Payrolling, wat verandert de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

Er gaat veel veranderen per 1 januari 2020 als het gaat om Payrolling

Goed om te weten dat er per 1 januari veel gaat veranderen natuurlijk, maar wat ís payrolling precies? Payrolling wil zeggen dat er medewerkers bij jou werken die bij een andere partij op de ‘payroll’ staan. Zij hebben dus een arbeidsovereenkomst bij een andere partij, ook wel een payroll-bedrijf genoemd. De werving van deze medewerkers heb je zelf gedaan. Het payroll-bedrijf regelt personeels- en loonadministratie, salarisbetaling, arbeidsvoorwaarden en andere zaken. 

Met de invoer van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) verandert er ook veel op het gebied van payrolling. De rechtspositie van payrollmedewerkers verandert. Op deze pagina lees je alles over de wijzigingen voor payrolling.

Wat verandert er in payrolling?

 • Payrollmedewerkers krijgen dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever, met uitzondering van het pensioen
 • Payrolling wordt naar verwachting duurder en minder flexibel
 • Payrollmedewerkers krijgen toegang tot bepaalde bedrijfseigen regelingen
 • Door de ruime definitie van de payrollovereenkomst is het belangrijk een scherp onderscheid te maken tussen payrolling en uitzenden. 

Het Tempo-Team WAB-boekje, downloaden maar…

Niet alleen voor payrolling verandert er veel met de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Ook op het gebied van oproepkrachten, de transitievergoeding, het ontslagrecht, ketenregeling.. wat verandert er eigenlijk niet?! In het Tempo-Team WAB-boekje verzamelde we alle meest gestelde vragen over de WAB in een speciale editie van Het Rode Boekje, die je hierrrrr download!

Download hier het WAB-boekje »

De 6 meest gestelde vragen over payrolling

 • 1. Wat is een payrollcontract volgens de WAB?

  Volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans is een payrollcontract een bijzondere vorm van een uitzendcontract.

 • 2. Wanneer is er sprake van payrolling?

  Er is sprake van payrolling als de werkgever arbeidskrachten ter beschikking stelt, maar geen ‘allocatieve’ activiteiten - zoals werving, selectie en bemiddeling - heeft verricht, en als hij deze arbeidskrachten exclusief ter beschikking stelt aan één opdrachtgever. 

 • 3. Hoe wordt payrolling na invoering van de WAB bepaald?

  Volgens de WAB moet per individueel geval worden beoordeeld of er sprake is van payrolling, waarbij naar zowel de vastgelegde afspraken als naar de feitelijke gang van zaken wordt gekeken. Zo kan relevant zijn hoe lang de werknemer al werkzaam is bij een bepaalde opdrachtgever, of er inderdaad sprake is van tijdelijkheid en - vooral - of de opdrachtgever bemoeienis heeft gehad met het werving- en selectieproces. De definitie van de payrollovereenkomst is ruim: ook zogenaamde ‘eigen wervingen’ kunnen worden aangemerkt als payrollmedewerkers.

 • 4. Krijgen payrollmedewerkers gelijke arbeidsvoorwaarden?

  Werknemers die op payrollbasis werken, hebben vanaf 1 januari 2020 dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever. De gelijkheid tussen payrollers en eigen medewerkers betreft zowel de primaire arbeidsvoorwaarden (salaris en vakantiegeld) als de secundaire arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld prestatiebeloning, dertiende maand, vakantiedagen en zelfs zaken als personeelsopties en kinderopvang). Het pensioen valt hier niet onder.

  Voor de rechtspositie van payrollkrachten geldt de regeling van de opdrachtgever, dus doorgaans de wettelijke ketenregeling.

 • 5. Hoe werkt de pensioenregeling voor payrollkrachten?

  De payrollwerkgever heeft bij pensioen de keuze: hij kan zich aansluiten bij het pensioenfonds van de opdrachtgever (indien mogelijk), of hij kan kiezen voor een eigen ‘adequate’ pensioenregeling. De payroll pensioenregeling gaat in per 1 januari 2021. 

 • 6. Wanneer gaan de nieuwe beloningsregels voor payrolling in?

  De nieuwe regels voor de beloning bij payrolling zijn vanaf 1 januari 2020 van toepassing, ook voor werknemers die op dat moment al werkzaam zijn op payrollbasis. Zij krijgen dus meteen recht op alle bij de opdrachtgever geldende arbeidsvoorwaarden, met uitzondering van het pensioen. Het lopende contract van de payrollmedewerker met het payrollbureau (in fase A of B) eindigt op de afgesproken einddatum. Bij verlenging geldt de ketenregeling, waarbij vorige contracten (ook die van voor 1 januari 2020) meetellen.

Met ons in gesprek over de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

Weten wat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor jou betekent? En welke stappen je voor 1 januari 2020 moet zetten? Neem contact met ons op en we praten je bij over de veranderingen!