Dit zet je in jouw motivatiebrief: check het voorbeeld!

Die nieuwe baan binnenslepen? Een goed begin - en dus een goede motivatiebrief - is het halve werk. Maar hoe schrijf je een motivatiebrief? Met dit voorbeeld, onze tips, video én prompt voor ChatGPT kom jij lekker binnen. Ga meteen aan de slag!

Let wel op: een motivatiebrief is iets anders dan een korte motivatie. 

Ga snel naar:

Dit is een motivatiebrief voorbeeld

Onderwerp: Motivatie voor de functie van logistiek medewerker

Beste Fatima Yilmaz,

Doorpakken, dat doe ik graag in de sportschool én in mijn werk. Daarom werd ik gelijk enthousiast toen ik de vacature van logistiek medewerker bij PostNL voorbij zag komen. 

Collega’s omschrijven mij als een harde werker, op wie je kan bouwen en als iemand die altijd in is voor een grap. Ik werk al een aantal jaar in de logistiek en ben dus gewend aan de onregelmatige werktijden. Zolang ik kan lachen met mijn collega’s en lekker kan doorwerken ben ik tevreden. 

Ik sta minstens drie keer per week in de sportschool, dus het tillen van zwaardere pakketten is voor mij geen probleem. Ik ben vanaf februari 2024 vier dagen per week beschikbaar en bovendien in staat een VOG aan te vragen.

Ik hoop jullie pakketjes binnenkort vaker in mijn handen te hebben, niet alleen bij mij aan de voordeur, maar ook bij jullie in het magazijn!

Ik leg mijn motivatie graag uitgebreid aan jullie uit met een kopje koffie.


Met vriendelijke groet,

Martijn Wimmen

Video: zó rock jij je motivatiebrief

Bekijk de video uit de sollicitatiereeks 'Gaan met die baan' waarin Damion duidelijk maakt wat de do's en don’ts zijn bij het schrijven van een motivatiebrief. Met zijn tips is het schrijven van een motivatiebrief een makkie!
 

Motivatiebrief schrijven: begin, inhoud en eind 

Oké, je hebt net een voorbeeld gelezen. Nu is het tijd om jouw eigen motivatiebrief te schrijven! Met deze stappen is dat zo gepiept. 

1. Hoe begin je een motivatiebrief?

We noemden het al even: een goed begin is het halve werk. Vooral als er veel andere sollicitanten zijn, wil jij eruit springen. De eerste zin van je motivatiebrief is daarom superbelangrijk! 

Hoe schrijf je die? Bedenk heel goed welke stijl past bij het bedrijf waar je solliciteert. Is het bedrijf heel informeel? Gooi dan je humor in de strijd! Is het een grote organisatie, met veel sollicitanten? Verwijs dan naar eventueel eerder contact. En is de branche waar dit bedrijf in werkt onlangs in het nieuws geweest? Begin dan met iets actueels. Bijvoorbeeld: ‘We zitten volop in de digitalisering. Als Gen-Z’er ben ik geboren met een smartphone in mijn hand en wil ik daar maar al te graag aan bijdragen!’

Meer manieren om op te vallen én voorbeelden, vind je op onze pagina over knallende binnenkomers.

2. Inhoud: wat moet er in een motivatiebrief staan?

Hier ga je de diepte in: waarom ben jij dé aangewezen persoon voor deze functie? Benoem je meest relevante ervaringen. Laat clichés achterwege door het persoonlijk te maken. Bijvoorbeeld met een anekdote. Zo toon je meteen aan hoe jouw vaardigheden in de praktijk te zien zijn. Geen woorden, maar daden!

Voorbeeld:
‘Onder mijn vriendinnen sta ik bekend als een echte aanpakker. Ik organiseer graag de uitjes en feestjes en die vaardigheid en dat enthousiasme neem ik uiteraard ook mee in mijn werk.’ 

Op zoek naar een stage? Check hier hoe jij de motivatiebrief voor jouw stagebedrijf schrijft!

Schrijf je een motivatiebrief speciaal voor je stage? Lees hier hoe je de perfecte stagemotivatie schrijft!

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

3. Hoe eindig je een motivatiebrief?

Tijd om jouw verhaal te verbinden aan de functie waarop je solliciteert: zó ga ik mijn competenties bij jullie inzetten. Bijvoorbeeld: ‘Die organisatievaardigheden zou ik dolgraag inzetten in de rol als administratief medewerker. Ik bewaar het overzicht en zorg dat alles op rolletjes loopt.’ 

Sluit je motivatiebrief af door aan te geven dat je graag met de lezer in gesprek gaat. Bijvoorbeeld onder het genot van een kopje koffie of thee. ☕

Meer voorbeelden? Lees al onze tips voor het afsluiten van je motivatiebrief.

Bonustip: gebruik dit prompt in ChatGPT voor je motivatiebrief

Snel een eerste versie nodig? Gelukkig is er ChatGPT! Deze snel schrijvende AI-robot zet zo jouw persoonlijke motivatiebrief in elkaar. Let wel op: de uitkomst is niet meteen perfect, dus maak zelf nog wat aanpassingen. Je wilt natuurlijk ook dat de motivatiebrief helemaal bij jou past en 100% uniek is. Iets herschrijven dus! Maarrrr je bent wel een stuk sneller klaar. 😉

Gebruik hiervoor het volgende prompt en vul deze aan met je eigen gegevens:

"Schrijf een motivatiebrief voor een functie als [FUNCTIE IN JE VACATURE] bij [BEDRIJF IN VACATURE]. Ik heb een diploma in [OPLEIDING] en [AANTAL JAAR WERKERVARING] jaar ervaring in [VAKGEBIED], waarbij ik succesvolle [PROJECT / WERKZAAMHEDEN] heb geleid en [RESULTAAT VAN PROJECT OF WERKZAAMHEDEN}. Ik ben gepassioneerd over [WAT JE LEUK VIND IN JE WERK] en [TWEEDE WAT JE LEUK VIND IN JE WERK]. In mijn vrije tijd doe ik [VRIJWILLIGERSWERK / HOBBY]. Schrijf het in een stijl die past bij de branche"

Tijd om je motivatiebrief te versturen!

Hoppa! Je motivatiebrief is klaar. Tijd om ‘m te versturen. En tenzij je ‘m ouderwets  op de post doet, hoort daar een mail bij. Benieuwd hoe je die schrijft? Check onze tips voor het opsturen van je motivatie. 

En… is je cv ook al spic en span?

Bij een motivatiebrief, hoort een cv. Op naar de volgende stap! Wij zochten vast uit hoe jij een knallend cv in elkaar zet.  Hoe mooier je cv, hoe beter je sollicitatie. Dus gaan met die baan!

Vind jouw perfecte vacature met de Baanmatcher!🤩

Ben je er klaar voor om jouw ideale vacature te vinden? Beantwoord 5 vragen en wij selecteren de banen die het beste bij jou passen! Doe de test en solliciteren maar!

Doe de test!

  • Hoe schrijf je een motivatiebrief?

    Begin je motivatiebrief met een goede binnenkomer. Zo trek je meteen de aandacht! Maak de lezer duidelijk waarom ze jíj degene bent die ze moeten hebben. En stel tenslotte voor om je verhaal toe te lichten met een kopje koffie. Benieuwd hoe een goede motivatiebrief eruit ziet? Bekijk hier een motivatiebrief voorbeeld.

  • Wat moet er in een motivatiebrief?

    Een motivatiebrief moet duidelijk maken waarom deze baan jou op het lijf geschreven is. Bijvoorbeeld door een eigenschap uit te lichten die in het werk van pas komt. Benieuwd hoe een goede motivatiebrief eruit ziet? Bekijk hier een motivatiebrief voorbeeld.