De eerste indruk: een knallende binnenkomer bij je sollicitatie

Tsja, clichés zijn er niet voor niets. Een eerste indruk maak je écht maar één keer. Je hoeft maar met je ogen te knipperen en ze hebben een indruk van je. Dus wat jij moet doen? Gewoon de eerste minuten van je sollicitatie rocken! Die zijn namelijk bepalend voor de rest van het sollicitatiegesprek. Zo’n eerste indruk kan je deels beïnvloeden. Fijn, hè? Wij helpen je daar natuurlijk even mee. Woehoe! Check snel onze tips. 😁

Een knallende eerste indruk achterlaten - leer van onze sollicitatiebaas

Damion laat je in deze video van de sollicitatiereeks 'Gaan met die baan' zien hoe belangrijk een eerste indruk is én hoe jij ervoor kan zorgen dat je de wauwfactor hebt. 

Check de video hieronder! 👇🏾🏾

Het effect van de eerste indruk 

Een eerste indruk is belangrijk. Jaahaaa, dat is duidelijk. Wat doet zo’n eerste indruk eigenlijk? En waarom is het nou zo belangrijk? Simpel, de eerste indruk is meestal de juiste. Echt! Mensen hebben de bizarre skill dat ze in een paar seconden een mening over iemand hebben. Wow! Wat blijkt nou? Meestal klopt die ook. Een ieniemini-moment dus, waarmee jij verschil kan maken. Maak ‘m spetterend en creëer een WAUWfactor!

Tips! Zo maak je een goede indruk 🤩

De wauwfactor. Dat wil je! Hoe je die bereikt? Jaaa, met onze tips! Dat wordt een makkie. Deze tips zijn allemaal super handig voor de eerste paar minuten van je sollicitatiegesprek. Komen ze. Tromgeroffel...

 1. Zie er verzorgd uit: denk van tevoren goed na over wat je aandoet, want je toekomstige werkgever ziet jou eerder dan dat hij je hoort. Kies dus voor passende sollicitatiekleding!
 2. Kom op tijd: probeer bij je sollicitatiegesprek 10 minuten van te voren aanwezig te zijn. Dat komt netjes en enthousiast over!
 3. Check vooraf waar je heen moet: wel zo handig als je op tijd wil komen. Controleer dus even goed waar je heen moet en hoe je er komt. Let ook op het huisnummer en eventueel de afdeling van het kantoorgebouw. Dat scheelt je last minute stress!
 4. Een enthousiaste begroeting: de eerste paar seconden zijn al bepalend. Zet een flinke glimlach op je gezicht en stel je vrolijk voor. De eerste punten zijn dan al binnen! En jij ondertussen ook. 😉
 5. Een stevige handdruk: de handdruk is het enige moment dat je iemand aanraakt. Laat je slappe handje thuis en ga voor een stevige handdruk. Dat toont zelfvertrouwen! Het recept voor de perfecte handdruk hebben wij voor je.
 6. Wees beleefd: goede manieren zijn belangrijk vanaf het moment dat je binnen bent. Spreek bijvoorbeeld iedereen aan met ‘u’ totdat iemand zegt dat je gewoon ‘je’ mag gebruiken. Doe ook beleefd tegen de receptioniste en andere toekomstige collega’s. 
 7. Houd je zenuwen onder controle: adem van tevoren een keer goed diep in en uit. Zo geef je je zenuwen een plekje en haal je de hoogste spanning er vanaf. Tip: doe dit ook eens onopvallend tijdens het gesprek! Helpt echt.
 8. Straal positiviteit uit: misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor een goede eerste indruk. Schud eventuele frustraties van je af en leg andere zorgen naast je neer. Tover een glimlach op je gezicht en toon interesse in wat er aan je verteld wordt. Simpel! Het leven is ook mooi, toch?
 9. Let op je taalgebruik: logisch dat je een beetje gespannen bent bij de eerste vragen. Probeer toch woordjes als ‘uhm’ te vermijden. Neem de tijd om te antwoorden. Het is niet erg als je even moet nadenken. Tip: herhaal de vraag! Dat geeft je meer tijd om je antwoord te bedenken.
 10. Neem een open houding aan: rechte rug, schouders naar achter en je benen naast elkaar. Een open en actieve houding doet wonderen voor jouw uitstraling. Dus let op je lichaamstaal en houding!
 11. En vergeet niet: je toekomstige werkgever is ook maar een mens! Ga het gesprek open in en dan zie je vanzelf wel hoe het loopt. Laat het gewoon op je afkomen. Jij komt er wel!

Staat het genoteerd? Top! Scheelt je toch weer wat zenuwen, want nu ben jij supergoed voorbereid. Jij gaat je sollicitatie sowieso zorgeloos in! 👌🏼

Anderen lazen ook:

 • Waarom is de eerste indruk belangrijk?

  Mensen kunnen in een paar seconden een mening over iemand vormen. Daarom is het belangrijk dat je een knallende eerste indruk achterlaat! Een eerste indruk maak je tenslotte maar één keer.

 • Kun je een eerste indruk beïnvloeden?

  Ja! Je kan verschillende dingen doen om goed over te komen, al voordat het gesprek begint. In deze blog geven we je 11 tips!

 • Hoe maak je een goede eerste indruk?

  Je kan onder andere letten op je lichaamshouding, handdruk en een enthousiaste begroeting. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je op tijd komt! Meer handige tips geven we je in onze blog.