van payrolling als de werkgever arbeidskrachten ter beschikking stelt, maar geen ‘allocatieve’ activiteiten - zoals werving, selectie en bemiddeling - heeft verricht, en als hij deze arbeidskrachten exclusief ter beschikking stelt aan één opdrachtgever. 

 • 3. Hoe wordt payrolling na invoering van de WAB bepaald?

  Volgens de WAB moet per individueel geval worden beoordeeld of er sprake is van payrolling, waarbij naar zowel de vastgelegde afspraken als naar de feitelijke gang van zaken wordt gekeken. Zo kan relevant zijn hoe lang de werknemer al werkzaam is bij een bepaalde opdrachtgever, of er inderdaad sprake is van tijdelijkheid en - vooral - of de opdrachtgever bemoeienis heeft gehad met het werving- en selectieproces. De definitie van de payrollovereenkomst is ruim: ook zogenaamde ‘eigen wervingen’ kunnen worden aangemerkt als payrollmedewerkers.

 • 4. Krijgen payrollmedewerkers gelijke arbeidsvoorwaarden?

  Werknemers die op payrollbasis werken, hebben vanaf 1 januari 2020 dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. De gelijkheid tussen payrollers en eigen medewerkers betreft zowel de primaire arbeidsvoorwaarden (salaris en vakantiegeld) als de secundaire arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld prestatiebeloning, dertiende maand, vakantiedagen en zelfs zaken als personeelsopties en kinderopvang). Het pensioen valt hier niet onder.

  Voor de rechtspositie van payrollkrachten geldt de regeling van de opdrachtgever, dus doorgaans de wettelijke ketenregeling.

 • 5. Hoe werkt de pensioenregeling voor payrollkrachten?

  De payrollwerkgever heeft bij pensioen de keuze: hij kan zich aansluiten bij het pensioenfonds van de opdrachtgever (indien mogelijk), of hij kan kiezen voor een eigen ‘adequate’ pensioenregeling. De payroll pensioenregeling gaat in per 1 januari 2021. 

 • 6. Wanneer gaan de nieuwe beloningsregels voor payrolling in?

  De nieuwe regels voor de beloning bij payrolling zijn vanaf 1 januari 2020 van toepassing, ook voor werknemers die op dat moment al werkzaam zijn op payrollbasis. Zij krijgen dus meteen recht op alle bij de opdrachtgever geldende arbeidsvoorwaarden, met uitzondering van het pensioen. Het lopende contract van de payrollmedewerker met het payrollbureau (in fase A of B) eindigt op de afgesproken einddatum. Bij verlenging geldt de ketenregeling, waarbij vorige contracten (ook die van voor 1 januari 2020) meetellen.

 • Case: hoe zit het met contracten?

  Een vraag tijdens het Tempo-Team WABinar kwam van een opdrachtgever waar een payrollmedewerker werkzaam is en momenteel een vierde tijdelijke contract heeft. Betekent dit dat deze payrollmedewerker vanaf 1 januari 2020 een contract voor onbepaalde tijd heeft? 

  Het antwoord is: nee. Het contract voor bepaalde tijd eindigt ook na 1 januari van rechtswege. Echter bij het volgende contract moet rekening worden gehouden met de ketenregeling zoals die geldt bij de opdrachtgever. Doorgaans zal dit straks betekenen 3 contracten in een periode van 3 jaar. Als deze payrollovereenkomst verlengd wordt nà 1 januari 2020 dan betekent dit een contract voor onbepaalde tijd.

  Let op! Dat betekent niet dat de verruiming van arbeidsvoorwaarden voor payrolling ook pas vanaf de verlenging gelden. De arbeidsvoorwaarden hebben directe werking vanaf 1 januari 2020. Vandaar ook dat het van belang is om met elkaar goed te begrijpen wanneer er sprake is van payrolling, zodat dit op een goede manier geregeld kan worden.  

Download het WAB-boekje!

Niet alleen voor payrolling is er door de Wet Arbeidsmarkt in Balans veel veranderd. In het Tempo-Team WAB-boekje vind je alle meest gestelde vragen over de WAB die je hierrrrr download!