Tips om gezond & fit te blijven

Tempo-Team vindt werkplezier ontzettend belangrijk. Wie fit en vitaal is, werkt met meer plezier. En daar kan je natuurlijk zelf wat aan doen. Denk hierbij aan gezonde voeding en lekker veel bewegen. Daarom deze handige tips & tricks om gezond en fit te blijven: 

  1. Trainingen over vitaliteit, veiligheid en gezondheid
  2. Geldzaken
  3. Tips om contact te onderhouden met collega's
  4. Overgewicht & stoppen met roken
  5. Vitaliteitsapp actify
  6. Vitaliteit als je werkt in ploegendienst
  7. Thuiswerken
  8. Mantelzorg
  9. Rouw

1. Trainingen over vitaliteit, veiligheid en gezondheid

Het is belangrijk dat jij je vitaal en gezond voelt. We helpen je daar graag bij. In de Mijn Groei-omgeving van Tempo Team heb je toegang tot honderden (gratis) trainingen en opleidingen. Je hebt hier wel een Tempo Team-account voor nodig. Schrijf je hier snel in! En lees vervolgens hoe je toegang krijgt tot alle trainingen via Mijn Groei.

Denk bijvoorbeeld aan de trainingen via GoodHabitz; De kracht van Slaap, Slimmer dan stress, Veerkracht, Basiskennis BHV en nog veel meer gezondheids- & veiligheidstrainingen.

Of klik gelijk door naar de online trainingen van SkillsTown. Ook hier heb je een Tempo Team-account voor nodig:

2. Geldzaken

Het is mogelijk om hulp te krijgen bij je geldzaken om zorgen te voorkomen. Zie hier een aantal voorbeelden:

  • Doe de test op geldfit.nl voor inzicht in jouw geldzaken.

  • Op de website van Nibud vind je informatie over geldplannen en hulp bij schulden.

  • Met de app fiKks kun je, samen met een buddy, aan je geldzorgen werken en inzicht krijgen in je financiële situatie.

  • Stichting Doorzaam helpt uitzendkrachten met gratis budgetcoaching. Bekijk bijvoorbeeld deze budgetcoach-animatie.

  • Voor directe hulp of advies, bel 0800-8115.

  • Misschien heb je wel recht op een energietoeslag van de overheid.

3. Tips om contact te onderhouden met collega's

Als er gelachen wordt op het werk dan gaan mensen juist harder werken. Daarom de onderstaande 6 tips om de onderlinge band met je collega's te onderhouden en te versterken.

  1. Ga samen met je collega's sporten:
    Samen sporten na werk is gegarandeerd jullie onderlinge band verbeteren. En het is ook nog eens gezond. Plan bijvoorbeeld elke dinsdagmiddag na werk een bootcamp-sessie in.
  2. Lang leve kahoot:
    Organiseer een ‘wist je datkahoot met je collega’s. Zet er vragen in als: ‘waar kunnen we je voor wakker maken’ of ‘wat wilde je vroeger worden’. Een ideale en gezellige manier om elkaar beter te leren kennen. 
  3. Weekstart of Feedback Friday:
    Laat je manager elke week een teammeeting inplannen op de maandag of de vrijdag. Gebruik deze meeting om te vertellen over je weekend, je collega’s een compliment te geven of kleine successen van de afgelopen week te vieren.
  4. Bel onverwachts je collega op:
    In plaats van geplande belletjes is het leuk om je collega eens zonder reden op te bellen. Of ga samen lunchen of koffie drinken om te kletsen over niet-werkgerelateerde zaken.
  5. Organiseer een gezellig teamuitje:
    Vraag aan je manager of er budget is voor een teamuitje! Ga bijvoorbeeld met je collega’s lasergamen, varen of organiseer een pub quiz!
  6. Deel met elkaar!
    Deel Netflix tips, leuke muzieklijsten van Spotify, leuke YouTube sportlesjes, werkflowtips, etc. Dit zorgt voor verbondenheid en gesprekstof. 

4. Overgewicht & stoppen met roken

Worstel jij met overgewicht? Of rook je als een ketter? En wil je daar graag mee stoppen? Met de onderstaande gratis hulp kan je daar keihard aan werken.

5. Vitaliteitsapp actify

Met de gratis app Actify ga je in kleine stapjes naar een gezondere leefstijl. In de app vind je praktische tips, lekkere recepten, een stappenteller, meditaties en nog veel meer. Je kiest zelf wat bij je past. Download nu de app en start vandaag nog!

6. Vitaliteit als je werkt in ploegendienst en nachtdiensten

Voor mensen die in ploegendiensten werken of nachtdiensten hebben is vitaliteit extra belangrijk. Hoe doe je dat dan? Met deze onderstaande tips houd jij  jouw vitaliteit op peil.

  • Probeer meer te bewegen tijdens het werk;
  • Drink geen koffie meer na middernacht en rook dan ook niet meer;
  • Maak thuis gebruik van oordoppen, slaapmaskers en “niet storen” bordjes om de kwaliteit van slaap te bevorderen;
  • Pas je voeding aan voor de nachtdienst:
    1. Eet eiwitrijk voedsel (volkorenbrood, granen, noten, vlees, vis, melk, yoghurt, eieren), groente en fruit
    2. Drink voldoende 
    3. Denk aan extra vitamine C & E
    4. Vermijd snelle koolhydraten zoals chips, frisdrank, koek, witte pasta/brood, hiervan krijg je meer cortisol in je bloed wat stress opwekt en daardoor ben je sneller vermoeid.

7. Thuiswerken

Werken vanuit huis is de nieuwe norm. Maar hoe doe je dat? Check nu snel onze tips voor thuiswerken. Met deze tips blijf jij geconcentreerd en productief vanuit huis werken. Of bekijk de veelgestelde vragen over hybride werkenHandig toch?  

8. Mantelzorg

Ben je in je vrije tijd mantelzorger? Wat ontzettend goed van je. Op de website van M-Power en MantelzorgNL vind je praktische tips en ondersteuning. Dat is handig toch? 

9. Rouw

Heb je te maken met rouw door verlies van een naaste, een scheiding of verlies van gezondheid?

Iedereen krijgt te maken met rouw en iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. Hevige reacties en verdriet worden bij de meeste mensen minder na enige tijd. Maar soms nemen die niet af en vind je de plezier in je privéleven en op je werk niet terug. Daarom vind je hieronder een handig overzicht met tips die je zelf kan doen om het verlies te verwerken. Ook is het ontzettend belangrijk dat je hulp zoekt bij vrienden en familie. Vind je dit lastig of heb je behoefte aan meer hulp? Check dan eerst de onderstaande suggesties. En natuurlijk kan je ook altijd terecht bij jouw intercedent.

Wat kan ik zelf doen?

Blijf in ieder geval goed voor jezelf zorgen:

  • Ga op ‘normale’ tijden naar bed;
  • Sta op tijd op en kleed je aan;
  • Eet drie keer per dag, ongeveer op vaste tijden;
  • Drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs. Het verdooft emoties, en je kunt er verslaafd aan raken;
  • Blijf als het kan werken. Of dingen doen die je normaal deed;
  • Beweeg: sporten is goed, maar rustig wandelen of fietsen ook;
  • Zorg voor ontspanning door dingen te doen die je prettig vindt;

Voor directe hulp van een vrijwilliger kun je terecht bij:

Van een maatje of buddy krijg je gezelligheid, aandacht en hulp. 

Zelfhulpgroepen 

Kom je er zelf niet uit? Ga dan via Zelfhulpnetwerk.nl op zoek naar een zelfhulpgroep. In zo'n groep zijn geen professionele hulpverleners aanwezig. Deelnemers helpen elkaar om het plezier in hun leven en werk weer terug te vinden.

Professionele hulp

Lukt het je niet om zelf verdriet te verwerken? Wat ontzettend vervelend, maar met professionele hulp kom jij er weer bovenop. Voor professionele hulp kan je terecht bij onderstaande organisaties of via je huisarts.

Heb je suggesties?

Wat vind jij van deze tips & tricks om vitaal en gezond te blijven? Mis je nog iets? Of heb je andere suggesties? Laat het ons dan weten. We vinden het fijn dat je met ons meedenkt. Stuur ons een e-mail.  

Heb je nog vragen hierover? Neem dan contact op met je contactpersoon van Tempo-Team.