Van quiet quitting naar meer werkplezier: zo doe je dat!

Quiet quitting! Heb jij het ook voorbij zien komen op TikTok? Het is een trend waarbij mensen niet letterlijk stoppen met hun werk, maar wel stoppen met dat extra beetje moeite te doen. Klinkt als een noodsignaal voor meer werkplezier! Want werk hoeft helemaal niet vermoeiend te zijn. Dus… hoe ga jij van quiet quitting naar een werkdag VOL energie? Lees snel verder en ga aan de slag! 💪

Ga snel naar:

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting is doen wat er van je verwacht wordt op werk, en niets meer. Deze manier van werken ging viral tijdens de coronapandemie, toen we er allemaal achter kwamen hoe belangrijk een goede werk-privébalans is. Geen extra mailtjes na werktijd en niet 'nog even dit afmaken' in het weekend. Gewoon je werk doen en meer niet. Dát is quiet quitting. Goed of slecht? Dat laten we aan jou. 😉

Waarom je aandacht wilt geven aan quiet quitting

Quiet quitting kan een signaal zijn dat je niet helemaal op je plek zit of dat je het gevoel hebt dat je inspanningen niet gezien of gewaardeerd worden. Het kan ook zo zijn dat je zelf niet duidelijk je grenzen aangeeft. Als je geneigd bent om automatisch dat beetje extra te doen, zonder hierover in gesprek te gaan, kan je baas aannemen dat je capaciteit hebt voor nóg meer taken. Herken je dit? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan zowel het aangeven van je grenzen als je werkplezier en motivatie, die superbelangrijk zijn!

Zeker zijn van leuk werk?

Met onze Baanraders wordt jouw werkplezier so-wie-so een succes! Deze bedrijven scoren allemaal een 8+ op werkplezier volgens de Tempo-Team’ers die er werken. Daar werken is dus sowieso héél leuk!

7 tips: Quiet quitting de baas met werkplezier 

Werk hoeft niet saai of vermoeiend te zijn. Met deze simpele stappen maak je van elke werkdag een feestje. Ga aan de slag met onze tips en laat jouw werkplezier maar komen! 🚀

1. Zeg vaker ‘nee’ om quiet quitting te voorkomen

Durf 'nee' te zeggen en grenzen te stellen om zo quiet quitting te voorkomen. Het is namelijk helemaal oké, en soms zelfs nodig om overbelasting te voorkomen. Hierdoor creëer je niet alleen je eigen werktempo, maar ook meer tijd voor hobby's en vrienden.  Jouw tijd is kostbaar! 💪

2. Ontdek wat je écht leuk vindt 

Vraag jezelf af: wat geeft me energie in mijn werk? Is het die logistieke uitdaging, die bezorgroute vol vrijheid óf die dynamiek in het magazijn waar je zoveel plezier beleeft? Pak die momenten en maak er meer van. Simpel en superleuk! 

Twijfel je of je nog genoeg energie krijgt van je werk? Doe de werkplezier test en je weet ‘t! Wil je eerst meer naar jezelf kijken en wat er echt bij je past? Doe dan onze persoonlijkheidstest of beroepskeuzetest!

3. Teamwork rocks 🤝

Samenwerken is waar het om draait. Samenwerken en plezier maken met collega's kan een wereld van verschil maken in je werk. Ze zorgen er namelijk voor dat jij je thuis voelt op je werk, erbij hoort en fluitend naar je werk gaat. Dus deel je ervaringen, vraag om hulp of ga gewoon even samen lunchen. Yup, teamwork maakt van jouw werk écht een feestje. 
Zo word jij een superleuke collega! Lees onze 15 tips!

4. Stel realistische doelen

Stel haalbare doelen voor jezelf. Het behalen van deze doelen geeft een boost en houdt je gemotiveerd. En hey, elke stap vooruit is een overwinning, toch?

5. Werk-privébalans: een must ⚖️

Werk is belangrijk, maar je privéleven ook. Zorg voor een goede balans. Neem tijd om te relaxen en op te laden. Zo blijf je zowel op het werk als thuis gelukkig en energiek. En een uitgeruste jij is goud waard op de werkvloer! 

6. Vrije tijd tijdens werktijd

Zorg dat je ook tijdens je werkdag af en toe even kunt ontspannen. Een korte wandeling, een bakkie met collega’s of een potje tafelvoetbal. Wat je hobby ook is, tussendoor loskomen van het werk zorgt voor nieuwe energie! 

7. Wees open over je gevoelens

Voel je je niet zo lekker in je werk? Praat erover! Met je leidinggevende, een collega of een HR-medewerker. Kom voor jezelf op. Door open te zijn, kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken. En dan is quiet quitting ook niet nodig! 
Wees open over je gevoelens

Conclusie: lekker in je werkvel!

Dus, zit je in een quiet-quitting-fase? Zie het als een kans om na te denken over wat je echt wilt in je werk en hoe je dat kunt bereiken. Misschien is het tijd voor een open gesprek met je leidinggevende, of om te zoeken naar een baan die beter bij je past. Wat het ook is, onthoud dat jouw werkplezier voorop staat! 

Weten wat je nog meer kan doen om je werk leuk te maken?

Pak de regie op werk

Tijd voor iets nieuws?

Ondanks dat je het al leuker hebt geprobeerd te maken, kom je erachter dat je baan je toch niet ligt. Klopt dit? Jammer! Gelukkig kan je zó iets nieuws proberen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is quiet quitting?

    Quiet quitting is een trend waarbij werknemers doen wat er op hun werk verwacht wordt en niets meer! 

  • Waar komt quiet quitting vandaan?

    Quiet quitting, de trend waarbij werknemers minder overuren draaien en meer 'me-time' nemen, heeft wereldwijd aandacht gekregen door verhalen op TikTok over het stellen van grenzen op de werkvloer. Het gaat over de balans tussen werk en privé.

  • Hoe kun je quiet quitting voorkomen?

    Door werkplezier! Je brengt namelijk veel tijd op werk door. Als je met plezier naar je werk gaat, maakt dat niks uit! Dan heb jij de tijd van je leven.