Zo creëer je een gezonde werkplek als werkgever

Iedere dag met het goede been uit bed en goed gemutst naar werk! 🥳 Het liefst wil je natuurlijk dat jouw medewerkers elke dag zo naar hun werk gaan, maar ook blij en tevreden huiswaarts keren. En dat heb jij in de hand. Door voor een veilige en prettige werkomgeving te zorgen waar jouw medewerkers zich goed bij voelen. Dat kan het kantoor zijn, een productieruimte, een restaurant of gewoon thuis! Wil jij een 'ik-kom-zo-vrolijk-thuis-dat-mijn-schatje-er-nu-ook-wil-werken-baan’ creëren voor je medewerkers? Wij leggen je uit hoe je dat doet en wat het jou oplevert.

Spring snel naar: 

Wat vinden medewerkers belangrijk aan hun werkomgeving?

We hebben onderzoek gedaan naar werkplezier en vroegen naar de ervaringen van 800 werknemers en 250 werkgevers (Red Report 2020 - België). Iets meer dan de helft van de bevraagde werknemers doet kantoorwerk. Van deze groep is slechts 11% van de kantoorwerkers volledig tevreden over zijn of haar werkplek. Dat kan beter! ;-) Bye bye kantoortuin met flexplekken! Tips om jouw kantoor of de werkomgeving beter in te richten. 

Dit staat er op het verlanglijstje:

 • 42% van de werknemers wilt het liefst een eigen ruimte, met een deur die ze kunnen sluiten als ze zich moeten concentreren;
 • 72% van de werknemers wilt een groene omgeving;
 • 87% wil veel natuurlijk licht;
 • 77% vraagt om een werkomgeving met zo min mogelijk omgevingslawaai.

De vier kenmerken van een prettige werkplek

1. Ergonomische werkplek 

Bijna alle werknemers vinden een comfortabele ergonomische werkplek belangrijk. Helemaal op kantoor. Aangepaste bureaustoelen en tafels zijn duur, maar die investering is verantwoord als je ermee voorkomt dat mensen lichamelijke klachten krijgen en uitvallen.

Zitten je medewerkers namelijk langdurig achter een beeldscherm of verrichten zij veel dezelfde handelingen waardoor zij hun lichaam belasten? Probeer dit dan te voorkomen. Dit kan namelijk leiden tot ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. 

2. Fijne lunchplek en goede koffie

Een aparte plek om samen te lunchen. Dat is hygiënischer dan eten boven je toetsenbord én goed voor de collegialiteit. Misschien pak je dit moment ook even mee om informeel te overleggen op werk. Wie weet wat voor grandioze ideeën er ontstaan! Creëer een lunchplek (binnen en buiten) waar je collega’s kunnen lunchen. Wat ook belangrijk is? Koffie! Werken zonder goede koffie is als hagelslag zonder boter. Het gaat gewoon niet zo lekker. 63% van de medewerkers uit ons Grote Werkplezier onderzoek 2019 zegt werkplezier van goede koffie en thee te krijgen.

3. Goede ventilatie en licht

Een goed geventileerde werkomgeving waar het fris ruikt, dat wil jij toch ook het liefst? Werknemers vinden de juiste temperatuur en voldoende (het liefst natuurlijk) licht ook belangrijk. Vermijd airco (als dat kan) en ga voor een ruimte waar je ramen of deuren kan openen. Zorg dan wel voor zonneschermen, zodat het lekker koel blijft binnen. In een sauna werken vindt niemand prettig, toch?

4. Prettige inrichting

Werknemers geven de voorkeur aan een ruimte waarin zij zich ook kunnen terugtrekken wanneer zij zich moeten concentreren. Is het mogelijk om het kantoor anders in te richten, zodat er ruimte vrijkomt voor plekjes waar je in alle rust kan werken? Nu steeds meer mensen deels thuis werken is dat al meer mogelijk. Je kan je kantoorinrichting op verschillende manieren aanpassen, maar het belangrijkste is om je medewerkers hierbij te betrekken. Waar hebben zij behoefte aan? 

TIP! Werk jij in de productie, logistiek of catering? Ook dan is de werkomgeving en een prettige inrichting daarvan natuurlijk belangrijk! Zorg dat de kantine een fijne omgeving is om even tot rust te komen of creëer een ruimte waar jouw medewerkers zich kunnen ontspannen. Planten en een tafelvoetbaltafel doen het erg goed! ;-)

Wat is een gezonde werkomgeving?

Een gezonde werkomgeving is een veilige plek waar jouw medewerkers met plezier hun werk kunnen doen. Maarrrrr wat betekent dat nou eigenlijk? Laten we de theorie er eens bij pakken. Er zijn namelijk hele interessante onderzoeken gedaan die dit een stuk duidelijker maken. Bijvoorbeeld door Frederick Herzberg (1959). Herzberg heeft onderzoek gedaan naar wat mensen motiveert en demotiveert op werk. 

Motivatiefactoren volgens Herzberg: 

 • ontwikkeling
 • toekomstperspectief
 • saamhorigheid
 • goede balans tussen werk en privé 
 • uitgedaagd worden 

Een andere onderzoeker was Maslow (wie kent ‘m niet?). Maslow maakt in zijn behoeftepiramide een “orde van behoeftes” die elkaar als het ware opvolgen. Op nummer 3 behoefte aan sociaal contact, op nummer 2 waardering en erkenning en op 1 zelfontplooiing, helemaal bovenaan dus!

Taart van Werkplezier - piramide van Maslow - Tempo-Team

Naast motivatiefactoren zijn er ook demotiverende factoren. Herzberg noemt de demotiverende factoren ook wel hygiënefactoren. 

Hygiënefactoren volgens Herzberg: 

 • arbeidsverhoudingen
 • organisatiebeleid
 • arbeidsomstandigheden 
 • beloningen 

In de behoeftepiramide van Maslow bevinden deze zaken zich onderaan de piramide met lichamelijke behoeften op 5 en behoefte aan veiligheid en zekerheid op 4. De behoeftes hoeven elkaar niet per definitie op te volgen, maar als ze dat wel doen, versterken ze de laag daarboven. 

Een investering in een gezonde werkomgeving, is dus hét begin op weg naar meer werkplezier. Jeej! 

Wist je dat je ook verplicht bent om....

Een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) uit te (laten) voeren? Hiermee breng je de arbeidsrisico’s, zoals gevaarlijke stoffen op de werkvloer, fysieke belasting, machineveiligheid en verlichting en geluid binnen je bedrijf in kaart. Per risico geef je aan hoe groot de kans is dat het zich voordoet en zodra je weet waar de risico’s liggen, kun je die verminderen. Want een gezonde werkplek vermindert de kans op verzuim, bevordert de productiviteit en levert een positieve bijdrage aan de bedrijfsresultaten. 

Zorg in ieder geval dat de basis in orde is. Dat je een juiste balans hebt gecreëerd tussen motivatie- en hygiënefactoren. Want als die balans goed is kun jij je richten op meer plezier op de werkvloer - mét die goede koffie en werkende wifi. 

Waarom is het belangrijk om voor een goede werkplek te zorgen? 

Wil je dat jouw medewerkers met plezier naar hun werk komen? Dan is het loon op tijd betalen echt niet het belangrijkste. Een fijne werkplek, dat loont! Een inspirerende plek stimuleert creativiteit en innovatie. En zorgt ook voor:

 • autonomie 
 • feedback
 • waardering
 • erkenning
 • empathie 
 • vlotte communicatie
 • verbinding
 • persoonlijke aandacht

Onderzoek naar werkplezier 2020

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in het Werkplezier Papier.

Zo draag je bij aan werkplezier

Wie investeert in werkplezier heeft minder te maken met verzuim en retentie. En 72% van werkend Nederland vindt werkplezier enorm belangrijk. Hoe kun je nog meer bijdragen aan werkplezier en verzuim verminderen? Nou zo!

De werkplek checklist:

Dit vinden je medewerkers belangrijk aan hun werkomgeving. Kun jij het hele lijstje afvinken? Top! Dan heb je het goed voor elkaar, anders is er werk aan de werkplek ;-)

🔲 autonomie 

🔲 feedback

🔲 waardering

🔲 erkenning

🔲 empathie 

🔲 vlotte communicatie

🔲 verbinding

🔲 persoonlijke aandacht