Het sollicitatiegesprek

Zo maak je de beste indruk

Een sollicitatiegesprek is niet niks. Op basis van je sollicitatie heeft een werkgever je uitgenodigd voor een gesprek. Maar nu? Hoe zorg je ervoor dat hij uiteindelijk voor jou kiest? Met deze tips zal je een onvergetelijke indruk achterlaten.

1. Doe je huiswerk

Doe via bijvoorbeeld Linkedin onderzoek naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Wat is de cultuur, welke kleding past daarbij, wat zijn vragen die jij kunt stellen tijdens je gesprek? Vragen stellen laat zien dat je geïnteresseerd bent. Maak tijdens het gesprek gerust aantekeningen over zaken waar je op wilt terugkomen.

2. Zoek je kruiwagen

Ken jij al iemand binnen het bedrijf waar je gaat solliciteren? Misschien kan hij of zij een goed woordje voor je doen.

3. Waarom jij?

Waarom moeten wij jou aannemen? De vraag die je zeker krijgt. Bedenk van te voren welke ervaring en kennis jij meeneemt die aansluit op de functie eisen, dat is je antwoord.

4. Google jezelf

Kom je beschamende foto’s of teksten tegen? Zorg ervoor dat je toekomstig werkgever deze ook niet tegen komt. Pas bijvoorbeeld je privacy instellingen van Facebook aan.

5. Inkoppertje

Kom niet te laat, zorg dat je een goede eerste indruk maakt en let op je lichaamshouding tijdens het gesprek. Probeer zo open en geïnteresseerd mogelijk over te komen.

6. Oneigenlijke vragen

Tot slot is het handig om te weten dat werkgevers bij sollicitatiegesprekken geen vragen mogen stellen over onder andere seksuele voorkeur, burgerlijke staat, gezondheid en zwangerschap. Gebeurt dat toch, dan hoef je daar geen antwoord op te geven.