Hoe je een korte motivatiebrief schrijft bij je sollicitatie? Nou, zo!

Tegenwoordig gaat bijna alles online. Dus solliciteren ook! En dan is het súperbelangrijk om op te vallen met je sollicitatie door een korte, maar krachtige motivatie te schrijven. Of nou ja, te typen natuurlijk. 😉 Dus ga jij solliciteren op die droomvacature? En moet je een korte motivatiebrief toevoegen? Dan ben je hier aan het goede (web)adres! Wij geven je namelijk een voorbeeld van een korte motivatiebrief, vertellen je wat het is én waarom je er een nodig hebt. Gaat-ie dannnn!

Spring snel naar:

Voorbeeld korte motivatiebrief

Attentie, hier vind je een voorbeeld van een korte motivatiebrief op een presenteerblaadje! Even spieken bij dit voorbeeld en jij hebt binnen no-time zelf een korte en krachtige motivatiebrief op papier, euhh online, gezet. Schrijf ‘m natuurlijk wel even op je eigen manier. Wedden dat je met zo’n motivatiebrief snel op de koffie mag komen?! 

Beste mevrouw Yilmaz,

Ik zag jullie ‘werken bij’ video op TikTok en dacht meteen: voor dit bedrijf wil ik aan de slag. Als magazijnmedewerker houd ik van goede samenwerking. Bij jullie druipt dit er vanaf!

Ik heb de mbo-opleiding logistiek afgerond. Tijdens deze studie heb ik vaardigheden geleerd zoals orderpicken, voorraadbeheer en heb ik kennis opgedaan over logistieke systemen. Daarnaast ben ik een echte teamspeler en ben ik punctueel. Daarom denk ik dat ik van toegevoegde waarde ben voor [naam bedrijf].

Ik ben geïnteresseerd in jullie bedrijf omdat jullie een belangrijke speler in de markt zijn. Ik heb het gevoel dat jullie werken met moderne systemen en dat ik bij jullie de ruimte krijg om mezelf verder te ontwikkelen. Ook spreekt de werksfeer me enorm aan. Collegialiteit is voor mij belangrijk.

In mijn cv lees je meer over mijn kennis en ervaring. Ik kijk er naar uit om kennis te maken met een kopje koffie.


Met vriendelijke groet,

Stefan van Dam
 

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Wat is een korte motivatiebrief?

Goed verhaal, lekker kort. Soms wil jouw toekomstige werkgever liever een korte motivatiebrief zien dan een hele biografie. Omdat bedrijven vaak honderden sollicitaties krijgen, willen ze in één oogopslag zien wat jij in huis hebt. Jaaa, dan schrijf je een korte motivatiebrief van zo’n 300 woorden, ongeveer een half A4’tje! Het is eigenlijk sowieso handig om je motivatiebrief niet langer te maken dan één A4! 

Het komt regelmatig voor dat er een aantal woorden in de vacature staat, meestal omdat  het bedrijf veel reacties verwacht. Ook kun je bij sommige bedrijven solliciteren via een online sollicitatieformulier, waar je een kleine ruimte hebt om motivatie toe te lichten.

Zo schrijf je een korte motivatiebrief: 5 tips!

Yesss! Het belangrijkste van een korte motivatiebrief is natuurlijk dat je ‘m kort én krachtig houdt. Dat had je ondertussen waarschijnlijk al wel begrepen. Maar de inhoud is daardoor nóg belangrijker! En wij vertellen hoe je die inhoud laat knallen. Met deze tips houd jij je motivatie bondig en sprankelend, zelfs in een paar alinea’s. Die brief ga je nu dus gewoon rocken. Lekkerrr! 👏🏼

1. Houd je intro lekker bondig

Wist je dat de introductie jouw motivatiebrief maakt of kraakt?! Deze wil je inkoppen, zonder een inkoppertje te maken. Begin de brief met een originele intro over jezelf, de vacature of het bedrijf. Haak hierbij in op de actualiteit, gebruik humor of vertel op een originele manier waarom jij MOEST reageren toen je de vacature zag. Ga al vrij snel over in de échte motivatie, want je houdt de brief extra krachtig door vrijwel direct je belangrijkste boodschap te melden. Mand! 🧺

2. Gebruik actieve zinnen

Actieve zinnen, daar wordt iedereen blij van! Het is aantrekkelijker voor de lezer én het kost je minder ruimte. Win-winsituatie dus. Actieve zinnen zijn direct: het onderwerp en de persoonsvorm vormen de bouwstenen van de actieve zin. Houd die dus goed in je achterhoofd bij het schrijven van je motivatiebrief!

Hoe je actief schrijft? Nou, kies vooral voor beeldende en duidelijke werkwoorden. Bij slenteren, huppelen of rollebollen zie jij toch ook meer voor je dan bij worden of zijn? Yup, probeer voltooid deelwoorden altijd te omzeilen! Soms kun je de officiële interpunctieregels zelfs een beetje door de vingers zien. Eigenlijk is actief schrijven ook een beetje eigenwijs zijn. Zo spreekt jouw brief meteen aan. En dat wil je.

DUS NIET: ‘Ik zou een goede kandidaat voor de functie kunnen zijn.’

MAAR WEL: ‘Ik ben de ideale kandidaat voor de functie.’

3. Verwijs naar je spetterende cv

Yuuuup, je voegt natuurlijk je cv als bestand toe. Top! In je korte motivatie hoef je dan alleen de onderdelen van je cv te benoemen die nuttig zijn voor de functie waar je op reageert. Kijk er van tevoren goed naar en zet voor jezelf op een rijtje welke werkervaring het meest relevant is. Gebruik alleen die ervaring als onderbouwing! De rest zien ze wel terug in je cv. Checkkk! Scheelt je ook weer ruimte.

4. Maak keuzes en wees kritisch

Een korte motivatiebrief vereist keuzes maken. Wees selectief! Welke eigenschappen benoem je? Of welke juist niet? Welke kenmerken zijn nou écht belangrijk voor de functie? Je hoeft niet alle eigenschappen, competenties of redenen te benoemen die jou de ideale kandidaat maken. Het is juist de kunst om de passendste eruit te pikken. Duss ehhh... bedenk goed waarom jij interessant voor het bedrijf bent! 💪🏼

5. Benoem alleen wat jij komt brengen

Hmmmm waarschijnlijk ben jij op zoek naar bepaalde kenmerken binnen een bedrijf. En misschien weet je heel goed wat jou wel of niet aanspreekt, toch? Het is alleen beter om je in een korte motivatiebrief te focussen op wat jij hen komt brengen, in plaats van wat jij komt halen. Laat het ‘ik zoek dit in een baan’ onderdeel dus liever achterwege. Jaaa, de ruimte in je brief is tenslotte kostbaar! Je kunt het altijd nog toelichten tijdens een sollicitatiegesprek (geef dat ook aan!).

Korte motivatie via een online sollicitatieformulier

Reageer jij via een online formulier? Dan gelden er vaak wat regels. Je typt een motivatie dan in een blok met een beperkt aantal woorden waar je op in moet spelen. Zo laat je een aanhef en afsluiting dan meestal achterwege, omdat je niet in een briefvorm schrijft. En kun je nóg bondiger zijn in je onderbouwing! Hier geldt natuurlijk ook: alles zie je terug op je cv.

Nu ben jij helemaal klaaaar om die korte motivatie te versturen. Dus hup, gaan met die baan! 

PS. Stuur je jouw sollicitatie via de mail? Lees dan even onze tips!

Met deze prompt haal jij een knallende korte motivatiebrief uit ChatGPT!

Dat kan nóg makkelijker, een korte motivatiebrief schrijven. Gebruik jij ChatGPT al? Je weet wel, de bot met een antwoord op elke vraag? Goed nieuws, want we hebben een super handige prompt voor je in elkaar gezet. Lekker aanvullen dus met je eigen informatie en dit bericht copy-pasten naar ChatGPT. Binnen een paar seconden heb je een voorbeeld voor je korte motivatiebrief. 

Maaarrr, ondanks dat het natuurlijk is gemaakt op basis van jouw persoonlijke informatie, is het wel belangrijk dat de brief echt uitstraalt wie jij bent! Dus: neem de tekst niet klakkeloos over, maar gebruik het voor inspiratie. Zo leert je toekomstige werkgever jou beter kennen, in plaats van de chat. 😉

"Schrijf een korte motivatiebrief voor een functie als [FUNCTIE IN JE VACATURE] bij [BEDRIJF IN VACATURE]. Ik heb een diploma in [OPLEIDING] en [AANTAL JAAR WERKERVARING] jaar ervaring in de branche, waarbij ik succesvolle [PROJECT / WERKZAAMHEDEN] heb geleid en [RESULTAAT VAN PROJECT OF WERKZAAMHEDEN}. Ik ben gepassioneerd over [WAT JE LEUK VIND IN JE WERK] en [TWEEDE WAT JE LEUK VIND IN JE WERK]. In mijn vrije tijd doe ik [VRIJWILLIGERSWERK / HOBBY]. Schrijf het in een stijl die past bij de branche."
 

  • Hoe schrijf je een korte motivatiebrief bij je sollicitatie?

    Houd je intro lekker bondig, gebruik actieve zinnen, verwijs naar je CV, maak keuzes en wees kritisch en benoem alleen wat je komt brengen. Even spieken? Bekijk hier een voorbeeld van een korte motivatiebrief.

  • Wat is een korte motivatiebrief?

    Kort maar krachtig, een korte motivatiebrief is een brief van ongeveer een half A4'tje waarin je jouw motivatie voor die toffe baan in toelicht. Zo kunnen drukke bedrijven in één oogopslag zien met welke sollicitant ze te maken hebben. Bekijk hier een voorbeeld van een korte motivatiebrief.