Scoor de baan met deze 8 sollicitatietips

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Super tof, gefeliciteerd! Je cv en motivatiebrief hebben de test al doorstaan. Te gek! Nu je sollicitatiegesprek nog. Dit is echt aan jou. Lees hier de tips om nog meer indruk te maken tijdens je sollicitatiegesprek.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk..

… en maak hier vooral geen half werk van. Zorg dat je weet bij wie je aan tafel zit. Speur Google af voor algemene en leuke feiten en weetjes over het bedrijf én je gesprekspartner(s). Ken je al iemand die bij het bedrijf werkt? Da’s handig! Maak er dan ook gebruik van en vraag diegene om wat inside info over het bedrijf.

Houd deze info ook in je achterhoofd bij de keuze van je outfit. Draag je nooit een mantelpakje, maar ga je wel voor een baan waar pakken de regel zijn? Trek dan een nette broek aan in plaats van een ongemakkelijk rokje. Loop je nooit op hakken? Voorkom bambi-on-ice tijdens je gesprek. Draag iets waar jij je ook fijn in voelt, dan voel je je ook meteen een stuk zelfverzekerder!

2. Google jezelf

Kom je een foto van jezelf tegen die je toekomstige baas niet per se hoeft te zien? Bijvoorbeeld van die ene vakantie in Griekenland waar je lekker op de bar stond te dansen? Toen heel leuk, nu misschien wat minder. Zorg daarom dat je toekomstige werkgever geen beschamende foto’s of teksten van jou kan zien. Hoe? Pas bijvoorbeeld je privacy instellingen van Facebook aan of zorg dat bepaalde informatie offline wordt gehaald.

3. Zelfvertrouwen zit tussen je oren

Of je nou denkt dat je het wel of niet kan, ze geloven wat jíj denkt. Straal dus zelfvertrouwen uit. Hoe je dat doet? Spreek met zekerheid. Praat over goede eigenschappen en ervaringen. De beruchte vraag ‘Waarom moeten wij jou aannemen?’ komt sowieso langs. Laat je er dus niet door overvallen en bereid je voor! Verras ze met een strak antwoord.

En niet te vergeten!  Zit lekker rechtop in je stoel en kom zo open, enthousiast en geïnteresseerd mogelijk over.  

4. Show, don’t tell

Waarom heb je voor je die middelbare school gekozen? Of wat waren de doelen van dat ene kleine project? Misschien vind jij bepaalde delen van je cv minder boeiend, maar je gesprekspartner kan hier hele andere ideeën over hebben. Zorg dat je toffe voorbeelden kunt geven op alle verschillende onderdelen van je cv. Welke projecten heb je in je studie of vorige baan aangepakt en hoe heb je ervoor gezorgd dat deze een succes werden? Laat zien dat je je verantwoordelijk voelt en dat je meer doet dan van je wordt gevraagd.

5. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Dit is één van de meest gestelde vragen in sollicitatiegesprekken. En soms is dat best een lastige. Goed om er vooraf even rustig over na te denken. Schrijf de antwoorden uit en lees ze een aantal keren goed door voor je het gesprek in gaat. Zo kun je tijdens het gesprek een relaxt en vloeiend antwoord geven op deze vraag.

6. Stel zelf ook vragen

Bereid minimaal vijf vragen voor die je wilt stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Waarom? Door vragen te stellen laat je gelijk zien dat je geïnteresseerd bent! Heel belangrijk dus. Schrijf ze desnoods op in een boekje en leg dit boekje open voor je op tafel.

7. Je hoeft niet op alles te antwoorden

Handig om te weten is dat er tijdens sollicitatiegesprekken geen vragen gesteld mogen worden over bijvoorbeeld seksuele voorkeur, burgerlijke staat, gezondheid en zwangerschap. Gebeurt dat toch, dan hoef je daar geen antwoord op te geven. Goed om te weten, toch?

8. En… je kan maar één keer een eerste indruk maken

Verpest deze niet! Kom ruimschoots op tijd. Houd rekening met file, vertraging, een lekke band, een plaatselijke orkaan en alle andere onverwachte zaken. Ze zeggen weleens dat de eerste minuut zelfs bepalend is. Let er dus op bij binnenkomst: doe altijd even de gulpcheck, glimlach en geef een stevige hand.

Vul je profiel aan

Meer kans op een baan als je profiel up-to-date is.