Waar ga jij je vacatures plaatsen? 6 tips om jouw vacature online te verspreiden en promoten 🔥

Tijd om je vacature te plaatsen! Of je nou op zoek bent naar een vrachtwagenchauffeur of een administratief medewerker; op de juiste plek trekt jouw vacature de leukste en beste kandidaten! Maar waar, hoe en welke manier is voor jou het beste? Op deze 6 manieren verspreiden we je vacature en brengen we het onder de aandacht van jouw doelgroep. Gaan we!

Meld direct je vacature aan

6 manieren om vacatures te plaatsen:

  1. Jobboards en vacaturebanken
  2. Social media recruiting
  3. Vacatures op LinkedIn (jobs) plaatsen
  4. Referral recruitment
  5. SEO, zoekmachines en optimalisatie
  6. Vacature promoten met SEA
  7. Wanneer plaats je een vacature het beste online?
  8. Vacatures plaatsen met de pro’s

Vacatures zelf plaatsen en promoten? Zó doe je dat!

Hey werkgever, wil jij je eigen vacatures promoten, plaatsen en uiteindelijk zelf die sollicitanten binnenhengelen? Top! Wij vertellen je in deze video hoe je dat aanpakt. Bekijk ‘m nu!

Download de 'beste match toolkit'!✨

Een goede match maken in het recruitmentproces is belangrijk. Je wilt natuurlijk dat die top-werknemer lekker lang bij je blijft plakken! 🙌 Download onze toolkit vol met tips hoe je dat aan moet pakken!

1. Hier plaats je vacatures: op jobboards en in vacaturebanken

Jobboards en vacaturesites zijn handige en de meest bekende plekken om jouw vacature in het zonnetje te zetten. Ze zijn er zowel gratis, als betaald. Lees even mee!

Gratis jobboards

Er zijn jobboards die jouw vacature gratis op hun vacaturebank plaatsen, zonder dat je daar weet van hebt. Dat zit zo. Jobboards zoeken continu op het internet naar relevante vacatures. Zodra ze een relevante vacature gevonden hebben, plaatsen ze die op hun eigen site. Door jouw vacature SEO-proof te schrijven, zorg jij ervoor dat jouw vacature gevonden wordt. En dat is fijn, want gratissss promotie! 

Voorbeelden van gratis vacaturebanken zijn:

  • Tempo-Team! 🥳
  • Monsterboard (7 dagen gratis)
  • Werk.nl
  • Jobbird
  • Vacatures.nl
  • Werkzoeken.nl

Direct je vacature plaatsen? En laten doorplaatsen naar honderden vacaturesites? Met Tempo-Team zo gefixt! Plaats via de onderstaande button je vacature en er staan gelijk kandidaten voor je klaar in je eigen online omgeving. Hoppa!

Betaalde vacaturebanken

Soms is het superhandig om jouw vacature betaald te promoten op een grote vacaturebank. Vaak bieden vacaturesites zowel gratis als betaalde opties, maar de betaalde vacatures krijgen natuurlijk voorrang. En meer weergaven betekent meer sollicitanten!

Voorbeelden van betaalde vacaturesites zijn:

  • Jobbsquare
  • Jooble
  • Werkzoeken.nl
  • LinkedIn Jobs
  • Adzuna

🔥 BONUSTIP! Ook per branche zijn er gerichte vacaturebanken te vinden. Zoek jij sollicitanten binnen een bepaalde sector, zoals de zorg- of cultuursector? Dan is het slim om ook naar vacaturesites voor deze sector te kijken en eventueel je vacature daar te promoten. Onze recruiters en intercedenten kennen alle jobboards, dus bel ze gewoon even als je hulp nodig hebt!

Gezellig, bel ons op 020-3057798
Als je liever gebeld wordt, kun je ook een terugbelverzoek plannen.

2. Social media recruiting

Social media recruiting is dé manier om aandacht te trekken met jouw vacature. Wist je dat 75% van geschikte kandidaten niet actief op zoek is naar een nieuwe baan? Deze latente werkzoekenden komen niet langs op vacaturesites of jouw bedrijfswebsite, maar wél op social media!

Hoe plaats je je vacature op social media? Simpel! Schrijf een knallende tekst, maak er een aantrekkelijke visual bij en plaats jouw vacature op de socialmediakanalen van jouw organisatie. Laat in de post duidelijk naar voren komen waar jij naar op zoek bent. En zorg ervoor dat je duidelijk maakt hoe geïnteresseerden op de vacature kunnen reageren, door bijvoorbeeld een link toe te voegen naar de vacature op je website. 

Goed om te weten: op social media kun je jouw post gericht adverteren en daarmee bepaalde doelgroepen bereiken! 

De voordelen van social media recruitment:

  • Kandidaten die niet op zoek zijn (latent werkzoekenden), zien je vacature voorbijkomen.
  • Het delen op eigen kanalen is gratis!
  • Met social advertising kun je gericht bepaalde doelgroepen bereiken.

Lees hier alles over social media recruitment!

3. Vacatures op LinkedIn (Jobs) plaatsen

Recruitment kan niet meer zonder LinkedIn. Jouw vacature moet hier dus goed zichtbaar zijn. Plaatsen kan gratis, door de vacature als bijdrage op jouw bedrijfspagina te plaatsen. Hang achter deze bijdrage een link naar de vacature op je website. Kat in ‘t bakkie! 

Wil je meer bereik, dan kun je kiezen om je vacature op LinkedIn Jobs te plaatsen. Zo verspreid je vacatures verder dan je eigen netwerk, maar het kost je zo’n €89,99 per maand. 

Het grote voordeel? LinkedIn zorgt ervoor dat jouw vacature wordt gespot door potentiële kandidaten die perfect bij het functieprofiel van jouw vacature aansluiten. Je kan bijvoorbeeld zelf instellen wat voor en hoeveel werkervaring iemand moet hebben. Chill!

De voordelen van vacatures op LinkedIn:

  • LinkedIn heeft een grote database van werkzoekenden;
  • Het platform weet precies wie er bij jouw functieprofiel aansluiten;
  • Je kunt de aandacht trekken met een aantrekkelijke en originele bijdrage;
  • Het kan zowel gratis als betaald.

4. Referral recruitment

Referral recruitment is via-viawerving. Dat betekent dat je nieuw personeel werft via je medewerkers. Zo simpel? Ja! Vraag medewerkers om de vacature persoonlijk door te sturen naar bekende toppers. Of om de vacature bijvoorbeeld op hun LinkedIn-pagina te delen. Aangezien jij die LinkedIn-post toch al online knalt, hoeven jouw medewerkers ‘m alleen nog maar te delen met één klik op de knop!

De voordelen van referral recruitment:

  • Het levert je geheid toppers op, want medewerkers zullen geen slechte kandidaten aandragen (voor hun eigen bestwil).
  • Het gaat snel, want de eerste screening is al door je medewerkers gedaan.
  • Het is goedkoop, want je steekt minder kosten in advertenties of dure vacaturesites.

🔥 BONUSTIP! Om je medewerkers te stimuleren, kun je een beloning hangen aan referral recruitment. Bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming. Zo motiveer je collega’s om dat stapje extra buiten hun netwerk te zetten, op zoek naar die geschikte kandidaat!

LET OP! Bij referral recruitment is een zorgvuldige sollicitatieprocedure superbelangrijk. Je medewerkers stellen zich namelijk open naar jou en naar hun netwerk. Daarom is het extra belangrijk medewerkers van tevoren goed te informeren over het functieprofiel waar je naar zoekt. Zo voorkom je teleurstelling van beide kanten. 

5. SEO, zoekmachines en optimalisatie

Wil je dat jouw vacature goed vindbaar is, maar niet betaald promoten? Dan is SEO een effectieve manier! Met Search Engine Optimization speel je perfect in op het zoekgedrag van jouw doelgroep en zorg je dat je vindbaar bent via Google. 

Keywords zijn key! Verwerk belangrijke zoekwoorden in je vacature, zodat Google en andere zoekmachines precies weten voor wie jouw vacature bestemd is. Verplaats jezelf daarvoor in de potentiële kandidaat en bedenk wat zij in de zoekbalk invullen.  Zoeken ze bijvoorbeeld op functienaam, soort dienstverband of een bepaalde regio? Dan zet je die woorden in je vacature. En laat ze ook een paar keer terugkomen! Maar niet overdrijven hoor, want dat heeft Google door. 😉 

Zoekwoorden

Een handige tool om jouw vacaturetekst SEO-proof te maken, is de Zoekwoordplanner van Google Ads. Deze online tool zoekt voor jou uit welke zoekwoorden populair zijn. Wordt er bijvoorbeeld meer gezocht op productiemedewerker of administratief medewerker? De zoekwoordplanner geeft je het antwoord! 

Tot slot: haal zeker doorlopende vacatures niet steeds on- en offline, maar laat ze lekker staan en zet in de vacature dat ‘ie gesloten is (als dat zo is 😉). Zo staat het de volgende keer dat je hem online plaatst direct een stuk hoger. 

👉 Hier vind je meer tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst voor zoekmachines.

Google for Jobs

👉 Goed om bij stil te staan: de concurrentie voor vacatures is zó hoog, dat het lastig is om met je eigen bedrijf goed vindbaar te zijn tussen de grote spelers. Maar Tempo-Team kan je helpen, want wij zijn al dikke vrienden met Google! 

Hoe zit dat? Google for Jobs is de geïntegreerde vacaturebank van Google. Zo wil het bedrijf werkzoekers nog beter helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Om hier tussen te komen met je vacature heb je wel wat technische kennis nodig.

Dat doe je door ‘m te optimaliseren met een structured data of gewoon door je vacature bij ons aan te melden! Onze jobboards zijn zo gebouwd dat al onze vacatures automatisch opvallend worden weergegeven in Google. 

Dus wil je zeker weten dat je vacature goed vindbaar is?

Schakel Tempo-Team in!

6. Vacature promoten met SEA

Search Engine Advertising (SEA) is dé manier om je vacature te promoten in Google en andere zoekmachines. Je koopt via Google Ads eigenlijk een plekje bovenaan de zoekresultaten van zoekopdrachten die voor jouw vacature relevant zijn. Zo bepaal je zelf wie de advertentie te zien krijgt, bijvoorbeeld mensen binnen een bepaalde sector of regio. 

Yup, je moet je kliks dus wel kopen! De populariteit van de zoekopdrachten bepaalt hoeveel geld het je kost. Maarrrr met SEA vergroot je de relevantie én de vindbaarheid van je vacature, waardoor je de kans op die ene topper vergroot. Lekkerrrr!

De voordelen van vacatures promoten met SEA:

  • Je staat bovenaan relevante zoekresultaten in Google.
  • Je kunt je goed richten op alleen jouw doelgroep.
  • Je vergroot de vindbaarheid van je vacature!

VOORBEELD! We pakken die productiemedewerker er weer even bij. Stel: je wilt een advertentie voor een vacature productiemedewerker plaatsen, dan zoek je eerst in Zoekwoordplanner naar populaire keywords. Daar zie je bijvoorbeeld dat er maandelijks 590 keer wordt gezocht op vacature productiemedewerker en 480 keer op logistiek medewerker vacature. In dat geval wil je liever adverteren op vacature productiemedewerker. 

Vervolgens check je de kosten. In Zoekwoordplanner zie je ook de prijzen voor een advertentie bovenaan de pagina op de zoekwoorden. De kosten voor vacature productiemedewerker zijn lager dan voor logistiek medewerker. Nu weet je zeker dat je voor de functietitel productiemedewerker moet gaan! Nog even je vacature inladen in Google Ads en adverteren maar! 

🔥 BONUSTIP! Stel wel een (dag)limiet in voor je advertentiebudget in Google Ads. Zo voorkom je hoge en onvoorziene kosten achteraf.

Wanneer plaats je een vacature het beste online?

Op het ene moment is men actiever op zoek naar banen dan op het andere moment. Wij weten wanneer! Met deze bonustips maak jij van het vacature plaatsen een knallend succes:

  • Plaats de vacature aan het begin van de week online. Dat is in Nederland het meest populaire moment om naar vacatures te zoeken!

  • Plaats de vacature tussen 11.00 en 16:00 uur. We noemen dit prime time! In dit tijdsbestek zijn de meeste Nederlanders online op zoek naar een nieuwe baan.

Laat jij vacatures plaatsen liever aan de pro’s over?

Snappen we. Vacatures plaatsen is makkelijker gezegd dan gedaan. En het kost je vaak meer tijd dan je denkt! Daarom is het chill om jouw vacatures door de pro’s op te laten pakken. Wij weten precies hoe we jouw doelgroep moeten bereiken en hebben al een megadatabase aan geschikte mensen! Wij fixen die topper voor je in een handomdraai. Interesse?

Schakel Tempo-Team in!

De voordelen van Tempo-Team:

  • We weten precies hoe we jouw doelgroep bereiken via social media, SEO, SEA en referral.
  • We hebben al een héle grote database aan geschikte mensen.
  • Wij plaatsen je vacature automatisch (betaald en onbetaald) door naar meer dan 100 jobboards.
  • Er staan gelijk kandidaten voor je klaar in jouw Mijn Tempo-Team omgeving en jij kiest zelf wie het beste bij je past!

Vacature plaatsen

Veelgestelde vragen

  • Hoe plaats je je vacature op een gratis jobboard?

    Er zijn jobboards die jouw vacature gratis online plaatsen, zonder dat je dat weet! Mega handig, want dat is gratis promotie, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen! Maar hoe zorg je ervoor dat je vacature wordt gevonden door zo’n jobboard? Schrijf een SEO-proof tekst met veelgebruikte zoekwoorden, zo wordt ‘ie sneller gevonden in Google. En dus ook door de jobboards! Lees hier meer over gratis jobboards en SEO!

  • Hoe vind je een sollicitant voor een specifiek vakgebied?

    Er bestaan jobboards voor specifieke branches. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale jobboards voor de zorg- en cultuursector. Promoot je vacatures hier en vind snel de topper met ervaring in jouw branche! Lees hier meer over jobboards en vacaturebanken.

  • Waarom moet je je vacature promoten op LinkedIn?

    LinkedIn is hét social mediaplatform als het om werk gaat. Er zijn hier dus ook veel enthousiaste werkzoekenden te vinden. Éxtra handig: LinkedIn zoekt zelf de kandidaten die het best bij jouw vacature passen. Meer weten over recruiten via LinkedIn? Lees er hier alles over!

  • Hoe komt je vacature bovenaan in Google te staan?

    Er zijn twee manieren waarop je je vacatureteksten naar het topje van de resultatenpagina kan katapulteren: SEO en SEA. Bij SEO gebruik je allerlei populaire zoekwoorden en deel je je tekst zó in dat Google denkt: dit is een goede relevante tekst, dat willen de mensen zien! Met SEA koop je een plekje bovenaan de resultatenpagina. Je bepaalt voor wie je vacature bedoeld is, maakt een bedrag over en BAM! Je vacature staat bovenaan bij je doelgroep. Klinkt dat goed? Lees hier alles over SEA!