Onderhandelen over je salaris? Ga knallend het gesprek in met deze tips!

Yeaaah, lekker bezig! 👏🏼Je hebt de sollicitatie waarschijnlijk gerockt en daarom krijg je nu een contractaanbod. Woehoe! Maar dan komt misschien wel het allerspannendste van de sollicitatieprocedure, namelijk de salarisonderhandeling. Ga er gewoon voor: nee heb je en ja kun je krijgen! Om zeker in je schoenen te staan, geven wij je wat handige tips mee. Komt ‘ie.

Damion stoomt je klaar voor de salarisonderhandeling

Onderhandelen over je salaris is superspannend. In deze video uit de sollicitatiereeks 'Gaan met die baan' laat Damion zien hoe je dit nu het beste aanpakt. 1 tip: ga altijd die onderhandeling aan!

Check de video hieronder! 👇🏾🏾

Onderhandelen doe je zo:

Niet onderhandelen is géén optie

Ga áltijd de onderhandeling aan. Beloofd? Je hoeft je nooit verplicht te voelen om het eerste aanbod te accepteren. Als jij die onderhandeling aangaat, laat je alleen maar zien dat je zelfverzekerd en assertief bent. Meestal houden werkgevers ook rekening met ruimte om te onderhandelen. Haal dus het allerbeste uit de salarisonderhandeling! 

Met de juiste voorbereiding, instelling en genoeg geduld laat jij ze een poepie ruiken. 💩 Maarre... hoe dan? Nou, gewoon zo. 

5 tips voor de perfecte voorbereiding

  • Weet wat je waard bent. Het allerbelangrijkste om te checken wanneer je de onderhandelingsfase ingaat, is wat je wilt én kunt verdienen. Daarvoor kun je onze salarislijst gebruiken en natuurlijk kijken naar vergelijkbare openstaande vacatures die een salarisindicatie geven. Ook is het superfijn om in je omgeving na te vragen wat er verdiend wordt. Zo sta je er niet alleen voor. Enne.. niet zo bescheiden hè!
  • Stel een minimumsalaris voor jezelf. Het is een fijne houvast om met jezelf af te spreken dat je niet lager dan een bepaald bedrag wilt gaan. Check ook even het wettelijke minimumloon op jouw leeftijd. Kom voor jezelf op en laat duidelijk blijken waar je voor wilt gaan. Dat is natuurlijk wel het maximum. 😉
  • Zet je argumenten op een rijtje. Het klinkt voordehandliggend, maar doe het écht! Zo ga je zelfverzekerd de onderhandeling aan en weet je precies wat je kunt zeggen. Gooi je ervaring in de strijd, benoem je behaalde prestaties en denk goed na over je sterke kwaliteiten. Zodra je dit op een rijtje hebt, ben je al een heel eind!
  • Kies het juiste moment om te onderhandelen. Soms staat er al een salarisindicatie in de vacature of wordt het balletje tijdens het eerste sollicitatiegesprek opgegooid. Is dat niet het geval? Wacht dan even totdat je toekomstige werkgever zelf met een aanbod komt. Dat is toch wel de beste positie om te onderhandelen. Ben je niet tevreden? Dan kun jij op het aanbod reageren dat je graag in gesprek wilt gaan. Waarschijnlijk verwachten ze al dat je gaat onderhandelen. Jaaa spannend, maar echt doen hoor!
  • Neem ook de secundaire arbeidsvoorwaarden mee. Een mooi bedrag elke maand op je rekening is één ding, vergeet ook de andere voordelen niet. Zoals de andere arbeidsvoorwaarden. Krijg je bijvoorbeeld een laptop of auto van de zaak? Worden je reiskosten vergoed? Heb je een 13e maand? Of lekker veel vakantiedagen? Allemaal dingen die bijdragen aan een goed salaris én een tevreden en gelukkige werknemer!

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

7 tips tijdens de onderhandeling

  • Stel je flexibel op. Probeer flexibel te zijn over wat je wilt verdienen en stel je open om te onderhandelen. Je zal waarschijnlijk compromissen moeten sluiten. Zo voorkom je verhitte discussies met je misschien wel toekomstige werkgever. Wel zo fijn! Een goede start is het halve werk, toch?
  • Benoem een marge. Om goed te onderhandelen is het voor beide partijen fijn als je speelruimte noemt, bijvoorbeeld: “Ik wil tussen de €1.700 en €2.000 verdienen”. Noem dan als ondergrens het bedrag dat je minimaal wilt verdienen. Zet dus hoger in! 
  • Weet met wie je onderhandelt. Zoek je onderhandelingspartner van tevoren op. Hoeveel ruimte er is voor onderhandeling, hangt ook af van de persoon met wie je onderhandelt. De ene zal wat zakelijker zijn dan de ander. Als je dat weet, kun je daar tijdens het gesprek ook rekening mee houden. Hoppa!
  • Wees eerlijk over je huidige salaris. Benoem je laatste salaris liever niet. Vragen ze er toch naar? Wees dan eerlijk! Zo kom je geloofwaardig over.
  • Laat de werkgever bieden. Yesss, zorg dat zij met een eerste of tweede bod komen. Dan zet je nooit te laag in, en weet je precies hoe hoog je kan gaan zitten. Pas daar dus ook je marge op aan. Check!
  • Zet secundaire arbeidsvoorwaarden als wisselgeld in. Vind je het salaris te laag? Probeer het aanbod dan ook op te leuken met secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan vakantietoeslag, vakantiedagen, een laptop of smartphone, reiskostenvergoeding, flexibele werktijden of een lekkere lunch op werk. Daar word je toch ook erg blij van?
  • Ga voor een win-winsituatie. Yup, je raadt het al. Het gaat allemaal om compromissen sluiten. Tenslotte wil je die baan toch ook gewoon erg graag? Begraaf de strijdbijl en ga voor een win-winsituatie!

5 tips na de onderhandeling

  • Heb geduld en doorzettingsvermogen. Nogmaals, onderhandelen is doodnormaal! Terugkrabbelen is dus nergens voor nodig. Jouw capaciteiten zijn veel waard, en daar mag best wat tegenover staan. 💪🏼 
  • Neem de tijd. Denk goed na voordat je ‘ja’ zegt, en lees alles nog een keer zorgvuldig door. Slaap er gerust een nachtje over. Kun jij!
  • Wacht op contact vanuit de werkgever. Ze zullen vanzelf contact met je opnemen, echt! 
  • Kijk naar de toekomst. Kunnen ze jou het gewenste salaris nu niet geven? Geen ramp, toch. Je kan daar natuurlijk alsnog lekker aan de bak! Misschien kunnen ze het je nu niet geven, maar in de toekomst wel. Jaaa, zie het als een streven! Er komen vast nog meer onderhandelingsmomenten. 
  • Check alles goed. Voordat je het nieuwe aanbod accepteert, is het belangrijk dat je de arbeidsovereenkomst goed controleert op de gemaakte afspraken. Kloppen alle gegevens? Dan ben jij klaar om aan de slag te gaan, lekker gewerkt! Of nóg niet. 😉

Succes met je onderhandeling! En onthoud: wel doen hè! 

Dé baan met werkplezier? Check onze Baanraders

Dit zijn onze werkgevers die minimaal een 8+ scoren op tevredenheid onder werknemers. Ge-ga-ran-deerd met energie thuiskomen dus! Bekijk nu de Baanraders in jouw regio!

  • Hoe bereid je een salarisonderhandeling voor?

    Het is superbelangrijk dat je je van tevoren inleest en weet wat je waard bent! Ja, echt. Stel een minimumsalaris voor jezelf en denk ook na over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zet al je argumenten op een rijtje, zodat je precies weet wat je te vertellen hebt. Top!

  • Waar moet je op letten tijdens een salarisonderhandeling?

    Stel je flexibel op tijdens een salarisonderhandeling en wees altijd eerlijk. Laat ook de werkgever met argumenten komen en kom uiteindelijk samen tot een compromis. Jaaa, wel zo fijn! 

  • Waar moet ik rekening mee houden na de salarisonderhandeling?

    Zorg er vooral voor dat je de tijd neemt om erover na te denken en dat je de arbeidsovereenkomst goed checkt. Enne...wees geduldig!