In een paar stappen je cv maken?

Check! Met deze tips stel je een knallend cv op!

Op zoek naar een nieuwe baan? Spannend! En stiekem misschien een beetje stressvol. Helemaal niet nodig. Zorg gewoon dat je goed bent voorbereid. Met een goed cv. Wat zet je er wel in? En belangrijker: wat juist niet?

Waarom is een cv zo belangrijk? Wat haalt een recruiter uit je cv?

Cv, ook wel je curriculum vitae, is super belangrijk! Want; daarin staat welke opleidingen je gevolgd hebt en je werkervaring. Precies de informatie waar je toekomstige werkgever nieuwsgierig naar is. Wanneer je solliciteert op een baan, kijkt de recruiter meestal eerst naar je cv. Daaruit kan snel worden opgemaakt of je de juiste studie-achtergrond hebt. In dit cv heb je als het goed is ook je werkervaring mooi opgesomd. Zo ziet de recruiter of de banen die je hebt gehad vergelijkbaar zijn met de baan waar je nu op solliciteert. Als je reageert op een vacature voor ‘chef magazijn’ kan je ervan uitgaan dat de recruiter de nodige jaren werken in een magazijn op je cv wil zien staan. Een eerdere leidinggevende functie is natuurlijk ook mooi meegenomen!

Het is dus erg belangrijk dat je cv een overzichtelijk document is waarin je kort en bondig je opleidingen en vorige banen benoemd en beschrijft. Meteen aan de slag met een voorbeeld cv? Check deze hier
Een cv opstellen is easy. Alleen, een écht goed cv maken, dat kost tijd. Goed nieuws, Tempo-Team to the rescue! Stap voor stap hebben we op een rijtje gezet waar jouw perfecte cv aan moet voldoen. Begin dus nu met het maken van jouw (gratis) cv. GO!

Stap 1: Spring eruit met je contactgegevens

We beginnen simpel met dé must-have op jouw cv: je standaard gegevens. Hoe wil je anders dat jouw nieuwe werkgever je contact voor dat gesprek ;) Het klinkt als een makkelijke invuloefening: en dat is het ook! Dus nadat je bovenaan curriculum vitae (ja let op, éérst de a en dan de e!) hebt getypt begin je met het invullen van: 

 • Je volledige naam
 • Je geboortedatum
 • Je adres
 • Je telefoonnummer
 • Je mailadres. Houd dit wel professioneel. Dus geen bieberx93@msn.com op een cv. Hou het bij je voor- en achternaam. Maak desnoods een nieuwe mailadres aan. Liever gmail dan hotmail.

Eerste tip: denk hier eens wat langer over na. Je contactgegevens zijn meer dan je adres en naam. Laat hier al wat extra’s zien aan je toekomstige werkgever. Waarom niet meteen op je cv:

 • Je eigen website of blog?
 • Je LinkedIn-profiel? (Wel even zorgen dat de info overeenkomt met je cv)
 • Je rijbewijs? (Als je die hebt, anders weglaten.)

Of zelfs je Instagram-account? Als je dit gebruikt als portfolio, staat dit heel sterk op je cv. Zeker wanneer je solliciteert op een creatieve baan. Doe je niks werkgerelateerds met Insta? Dan lekker weglaten. Het is sowieso een goed idee om je eigen naam eens door de zoekmachine van Google te halen! Komen er foto's naar boven van dat legendarische avondje stappen die je niet persé wil delen met je toekomstige werkgever? Nu kan je er nog iets aan doen!

Stap 2: Iets over jezelf (met foto!)

De persoon die jouw cv in handen krijgt, wil weten met wie hij of zij te maken heeft. Laat zien wie je bent. Vertel niet je hobby’s, leg juist in drie a vier zinnen uit hoe jij tegen je vakgebied aankijkt. Welke rol zie je daarin weggelegd voor jezelf en welke ervaring heb je erin? Vertel bijvoorbeeld hoe jij jouw werk in de zorg ziet, wat je daar mooi/leuk/goed aan vindt. Hoe ga jij bijdragen aan dit vakgebied en waar zie jij jezelf bijvoorbeeld over 3 jaar? Werkgevers horen heel graag hoe jij kijkt naar de toekomst! 

En ja, tegenwoordig doen we dat met een foto. En nee, niet die leuke vakantiefoto met die fles wijn voor je neus, of die ene schattige, lieve foto samen met je vriend(in). Houd het zakelijk, lachen mag altijd.

Stap 3: Hoe vermeld je jouw werkervaring?

Eén van de belangrijkste onderdelen van jouw cv. Je werkervaring. En vergeet bij die werkervaring ook zeker niet om uit te leggen wat je dan precies deed in die functie. Oftewel je competenties en vaardigheden. Niet alleen de functie is goed om te vermelden, maar misschien nog wel belangrijker is het om te vertellen wat je deed bij de uitvoer van die functie. Weten welke competenties passen bij welke functie, check dan deze blog.

Wat zet je op je cv?

Simpel: je relevante werkervaring. De banen waar je echt wat aan hebt gehad zijn de moeite waard te melden op je cv. Vertel hier altijd kort bij wat jouw taken waren. Begin altijd bij je laatste baan en werk naar je eerste baan toe.

Vrijwilligerswerk. zéker niet vergeten. Waarom? Het zegt veel over jou als persoon. Als je vrijwilligerswerk doet in een verzorgingshuis dan betekent dat dat je geeft om je medemens, ben je penningmeester van de ouderraad dan ben je (als het goed is ;)) secuur en heb je verstand van financiën. Maar ook als je een voetbalteam coacht zegt dat heel veel over wie jij bent. Al is het alleen al dat je bereid bent je vrije tijd hier aan te besteden.

Wat zet je niet op je cv?

Kijk in hoeverre je bijbaantje relevant is. Wil je een topper worden in de horeca dan is die ene zomer op het terras zeker het vermelden waard. Wil je iets vertellen over het feit dat jij erg klantvriendelijk bent (in je sollicitatie als callcentermedewerker), kun je dat juist onderbouwen met jouw baan achter de servicebalie van de Albert Heijn.
Wel is het zo dat je op een gegeven moment die baantjes van je cv gaat schrappen, omdat ze steeds minder relevant worden op je cv.

Eén uitzondering: als je begint aan je eerste échte baan. Dat wil zeggen, de baan waar je voor opgeleid bent, of het werk waarin je verder wilt gaan. Dan is het wel goed om te laten zien dat je het leuk vindt om aan de slag te gaan.

Gaten in je cv?

Gereisd? Fulltime voor je kinderen gezorgd?

Er zijn allerlei redenen waardoor jij misschien een gat in je cv hebt. Geen probleem! Dit maakt je kans op die ideale baan er echt niet minder op. Vertel gewoon wat er aan de hand was en lieg hier niet over.

Sterker nog: haal er je voordeel uit!

Hoe? Neem reizen bijvoorbeeld. Daarmee laat je zien dat jij avontuurlijk, initiatiefrijk, verantwoordelijk en ondernemend bent. Met de kinderen in de weer geweest? Dan ben jij flexibel, kan je als geen ander organiseren en ben je bijzonder stressbestendig.

Als jouw relevante werkervaring voor een bepaalde baan gaten oplevert, los je dat op door twee categorieën te maken op je cv. ‘Relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’. Dan weet de recruiter of werkgever gelijk hoe jouw cv in elkaar steekt.

Geen werkervaring?

Iedereen moet ergens beginnen. Dus aan het begin van je carrière heb je nog een ‘leeg’ cv. Dat is prima. Maar je hebt meer werkervaring dan je denkt!

Welke dan? Nou, vertel bijvoorbeeld wat voor projecten je op school of je opleiding hebt gedaan en wat jouw rol daarin was. Er zijn er altijd wel een paar relevant om op je cv te benoemen. Welke skills heb je hierbij ontwikkeld en welke eigenschappen kwamen goed van pas? Waar heb jij je afstudeerproject over gedaan? En vergeet een eventuele stage niet.

Laat zien dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. En wees eerlijk. Zeg dat je net van school afkomt en op zoek bent naar een eerste baan. Zo is jouw ‘lege’ cv binnen no-time gevuld met werkervaring.

Stap 4: Opleidingen

Je opleiding mag natuurlijk niet ontbreken op je cv. Vertel waar en op welke middelbare school je hebt gezeten en welke opleiding je hebt gevolgd. Heb je extra studieactiviteiten gevolgd? Zet het erop! Heb je bijvoorbeeld een evenement georganiseerd voor jouw klasgenoten, was jij betrokken bij de leerlingenraad of heb je een extra vak gevolgd? Allemaal interessant voor jouw cv!

Maak ook altijd duidelijk of je uiteindelijk een diploma hebt behaald.

Stap 5: Vaardigheden, kennis en ervaringen

Jij kan meer dan wat je op je opleiding hebt geleerd! Laat dat je toekomstige werkgever ook weten. Vaardigheden kun je opsplitsen in soft skills en hard skills, beiden zet je op je cv. We zullen ze even uitleggen.

Stel je wilt rijden op de vrachtwagen, dan is het uiteraard handig dat je je groot rijbewijs hebt. Dat is een hard skill. Het kunnen bijvoorbeeld ook bepaalde computervaardigheden zijn die je nodig hebt voor de baan. Dat je goed kan Photoshoppen, een master bent in Excel of een ster bent in het bouwen van websites. Het kan ook zijn dat je om de een of andere reden vloeiend Spaans spreekt en schrijft. Súper interessant om op je cv te zetten!

Een soft skill zijn meer je sociale vaardigheden. Dat je bijvoorbeeld goed in de omgang bent, makkelijk contact maakt met anderen, heel creatief bent of extreem goed bent in plannen.
Dit melden op je cv kan nét dat ene pluspuntje zijn dat je voor hebt op je concurrentie!

Stap 6: Afronden met een checklist

Ho! Voordat je de ‘DEF cv versie’ opslaat, loop deze checklist nog even na. Zo weet je zeker dat het straks niet aan je cv ligt.

 • Je cv is maximaal twee kantjes
 • Zorg voor een mooie opmaak. En daar helpen we je graag bij met dit voorbeeld cv
 • Sla het op als .pdf (met Word kunnen onderdelen verschuiven, waardoor al je werk voor niks is geweest) en geef je cv een duidelijke naam (niet versie 3.5.6 def def, maar cv-voornaam-achternaam)
 • Zet je naam groot als titel op je cv
 • Maak van je website-, blog-, LinkedIn- of Insta een hyperlink. Zo weet je zeker dat je nieuwe werkgever deze pagina bezoekt. En hoe meer iemand van je ziet, hoe beter je blijft hangen bij je werkgever
 • Laat je cv altijd nog even door iemand checken. Soms zie je iets over het hoofd.

Ja.. maar hoe ziet dat cv er dan uit?!

Simpel, eigenlijk zet je alle onderdelen die we hierboven beschrijven onder elkaar. Maar dan zorg je er natuurlijk wel voor dat jouw cv er een beetje lekker uitziet. Zorg dat de regels netjes onder elkaar staan, werk met titels en bullets zodat het goed leesbaar is. Meer hierover lees je op deze pagina, waarin we een voorbeeld cv delen die je meteen kunt invullen. Lekker makkelijk toch?

Op naar je nieuwe baan!

Na het cv ga je door met het schrijven van je motivatiebrief. Ook hier hebben we een aantal tips, do’s and dont’s voor je op een rij gezet.
En vergeet je straks ook niet voor te bereiden op je sollicitatiegesprek!

Denk je nu: handige tips voor het maken van een cv, maar ik zie het nog niet helemaal voor me? Bekijk dan het voorbeeld cv. We hebben meteen een handig format voor je. Meteen aan de slag dus!