Welke antwoorden geef jij op deze standaard sollicitatievragen?

Bam! Jij mag op sollicitatiegesprek. Lekker bezig! Je cv en brief zijn in de smaak gevallen. Nu alleen die baan nog eventjes binnenkoppen. Op gesprek moet jij aantonen dat jij beter bent dan de andere kandidaten. Bereid je daarom goed voor met deze tien sollicitatievragen.

De 10 meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek

  1. Zeg, vertel ons eens. Wie ben jij?
  2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  3. Heb je nog meer sollicitaties lopen?
  4. Hoe verklaar je die studievertraging?
  5. Waarom solliciteer je op deze functie?
  6. Waaruit blijkt dat jij geschikt bent / waarom jij en niet iemand anders?
  7. Wat weet je al over ons bedrijf/waarom wil je hier werken?
  8. Waarom ben je niet tevreden met je huidige baan?
  9. Wat waren je verantwoordelijkheden en taken bij je vorige functie?
  10. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

#1 Zeg, vertel ons eens. Wie ben jij?

Dit klinkt zo makkelijk. Alleen, zonder voorbereiding gaan veel mensen maar wat in het wilde weg vertellen over hun privéleven. Hartstikke leuk, niet de bedoeling! De werkgever stelt deze vraag om te zien wat jij belangrijke eigenschappen van jezelf vindt. Zo weten ze wat ze aan je hebben op de werkvloer.

#2 Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Deze vraag ontbreekt in geen enkel gesprek. Wees slim! En probeer het te laten aansluiten op de vacature. Kijk wat voor eigenschappen of kwaliteiten ze zoeken en bereid hier een antwoord op voor. Wat betreft je zwakke punten: laat zien dat je ze hebt EN dat je eraan gewerkt hebt! Meer inzicht in jouw eigenschappen? Doe de gratis persoonlijkheidstest.

#3 Heb je nog meer sollicitaties lopen?

Strikvraag! Je bent geneigd om te zeggen dat je niks anders hebt lopen. Fout! Iedereen solliciteert op meerdere banen. Als je ‘nee’ zegt weet de werkgever dat je liegt. Als je ‘ja’ zegt moet je duidelijk maken dat je voorkeur naar deze baan uitgaat en waarom. Opgelost!

#4 Hoe verklaar je die studievertraging?

We zijn lekker op weg! Maar waarom heb je eigenlijk 5 jaar over je studie gedaan? Hier gaan ze je niet op pakken. Pfiew! Wel zijn ze benieuwd waarom je vertraging hebt opgelopen. Reis gemaakt? Fulltime gewerkt tussendoor? Of gewoon een pauze ingelast? Eerlijk zeggen.

#5 Waarom solliciteer je op deze functie?

Omdat jij bent geschikt bent voor die functie natuurlijk! Toch? Zo simpel is het helaas niet. Overtuig jouw ondervrager dus. Laat zien dat het bedrijf, het werk en de producten of diensten van een bedrijf goed bij jou passen. De werkgever is benieuwd of jij wel weet waar je op solliciteert. Betekent dus een goede voorbereiding op het bedrijf! Check de website, google het bedrijf, ken je iemand die er al werkt? Vraag ze uit!

#6 Waaruit blijkt dat jij geschikt bent / waarom jij en niet iemand anders?

Val op! De uitgenodigde kandidaten hebben dezelfde soort kwaliteiten. Jij betere. Jij ligt toch altijd goed in de groep? Vind het toch niet erg om net dat stapje meer te doen of die collega te helpen? Zorg dat de voorbeelden die je noemt passen bij jou én daardoor laten zien dat jij de persoon bent die ze zoeken voor de baan.

#7 Wat weet je al over ons bedrijf/waarom wil je hier werken?

Door deze vraag weet een werkgever of jij je in hen hebt verdiept. Dit geeft aan hoe graag jij de baan wilt. Dat je weet waar ze voor staan en wat hun doelen zijn. Als jullie het hier met elkaar over eens zijn, is dat een goede basis voor de rest van het gesprek. Dus, what to do? Ga ter voorbereiding altijd even naar de website, check de social kanalen en stel een vragenlijstje op!

#8 Waarom ben je niet tevreden met je huidige baan?

Tricky one. Waarom? Je begeeft jezelf hier al snel op glad ijs. Zeker als je in korte tijd meerdere banen hebt gehad. Eerlijkheid duurt ook hier het langst! En kraak je oude werkgever zeker niet af. Laat ze weten dat je op zoek bent naar een baan met meer groeimogelijkheden. Hét woord waar elke werkgever blij van wordt. En het liefst zo concreet mogelijk!

#9 Wat waren je verantwoordelijkheden en taken bij je vorige functie?

Chill! Een makkelijke vraag. Zorg wel dat je duidelijk bent. De persoon tegenover je heeft geen idee wat jouw vorige bedrijf was en wat jullie daar deden. Schets dus een compleet beeld. Vertel over jouw taken, de doelstellingen van het bedrijf, aan wie je verantwoording moest afleggen en hoe je dit tot een goed einde hebt gebracht.

#10 Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Wel eens over nagedacht? Zo ja, past dit ook goed bij de functie waar je nu op solliciteert? Niet voor elke functie hoef je evenveel ambitie te tonen. Soms wel. Denk aan de groeimogelijkheden waar we het eerder over hadden. Vertel dan goed hoe je dit wilt bereiken. En ook als je het niet helder hebt: je kan altijd vertellen waarin je wilt groeien het komende jaar.

Voorbereiden op deze #10 sollicitatievragen loont sowieso! Nog meer weten over het sollicitatiegesprek, check dan deze pagina.
Ben jij er al helemaal klaar voor, maar geen idee wat je morgen aantrekt naar je gesprek? Wij helpen je hier!