CV maken: stappenplan, voorbeelden en tips

Je wilt een knallend cv maken? Check! Hier zit je goed! Solliciteren en een cv horen bij elkaar als hagelslag en boter. En hoe mooier je cv, hoe beter je sollicitatie. Een goede start is het halve werk, toch? Dus, waar wacht je nog op? Gaan met die banaan! 

CV maken met tips van Damion

In deze video van de online serie Gaan met die Baan legt sollicitatiebaas Damion je alles uit over hoe je een cv maakt en wat erin moet staan. Check 'm snel! 

Check de video hieronder! 👇🏾🏾

Dat cv maak je zó

Volg dit stappenplan en maak een parel van een cv:  

Waarom is een cv zo belangrijk?

Cv, ook wel je curriculum vitae, is superbelangrijk! Waarom? Omdat in je cv staat welke opleidingen je hebt gevolgd en wat je werkervaring is. Precies de informatie waar je toekomstige werkgever nieuwsgierig naar is. *Pling!*

Wanneer je solliciteert voor een baan, kijkt de recruiter meestal eerst naar je cv. Zo kan hij of zij binnen één oogopslag checken of je studie en werkachtergrond passen bij de functie waarvoor je solliciteert. Het is daarom heel belangrijk dat je cv een overzichtelijk document is waarin je kort en bondig je opleidingen en vorige banen benoemd en beschrijft. Hoe ziet een goed cv er dan precies uit? Check hier ons cv voorbeeld en ga gelijk aan de slag!

Stap 1: start je cv met contactgegevens + profielschets

De eerste stap! Je begint je cv met een kop, foto, contactgegevens en een kleine alinea waarin je jezelf kort voorstelt. Een profielschets noem je dat. Je eerste mogelijkheid om op te vallen! Pak die kans dus! 
Geen recruiter kan jou bellen om je voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen als ze je telefoonnummer niet hebben 😉. Deel daarom je contactgegevens. Een werkgever wilt graag van je weten wanneer je geboren bent, waar je woont, je telefoonnummer en e-mailadres. Hou het wel een beetje zakelijk, dus maak desnoods een nieuw e-mailadres aan als je nog mailt met flowergirl89@hotmail.com. Vermeld ook of je een rijbewijs hebt en link naar je eigen website of LinkedIn-pagina.

Stap 2: zo vermeld je jouw werkervaring

Aandacht getrokken? Yes! Doorpakken nu. Je werkervaring is samen met je opleiding(en) misschien wel het belangrijkste onderdeel van je cv. Van je bijbaantjes tot vrijwilligerswerk, veel is bruikbaar! Schrijf dit dus zo goed mogelijk op.

Een cv maken zonder werkervaring kan natuurlijk niet. Dat is hetzelfde als een appeltaart zonder appels… Ook als je nét van je opleiding rolt kun je een cv vullen met stage-ervaring, vrijwilligerswerk en bijbaantjes.

Stap 3: zo vermeld je jouw opleidingen

Denk breed! Vergeet bijvoorbeeld óók die BHV-cursus niet die je volgde via de tennisclub. Vermeld altijd bovenaan je meest recente opleiding en werk dan toe naar het verleden. Begin met de naam van je opleiding, de naam van de opleidingsinstantie en locatie en daarna de periode of het jaartal en de maand waarin je de opleiding, cursus of training volgde. Oh, en vergeet de omschrijving niet!

Stap 4: ontdek je competenties en vaardigheden met voorbeelden en een capaciteitentest

Je bent meer dan alleen je diploma’s en je werk, dat weten we allemaal. Hoe maak je nu beter duidelijk wat voor een persoon je bent? Met competenties en vaardigheden! Competenties zijn als roze koek: werkgevers smullen ervan! En je kan ze ontwikkelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Talen en de mate waarin je ze spreekt/ schrijft;
 • Vaardigheden die je niet op school hebt geleerd, maar wel goed kan. Bijvoorbeeld: werken met Microsoft Office, koken (misschien interessant om te noemen als je in de horeca aan de slag wilt) en sleutelen aan je motor (als je de techniek in wilt).

Stap 5: maak je cv op met onze gratis voorbeelden

Een knaller van een cv rolt met onze gratis voorbeelden zo uit je mouw, eh, laptop. Zo maak je gelijk een retegoede indruk bij de recruiter! Downloaden en invullen die hap dus.

Stap 6: doe een final check voordat je ‘m verstuurt 

Klaar? Yes! Loop dan nog even deze checklist na voordat je je definitieve cv opslaat. Zo komt je cv sowieso goed aan, hoppa!

Een goed cv maken kan aanvoelen als heel veel werk, maar bedenk goed dat het maar eenmalig is. Het kost je dus maar één keer wat meer tijd, maar daarna hoef je je cv alleen maar aan te vullen met nieuwe werkervaring, opleidingen of vaardigheden. Daar heb je dus de rest van je werkende leven profijt van! Whoop whoop!

Ben je via Tempo-Team op zoek naar die droombaan?

En is je cv klaar? Lekker! Vergeet dan niet je cv toe te voegen aan jouw Mijn Tempo-Team profiel in de online omgeving. Met een goed gevuld profiel maak jij namelijk meer kans op een leuke baan! Maak je Mijn Tempo-Team profiel compleet met deze tips. Op naar die droombaan!

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

 • Hoe maak je een cv?

  Met deze 5 stappen tover je een perfect cv in elkaar. Begin je cv met contactgegevens en een profielschets. Vermeld daarna je werkervaring en opleiding(en). Ook is het belangrijk om je competenties en vaardigheden op te schrijven. Bekijk voorbeelden of doe onze capaciteitentest om te weten hoe je jouw persoonlijkheid kan opschrijven. Maak je cv op met een van onze gratis templates.

 • Wat moet er in je cv staan?

  In een goed cv staan in ieder geval de volgende dingen: je contactgegevens, een persoonlijk profiel waarin je jezelf kort voorstelt, je werkervaring, je opleiding(en) en je vaardigheden en competenties.

 • Hoe maak je een cv op?

  Een cv kan je op 1000 verschillende manieren opmaken. Voor iedereen die zichzelf geen design-pro noemt hebben wij verschillende cv voorbeelden gemaakt die je gratis kan downloaden. Even invullen en je hebt zo een straks cv, hoppa!

 • Wat zijn voorbeelden van competenties?

  Een competentie laat zien welke vaardigheden, talenten of kennis je in huis hebt. Waar je retegoed in bent dus! Zo weet je potentiële werkgever waar je goed in bent en wat voor type werknemer je bent. Voorbeelden van competenties zijn ondernemend, georganiseerd, doorzetter, creatief, zorgzaam, flexibel of betrouwbaar.