Hoe je een korte motivatiebrief schrijft bij je sollicitatie? Nou, zo!

Tegenwoordig gaat bijna alles online. Jooehoeee, solliciteren ook! En dan is het súperbelangrijk om op te vallen met je sollicitatie door een korte, maar krachtige motivatie te schrijven. Of ja, te typen natuurlijk. 😉Dus ga jij solliciteren op die droomvacature? En moet je een korte motivatiebrief toevoegen? Dan ben je hier aan het goede (web)adres! Wij vertellen je namelijk precies wat een korte motivatiebrief is, waarom je er een nodig hebt en wat je erin zet. Gaat-ie dannnn!

Spring snel naar:

Wat is een korte motivatiebrief?

Goed verhaal, lekker kort. Soms wil jouw toekomstige werkgever liever een korte motivatiebrief zien dan een hele biografie. Omdat bedrijven vaak honderden sollicitaties krijgen, willen ze in één oogopslag zien wat jij in huis hebt. Jaaa, dan schrijf je een korte motivatiebrief van zo’n 300 woorden, ongeveer een half A4’tje! Het is eigenlijk sowieso handig om je motivatiebrief niet langer te maken dan één A4! 

Het komt regelmatig voor dat er een aantal woorden in de vacature staat, meestal omdat  het bedrijf veel reacties verwacht. Ook kun je bij sommige bedrijven solliciteren via een online sollicitatieformulier, waar je een kleine ruimte hebt om motivatie toe te lichten.

Zo schrijf je een korte motivatiebrief: 5 tips!

Yesss het belangrijkste van een korte motivatiebrief is natuurlijk dat je ‘m kort én krachtig houdt. Dat had je ondertussen waarschijnlijk al wel begrepen. Maaaarr de inhoud is daardoor nóg belangrijker! En wij vertellen hoe je die inhoud laat knallen. Met deze tips houd jij je motivatie bondig en sprankelend, zelfs in een paar alinea’s. Die brief ga je nu dus gewoon rocken. Lekkerrr! 👏🏼

1. Houd je intro lekker bondig

Wist je dat de introductie jouw motivatiebrief maakt of kraakt?! Deze wil je inkoppen, zonder een inkoppertje te maken. Begin de brief met een originele intro over jezelf, de vacature of het bedrijf. Haak hierbij in op de actualiteit, gebruik humor of vertel op een originele manier waarom jij MOEST reageren toen je de vacature zag. Ga al vrij snel over in de échte motivatie, want je houdt de brief extra krachtig door vrijwel direct je belangrijkste boodschap te melden. Booodschaapppp! 😂

2. Gebruik actieve zinnen

Actieve zinnen, daar wordt iedereen blij van! Het is aantrekkelijker voor de lezer én het kost je minder ruimte. Win-winsituatie dus. Actieve zinnen zijn direct: het onderwerp en de persoonsvorm vormen de bouwstenen van de actieve zin. Houd die dus goed in je achterhoofd bij het schrijven van je motivatiebrief!

Hoe je actief schrijft? Nou, kies vooral voor beeldende en duidelijke werkwoorden. Bij slenteren, huppelen of rollebollen zie jij toch ook meer voor je dan bij worden of zijn? Yup, probeer voltooid deelwoorden altijd te omzeilen! Soms kun je de officiële interpunctieregels zelfs een beetje door de vingers zien. Eigenlijk is actief schrijven ook een beetje eigenwijs zijn. Zo spreekt jouw brief meteen aan. En dat wil je.

DUS NIET: ‘Ik zou een goede kandidaat voor de functie kunnen zijn.’

MAAR WEL: ‘Ik ben de ideale kandidaat voor de functie.’

3. Verwijs naar je spetterende cv

Yuuuup, je voegt natuurlijk je cv als bestand toe. Top! In je korte motivatie hoef je dan alleen de onderdelen van je cv te benoemen die nuttig zijn voor de functie waar je op reageert. Kijk er van tevoren goed naar en zet voor jezelf op een rijtje welke werkervaring het meest relevant is. Gebruik alleen die ervaring als onderbouwing! De rest zien ze wel terug in je cv. Checkkk! Scheelt je ook weer ruimte.

4. Maak keuzes en wees kritisch

Een korte motivatiebrief vereist keuzes maken. Wees selectief! Welke eigenschappen benoem je? Of welke juist niet? Welke kenmerken zijn nou écht belangrijk voor de functie? Je hoeft niet alle eigenschappen, competenties of redenen te benoemen die jou de ideale kandidaat maken. Het is juist de kunst om de passendste eruit te pikken. Duss ehhh... bedenk goed waarom jij interessant voor het bedrijf bent! 💪🏼

5. Benoem alleen wat jij komt brengen

Hmmmm waarschijnlijk ben jij op zoek naar bepaalde kenmerken binnen een bedrijf. En misschien weet je heel goed wat jou wel of niet aanspreekt, toch? Het is alleen beter om je in een korte motivatiebrief te focussen op wat jij hen komt brengen, in plaats van wat jij komt halen. Laat het ‘ik zoek dit in een baan’ onderdeel dus liever achterwege. Jaaa, de ruimte in je brief is tenslotte kostbaar! Je kunt het altijd nog toelichten tijdens een sollicitatiegesprek (geef dat ook aan!).

En zo verstuur je een korte motivatie

Motivatiebrief als e-mailbericht

Joehoeee een brief sturen we helaas niet meer met de postduif. Alles gaat lekker via de mail! 🤭En jouw motivatiebrief waarschijnlijk ook. Wel kies je ervoor om je brief als bijlage of gewoon als e-mailbericht te sturen. Bij een korte motivatiebrief is het allebei prima! Net zo makkelijk om het gewoon in je e-mailbericht te plakken, toch? Doe dit dan wel even door Ctrl+Shift+V in te houden, dan zijn alle lettertypes hetzelfde. Hoppa!

Zorg in ieder geval voor een leuke aanhef en een passende afsluiting. Net alsof je echt een brief stuurt, dus! Begin de korte motivatiebrief bijvoorbeeld met ‘beste’ of ‘geachte’, of wees lekker wat informeler en begin gewoon met ‘hoi’ of ‘hi’. In de afsluiting kun je wat origineler zijn door te eindigen met een leuke groet, zoals ‘met enthousiaste groet’ of ‘met geïnteresseerde groet’. Verzin iets leuks!

Korte motivatie via een online sollicitatieformulier

Reageer jij via een online formulier? Dan gelden er iets andere regels. Vaak typ je een motivatie dan in een blok met een beperkt aantal woorden waar je op in moet spelen. Zo laat je een aanhef en afsluiting dan meestal achterwege, omdat je niet in een briefvorm schrijft. En kun je nóg bondiger zijn in je onderbouwing! Hier geldt natuurlijk ook: alles zie je terug op je cv.

Nu ben jij helemaal klaaaar om die korte motivatie te versturen. Dus hup, gaan met die banaan! 

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

 • Hoe schrijf je een korte motivatiebrief bij je sollicitatie?

  Houd je intro lekker bondig, gebruik actieve zinnen, verwijs naar je CV, maak keuzes en wees kritisch en benoem alleen wat je komt brengen.

 • Wat is een korte motivatiebrief?

  Kort maar krachtig, een korte motivatiebrief is een brief van ongeveer een half A4’tje waarin je jouw motivatie voor die toffe baan in toelicht. Zo kunnen drukke bedrijven in één oogopslag zien met welke sollicitant ze te maken hebben. 

 • Wat zijn actieve zinnen?

  Actieve zinnen zijn aantrekkelijker voor de lezer én ze kosten je minder ruimte. kies vooral voor beeldende en duidelijke werkwoorden.Actieve zinnen zijn direct: het onderwerp en de persoonsvorm vormen de bouwstenen van de actieve zin. Probeer voltooid deelwoorden altijd te omzeilen! Soms kun je de officiële interpunctieregels zelfs een beetje door de vingers zien. Eigenlijk is actief schrijven ook een beetje eigenwijs zijn. 

 • Hoe verstuur je een korte motivatiebrief?

  Je kunt je korte motivatiebrief sturen via de mail: als bijlage of als e-mail bericht. Als je jouw motivatiebrief verstuurd als bericht, zorg dan in ieder geval voor een leuke aanhef en een passende afsluiting.