Afsluiting van je motivatiebrief nodig? Schrijf ‘m met deze tips!

Je hebt tussen alle vacatures je droombaan gespot! Yes! Je hebt al een goede intro voor je motivatiebrief en een ijzersterke inhoud, maar dan… de afsluiter. Pff, die heb jij zo in de pocket hoor! We nemen je mee in alle ingrediënten die jij nodig hebt om een heerlijke afsluiting te bakken. 🔥

Wat zet je in de afsluiting van je motivatiebrief?

Een goede slotzin schrijven, kun je alleen als je weet wat je er allemaal in moet verwerken. En daar hebben wij wat superhandige tips voor. Zorg dat je afsluit met één of meerdere van deze onderdelen. Bam!

1. Vertel over je passie

Net zoals tijdens een date, is het ook in een motivatiebrief leuk om te weten wat iemands passies zijn. 😉 Uitjes organiseren met vrienden, bergbeklimmen, (jezelf) piano leren spelen, noem maar op! Het laat zien dat je ergens helemaal voor gaat. Lekker! En dat is ook precies wat je toekomstige werkgever graag wilt horen: deze baan komt overeen met mijn passie en daarom ga ik alles geven voor dit werk. 

2. Laat zien dat je in de bedrijfscultuur past

“We zijn een no-nonsense bedrijf waarbij we vaak in teamverband werken.” Echt zo’n typisch zinnetje over bedrijfsculturen die je vaak zult tegenkomen in vacatures. Staat er in de tekst iets over hun cultuur? Dan zijn ze daar actief naar op zoek. Logisch, toch? Je bent je concurrenten een stapje voor, als je hier dus lekker op inspeelt! Laat zien dat jij perfect past tussen die collega’s en het beste werk levert in zo’n sfeer.

3. Laat je competenties en vaardigheden shinen

In je motivatiebrief heb je het vast al over je competenties gehad: ‘Ik heb oog voor detail, ben betrokken in mijn werk en collega’s en ben flexibel ingesteld’. Toppertje, je hebt al een hele goede motivatie staan! En om je brief lekker af te sluiten, heb je een geheim wapen nodig: nog één competentie die je achter de hand hebt gehouden. ‘Vrienden omschrijven mij vaak als iemand bij wie ze zich vertrouwd voelen. En ik heb er dan ook vertrouwen in dat ik goed bij jullie bedrijf pas.’ Hoppa!

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Waar voldoet een goede afsluiting aan?

Uitgenodigd worden op sollicitatiegesprek: dat is natuurlijk het hoofddoel. En daar gaan we voor zorgen! Nu gaan we de ingrediënten van hierboven samen gooien met schrijfstijlen die daar lekker bij smaken. De kers op de taart! 🍒

1. Blijf hangen in hun geheugen

Herken je dit: je hebt ooit iets opvallends gedaan, zoals uit je broek scheuren of je haar rood verven, en sindsdien onthouden mensen je zo? ‘Hé, daar heb je die jongen met dat ooglapje!’. Dit soort dingen gebeuren vaak per ongeluk, maar bij de afsluiter van een motivatiebrief kun je dit er expres in stoppen! 

(Je kunt natuurlijk ook opvallen door bijvoorbeeld een opvallende profielfoto of opmaak voor je cv te gebruiken)

Voorbeelden van geheugensteuntjes

  • Als echte blousjes-liefhebber kom ik graag mijn mooiste blouse showen in een sollicitatiegesprek met jullie.
  • Hopelijk tot snel! Groeten, Coen met een C.
  • Doordat ik maar 1.55 m lang ben, manoeuvreer ik me gemakkelijk door moeilijke werksituaties.

2. Geef ze een call to action

Een call to action wordt vaak gebruikt in nieuwsbrieven en buttons op sites: ‘Lees verder’, ‘Bestel direct’ of ‘Download snel’. Het trucje zit ‘m in het feit dat je de lezer iets te doen geeft. Dus in plaats van dat lezers je motivatiebrief lezen en afsluiten, geef je ze (zonder dat ze het weten) iets te doen. Stuur ze naar je cv, laat ze op een linkje klikken of zorg ervoor dat ze je snel uitnodigen. Hoe je dat doet? Lees snel de voorbeelden 😉.

Voorbeelden van een call to action

  • Meer over me weten? Al mijn werkervaring staat op mijn LinkedIn-profiel. Hopelijk tot snel!
  • … en ik werk graag in een Team. Dus laten we het Tempo erin houden en snel face-to-face afspreken voor een kopje koffie!
  • Hopelijk ben ik binnenkort jullie nieuwe callcentermedewerker. Laten we snel afspreken, of bellen natuurlijk (dan laat ik meteen mijn skills zien of horen).

3. Kort maar krachtig

Ja… houd het lekker beknopt.

Voorbeelden van korte afsluiters

  • Dat was ‘m! Ik ben benieuwd naar jullie reactie.
  • Meer weten? Neem dan contact met me op en dan zie ik jullie snel.
  • Handjes schudden, dat kan ik als de beste. En dat kom ik dan ook graag in levende lijve tonen!

Met deze tips en voorbeelden gaat die knallende afsluiter helemaal goedkomen. Lekker bezigggg! Wij sluiten ‘m ook even knallend af: 💥💥💥!

Anderen lazen ook:

  • Wat zet ik in de afsluiter van mijn motivatiebrief?

    Je kunt de volgende elementen in je afsluiting gebruiken: laat weten wat je passie is.Het laat zien dat je ergens helemaal voor gaat en dat is ook precies wat je toekomstige werkgever graag wil horen. Je kunt ook laten zien dat je in hun bedrijfscultuur past, zeker als ze dat laten doorschijnen in hun vacaturetekst. Tenslotte, noem nog een competentie die je nog nergens anders in je motivatiebrief hebt genoemd (als geheime wapen).

  • Waar voldoet een goede afsluiting aan?

    Een goede afsluiter van je motivatiebrief zorgt ervoor dat je eruit springt en blijft hangen in het geheugen van je toekomstige werkgever. Daarnaast zit er een call to action in: je geeft de lezer iets te doen, zoals op een linkje klikken of de bijlage openen. Ook is het handig om je afsluiting kort maar krachtig te houden.

  • Waarom is de afsluiting van een motivatiebrief belangrijk?

    De afsluitzin van je motivatiebrief zal het laatste zijn wat de lezer leest. Het is dus essentieel dat je afsluit met een knaller! Iets waardoor je opvalt én uitgenodigd wordt op een gesprek. Stop dus wat extra tijd in dit stukje.

  • Wat is een CTA?

    Een CTA is een call to action. Je geeft de lezer iets te doen. Dus in plaats van dat lezers je motivatiebrief lezen en afsluiten, geef je ze (zonder dat ze het weten) iets te doen.