Met deze sollicitatietips rock jij het sollicitatiegesprek!

Joehoeee! Als je dit leest ben jij je waarschijnlijk aan het voorbereiden op een hééél spannend gesprek. Jaaa, je hebt een toffe baan gevonden én mag op sollicitatiegesprek komen bij het bedrijf. Hoe leuk is dat?! Die zenuwen horen erbij, hoor. 😉Wij zetten alle sollicitatietips op een rijtje waarop je moet letten, zodat je als een kanjer het gesprek ingaat. Zo ben jij je zenuwen de baas! Gaaaan we.

Sollicitatietips: dit zijn de do's en don'ts voor, tijdens en na je gesprek 

In deze video uit de sollicitatiereeks 'Gaan met die baan' geeft Damion sollicitatietips waar je voor, tijdens en na je gesprek veel aan hebt. Zo rock je die sollicitatie zeker!

Check de video hieronder! 👇🏾🏾

Video: bereid je gesprek voor met sollicitatiebaas Damien:

Spring snel naar:

Do’s & don’ts: zo ga je knallend die sollicitatie in 💥

Waarmee maak je een verpletterende indruk én voorkom je blunders in een sollicitatiegesprek? Wij geven je tips om vóór, tijdens en na het gesprek goed voor de dag te komen. Ook laten we zien welke blunder je daarmee voorkomt. Best prettig, toch? Zet je beste beentje voor, lekker hoor! 

Vóór het sollicitatiegesprek

1. Weet waar je gaat solliciteren

Verdiep je van tevoren in het bedrijf en de persoon waarmee je in gesprek gaat. Zo kom je tijdens het gesprek geïnteresseerd en enthousiast over. Jaaa, dat wil je toch? Google het bedrijf, spit de website door en waan je in alle socials. Dan kun je tijdens het gesprek gerichte vragen stellen en dat komt supergoed over! Koppie koppie. Het is vooral belangrijk dat je weet wat hun visie of missie is en welke diensten ze aanbieden. Doe je huiswerk dusss! 

BLUNDER: het antwoord op een inhoudelijke vraag niet paraat hebben! 🤦🏼‍♀️

2. Neem je cv mee

Echt? Ja, echt! Daarmee laat je zien dat je over alles hebt nagedacht en kun je jouw verhaal onderbouwen met de prestaties die op je cv staan. Verduidelijk je competenties en vaardigheden met voorbeelden uit de praktijk. Succes gegarandeerd! Ennee.. wees lekker origineel in de manier waarop je ‘m meeneemt! Digitaal via een tablet of telefoon, als video, mooi geplastificeerd of gewoon als A4. Het kan allemaal. Hoe verrassender, hoe beter ze je onthouden!

BLUNDER: geen gepast praktijkvoorbeeld kunnen geven als dat gevraagd wordt. 🤦🏼‍♀️

3. Kom op tijd

Kom. Op. Tijd. Voor sommigen toch makkelijker gezegd dan gedaan... Dat is zóóó belangrijk! Alleen dan maak je een knallende eerste indruk. Je kunt het beste 10 minuten te vroeg zijn. Check dus van tevoren even op welke locatie je moet zijn en hoe je daar komt. Ook goed tegen de zwoksels als je niet hoeft te haasten. 😉Dus zet je wekker wat eerder dan normaal, schud jezelf wakker en ga goedgemutst de deur uit! 

Dreig je toch te laat te komen voor de sollicitatie? Bijvoorbeeld door vertraging met het openbaar vervoer? Bel dan gewoon even op, daar kun jij ook niets aan doen. 

BLUNDER: natuurlijk te laat komen… 🤦🏼‍♀️

Tijdens het gesprek

4. Begroet iedereen enthousiast en onthoud met wie je bent

Jaaa, zorg ervoor dat je vanaf jouw binnenkomst vrolijk en aardig tegen iedereen doet die je tegenkomt! Geef ook iedereen een hand, je wilt toch bij het hele kantoor een goede indruk achterlaten? Dus hup, zet die glimlach op je gezicht en wees het zonnetje dat binnenkomt! Het is ook wel handig als je de namen onthoudt met wie je gesproken hebt. Zeker als je gerichte en persoonlijke vragen wilt stellen tijdens het gesprek. Even scherpstellen dus en gaan met die banaaaannn!

BLUNDER: het gesprek van de dag worden door je snauw naar de receptioniste of de naam van je gesprekspartner (en toevallig ook de manager) vergeten. 🤦🏼‍♀️

5. Luister aandachtig

Yeessss, sta AAN. Je bent meer dan een deelnemer aan het gesprek, jij bent namelijk hét onderwerp van het gesprek! En dan is het wel zo fijn als je het gesprek ook voert. Neem goed in je op wat er gezegd wordt en laat merken dat je het begrijpt door bijvoorbeeld met je hoofd te knikken en instemmend te reageren. Niets is fijner dan geïnteresseerd overkomen!

BLUNDER: niet weten waar het gesprek over gaat als ze naar jouw mening vragen. 🤦🏼‍♀️

6. Stel zelf ook vragen

Het is cruciaal om zelf ook vragen te stellen. Yuuup, daarmee laat je pas écht zien hoe geïnteresseerd jij bent in de functie, het bedrijf en je gesprekspartner! Stel bijvoorbeeld vragen over de werkzaamheden, de werksfeer of de verwachtingen. Ook fijn voor jezelf om te weten, toch?

BLUNDER: met je mond vol tanden staan wanneer ze vragen wat jij over het bedrijf wilt weten. 🤦🏼‍♀️

7. Wees altijd positief

Joehoeee! Probeer zo positief mogelijk te blijven tijdens het gesprek. Of neutraal. Ook al ben je zenuwachtig, zet die spanning om in energie en vrolijkheid! Zet je zwakke eigenschappen om in sterke eigenschappen en praat liever over wat je wél kan, dan waar je niet zo goed in bent. Kritisch zijn op jezelf is oké, maaar breng het op een positieve manier! Enneee.. negatieve ervaringen bij eerdere baantjes laat je ook lekker achterwege. Kun jij. 

BLUNDER: negatieve verhalen vertellen over voorgaande werkgevers… 🤦🏼‍♀️

8. Blijf jezelf

Het allerbelangrijkste tijdens je sollicitatiegesprek: houd het dichtbij jezelf! Geef open en eerlijke antwoorden, die bij jou passen. Zij willen de ware jou leren kennen, en jij wil ze die laten zien. Gooi sociaal wenselijke antwoorden dus maar in de prullenbak en reageer zoals jij altijd zou doen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je sollicitatiekleding. Draag een nette outfit die binnen jouw kledingkast past. Daar voel je je toch ook het lekkerst in? Wedden dat je die sollicitatie dan rockt!

BLUNDER: een toneelstukje opvoeren! 🤦🏼‍♀️

9. Eindig met een vraag

Het einde van het gesprek nadert… Bijna altijd komt dan: ‘Heb je nog vragen?’ of ‘Wil je nog iets van ons weten?’. Grijp deze kans! Maak indruk door een knallende en originele vraag tot het laatste moment te bewaren, of toon ballen en vraag direct naar de vervolgstappen. Laat het gesprek in ieder geval nog even doorsudderen. Zo kom je lekker assertief over. En dat wil je!

BLUNDER: té passief deelnemen aan het gesprek. 🤦🏼‍♀️

Na de sollicitatie

10. Wees geduldig

Jaaaa geduld is een schone zaak! Ze nemen uit zichzelf contact met je op, dat hoef jij niet te doen. Wacht dus liever even met contact opnemen totdat zij dat doen. Duurt het erruuug lang? Dan kun je altijd nog een mailtje sturen of even bellen. Komt goed, hoor!

BLUNDER: constant vragen naar antwoorden! #opdringerig 🤦🏼‍♀️

11. Laat weten dat je het leuk vond

Om te laten zien dat je het écht leuk vond, kun je na het sollicitatiegesprek een bedankbrief sturen. Zo laat je merken dat je de baan en het bedrijf tof vindt en er graag wilt werken. Een bedankbrief sturen is niet essentieel. Wat wél belangrijk is? Laat wat van je horen, ook al krijg je een afwijzing. Stel je sportief op! Wie weet zoeken ze later nog iemand en blijk jij de perfecte kandidaat. 

Ennee… als je weet waarom je het niet bent geworden, is dat een wijze les voor de volgende keer. Goed om even na te vragen dus. Tsjakka!

BLUNDER: niets van jezelf laten horen. 🤦🏼‍♀️

Hoppaaaa, voor je het weet zit je gesprek er alweer op! Je hebt ‘m vast gerockt. Meer dan je best kun je niet doen. En weer een ervaring rijker, toch? Helemaal suuuper! 

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

  • Hoe zorg je voor een goede start van je sollicitatiegesprek?

    Simpel! Bereid je goed voor op het gesprek door je in te lezen in het bedrijf en je gesprekspartner. Bereid ook vragen voor die je kunt stellen. Verder is het slim om je cv mee te nemen, zodat je ter plekke je verhaal kunt onderbouwen met je prestaties. Ennee… niet geheel onbelangrijk: kom op tijd! Te laat komen is echt een no go.

  • Wat moet je wél doen tijdens een sollicitatiegesprek?

    Jaaa zoveel dingen zijn belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg er in ieder geval voor dat je aandachtig luistert, zelf vragen stelt en positief blijf. O ja, houd het vooral dicht bij jezelf! Een toneelstukje opvoeren is nergens voor nodig. 

  • Wat kun je doen na een sollicitatie?

    "Niet zo veel, wees vooral geduldig! Ze nemen vanzelf contact met je op. Wil je toch graag iets van je laten horen omdat je zo suuuper enthousiast bent? Dan kun je een bedankbrief sturen. Laat in ieder geval iets van je horen als ze contact met je opnemen, ook als het een minder leuk bericht is! Wel zo sportief.  

Vind jouw perfecte vacature met de Baanmatcher!🤩

Ben je er klaar voor om jouw ideale vacature te vinden? Beantwoord 5 vragen en wij selecteren de banen die het beste bij jou passen! Doe de test en solliciteren maar!

Doe de test!