De motivatiebrief, zo rock je ‘m

Je motivatie schrijf je in 3 stappen!

Je hoeft niet na te denken over een sollicitatiebrief (relaxed!), ze vragen alleen een korte motivatie. Hoe dan? ‘Ik wil een baan, want ik zoek werk’. Wel lekker kort, maar nét niet wat een bedrijf zoekt als ze je vragen naar een korte motivatie. Hoe doe je dat dan wel? Een paar tips & tricks en een voorbeeld motivatiebrief (Word-bestand)!

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Bekijk de video uit de sollicitatiereeks 'Gaan met die baan' waarin Damion duidelijk maakt wat de do's én no go's zijn van het schrijven van een motivatiebrief. Met zijn tips is het schrijven van een motivatiebrief een makkie!

Check de video hieronder! 👇🏾🏾

Wat er in je korte motivatie móét staan

Eigenlijk bestaat iedere goede motivatie maar uit drie onderdelen: een intro, korte inhoud en afsluiter. Best simpel eigenlijk. Laten we gewoon beginnen met schrijven.

Let wel even op: hoe je een sollicitatiebrief schrijft, lees je hier. Een korte motivatie is net even wat anders, denk aan een ‘elevator pitch’. Alles moet (heel) kort en krachtig, lastiger nog dan een lange brief dus. Je hebt 30 seconden. Go!

 1. Introductie
  De eerste indruk is goud waard. Wees daarom enthousiast, JOU moeten ze hebben. Kort, krachtig en vooral ook vrolijk en met veel energie.
  ‘Gevonden! Na het lezen van de vacature en 10x hardop JA gezegd te hebben, ben ik direct aan deze brief begonnen.’

 2. Inhoud
  Net als een bodybuilder heeft jouw korte motivatie ook een sterke body nodig. Beschrijf hier in kernzinnen waarom jij de enige goede match bent voor deze vacature en waarom jij zo graag die baan wilt.

 3. Afsluiter
  Laat ze weten dat je graag langskomt voor een kopje koffie, thee of een milkshake.

De no-go’s

Nu je weet wat je wél in de brief moet zetten, zijn hier nog een paar dingen die je beter niet kunt doen.

Je hoeft in je motivatie niet ook nog eens naar je werk te verwijzen. Dat kunnen ze lekker in je cv lezen. Wanneer je verwijst naar je vaardigheden en ervaring die je hebt opgedaan, kun je natuurlijk wel de werkplek erbij zetten. Dan komt het juist wel weer krachtiger over dan wanneer je het niet erbij schrijft.

En … laat clichés thuis. Dat je ‘uitstekende communicatieve vaardigheden hebt’ en dat ‘de functie op je lijf geschreven is’, kan iedereen zeggen. Laat het zien en spring eruit door het persoonlijk te maken!

‘Onder mijn vriendinnen sta ik bekend als een echte aanpakker. Ik organiseer graag de uitjes en feestjes en die vaardigheid en dat enthousiasme neem ik uiteraard ook mee in mijn werk.’

Of

‘Bij het starten van grote projecten sta ik te springen om te helpen en pak ik alles met beide handen aan. Bijvoorbeeld toen we gingen verhuizen naar een nieuw kantoor heb ik alles van de indeling en inrichting tot de verhuisdozen en -bussen aan toe geregeld. Ik fix ‘t!’

Houd het kort, maar hoe?

Het is al moeilijk genoeg om een goede motivatiebrief te schrijven en dan moet het ook nog eens kort. Hoe doe je dat? Nou, door alleen het essentiële op te schrijven. Denk na over wat de aandacht van het bedrijf trekt en waarom jij de werknemer van hun dromen bent. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan als logistiek medewerker, kun je zoiets schrijven:

‘Als klein jochie was ik altijd onder de indruk van alles wat met logistiek en transport te maken had. Mijn vader werkte op de haven en nam mij soms mee naar zijn werkplek. Toen wist ik al: ooit ga ik ook aan de slag met al deze grote apparaten, heftrucks en containers. Het lijkt me fantastisch om bij jullie hier een eerste stap in te mogen maken.’ Een uitgebreider voorbeeld van een goede motivatiebrief (Word-bestand) vind je hier!

Nog meer tips

Onze hele site staat bomvol met tips en tricks om jouw droombaan te veroveren.

Check hier de tips voor motivatiebrieven, een guide naar de perfecte cv en een goed voorbeeld van een motivatiebrief (Word-bestand).

Anderen lazen ook:

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!