Getuigschrift en referenties bij een sollicitatiegesprek: zo zit het!

Tsja, het zal je maar gebeuren. Middenin je sollicitatiegesprek wordt er ineens naar een getuigschrift gevraagd... Uuuhh wat is het? Waar haal ik het vandaan? En wat heeft mijn toekomstige werkgever eraan? Sta je dan met je mond vol tanden. Gelukkig zijn wij er. 🥳 Dat steuntje in de rug, dat zijn wij! Dus wil je nóg perfecter voorbereid zijn? Lees dan snel verderrrr, joehoee!

Alles over een getuigschrift

Wat is een getuigschrift?

Een getuigschrift is simpelweg een verklaring dat jij ergens gewerkt hebt. Yup, die krijg je dus van je vorige werkgever. Soms geeft een bedrijf je die standaard mee. Doen ze dat niet, en heb je er wel een nodig? Gewoon naar vragen! Ze zijn namelijk verplicht om je er een te geven. 

Wat er in een getuigschrift staat? Simpel! De begin- en einddatum van je contract, het aantal uren dat je werkte en je functie. Het getuigschrift moet natuurlijk wel ondertekend zijn. Als je wil, kan je vorige werkgever ook benoemen hoe jij je werk hebt uitgevoerd. Toch is dat niet heel gebruikelijk. En let op! De werkgever mag hierin ook negatieve dingen opnemen als daar sprake van is. Ja, echt! 

Wanneer heb je een getuigschrift nodig?

Hmmm, eigenlijk alleen als daarom gevraagd wordt. Het kan in de vacature staan, maar ook gevraagd worden tijdens je sollicitatiegesprek. Zie het als een soort bewijs dat jij werkervaring hebt. Handig, toch?

Alles over referenties

Wat zijn referenties?

Referenties zijn eigenlijk bronnen die meer informatie over jou kunnen geven aan je toekomstige werkgevers. Jaja, een toekomstige werkgever wil gewoon graag dingen over je weten. Je werkervaring, je opleiding en waar je vandaan komt. En soms willen ze dat niet alleen van jou horen. Ze kunnen dan vragen naar referenties.

Wat mega chill is? Je mag zelf bepalen wie je inzet. Yesss! Dan kies je natuurlijk een werkgever of begeleider waar jij het vet goed mee kon vinden. Duh! 🙊 Waar je echt echt echt op moet letten? Dat je áltijd aan diegene vraagt of je hem/haar mag opgeven als referentie. Zorg dus even dat je toestemming hebt. Lekker! Is ook dat weer gefixt.

Wanneer heb je referenties nodig?

Nooou, referenties geef je op als daar in een vacaturetekst om gevraagd wordt, of als er tijdens de sollicitatieprocedure vanuit de toekomstige werkgever behoefte aan is. Check! Wordt er in de vacature naar gevraagd? Zet je referenties dan alvast op je cv voordat je die meestuurt. Vragen ze er tijdens het sollicitatiegesprek naar? Dan kun je achteraf de contactgegevens met ze delen. Tsjakkaaa, zo simpel is het!

Referenties alleen op je cv op aanvraag

Zet referenties niet standaard op je cv! Dat is té privacygevoelig. Schrijf op je cv liever iets als ‘referenties op aanvraag’. Wordt er specifiek naar gevraagd in de vacaturetekst? Doe het dan wel! Maak dan een apart kopje op je cv met ‘referenties’ en zet daaronder de contactgegevens van jouw referenties. Als ze die hebben goedgekeurd natuurlijk. Tadaa! Zo is jouw cv referentie-proof. 🙌🏼 

Anderen lazen ook:

 • Wat is een getuigschrift?

  Een getuigschrift is een verklaring dat jij ergens gewerkt hebt en kun je opvragen bij je ex-werkgever. In het getuigschrift staat wanneer je daar gewerkt hebt, hoeveel uren en wat je taken waren.

 • Wanneer heb je een getuigschrift nodig?

  Alleen als daarom gevraagd wordt. Het kan in de vacature staan, maar ook gevraagd worden tijdens je sollicitatiegesprek.

 • Wat zijn referenties?

  Soms wil een toekomstige werkgever niet alleen van jou horen wie je bent, wat je werkervaring is en wat je sterke of zwakke punten zijn, maar ook van een ander. Ze kunnen dan vragen naar referenties. Dit zijn eigenlijk gewoon contacten die jij doorgeeft, waar zij vragen aan kunnen stellen over jouw functioneren.

 • Zet je referenties op je cv?

  Nee, referenties zet je niet standaard op je cv. Dat doe je alleen als daar specifiek naar gevraagd wordt in de vacaturetekst.