Online sollicitatiegesprek: do’s en don’ts bij digitaal solliciteren

Yehessss! Jij bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen! Nou jaaaa, op gesprek?! Op videogesprek! In deze tijd is online solliciteren helemaal hét ding. Veel bedrijven gaan met jou het sollicitatiegesprek aan via Skype, Facetime, Zoom of Google Meets. Hoe je dat hele op en top professioneel doet, lees je hieronder of vertelt sollicitatiebaas Damion je in onderstaande video.👇

Succes! Of klik meteen door naar de 9 do’s en don’ts, zo kan er helemaal niets meer fout gaan.

9 tips voor een online sollicitatiegesprek (met do’s en don’ts)

1. Kleed je zoals je ook naar het fysieke gesprek zou doen 

DO: Wat trek je aan?! Nou de regels van sollicitatiekleding gelden ook gewoon voor online solliciteren. Zolang jij verzorgd overkomt en er uitgeslapen en fris uitziet, zit het wel snor! Enne (klein geheimpje) ze zien alleen maar de bovenkant, dus het is helemaal oké om op je olifantensloffen en in joggingbroek voor je computer te zitten. 😜

DON’T: Alles vanaf je torso is zichtbaar. Kom dus niet aan in je onesie en met een out-of-bed-look. Dat is écht een no-go! 

2. Ken de spelregels van videobellen

DO: Het is een sollicitatieGESPREK, dussss praat zoals je normaal ook dat. Dat betekent je toekomstige werkgever aankijken tijdens het gesprek, met een normaal stemvolume praten, blijven lachen en natuurlijk degene tegenover je uit laten praten! 

DON’T: Je gesprekspartner niet aankijken door telkens op je eigen scherm te kijken in plaats van naar het lensje boven je scherm. Plak twee oogjes 👀 naast je camera om je eraan te helpen herinneren! 😉 Ga ook niet HEEL HARD PRATEN, of juist fluisteren. Net als telkens door je gesprekspartner heen praten. Vind jij zelf ook niet fijn, toch?

3. Vraag maar raak!

DO: Eindig je online sollicitatiegesprek altijd met een vraag, net als in een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. 💡 Om geïnteresseerd over te komen is het goed om zelf nog een vraag te stellen. Dat kan iets zijn over het bedrijf: ‘Hoe ziet jullie dag eruit nu iedereen thuiswerkt?’ Of iets relevants, zoals: ‘Werken jullie allemaal thuis, of wordt er ook nog op kantoor gewerkt?’.

DON’T : Aan het einde van het sollicitatiegesprek gewoon ‘houdoe en bedankt’ zeggen. Bij wijze van spreken dan, hè.

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

4. Zenuwachtig? Houd je trekjes buiten beeld 

DO: Je kan geen stevige handdruk geven, maar wel een stevige indruk achterlaten. Als je maar let op je lichaamstaal! Zorg dat je rechtop zit en vanaf je torso zichtbaar bent. Kijk naar ‘t vogeltje! Ehmm, in de camera natuurlijk. 👀 

DON’T: Tijdens het gesprek met je haar spelen, aan je kin wrijven of telkens aan je kleding plukken… Gewoon niet doen. TIP: gebruik een stressbal om in te knijpen wanneer je aan je haar of kin zit en trek een coltrui aan om de rode vlekken in je nek te verbergen. Zie je! Online solliciteren kan flink in je voordeel werken.

5. Plak spiekbriefjes rondom je computer

DO: Post-its zijn jouw best friend! 🗒 Waar je bij een sollicitatiegesprek niet kan aankomen met een heel boekwerk aan vragen, kun je jouw aantekeningen nu gewoon op je scherm plakken. Denk aan: jouw goede en slechte eigenschappen, informatie over het bedrijf, vragen die jij hebt over de arbeidsvoorwaarden of over de werksfeer. 

DON’T: Je vragen opschrijven in een boekje, maar je boekje niet bij de hand leggen. Zorg dat je niet hoeft op te staan tijdens het gesprek, of druk moet bladeren door je aantekeningen op zoek naar je prangende vragen. 

6. Check van tevoren of alles werkt

DO: Techniek, we houden ervan! De nieuwste snufjes en apparaten nemen we in huis. Maar ja, soms laat de techniek je ook in de steek. Check daarom van tevoren ALTIJD of alles werkt en oefen desnoods nog even met een vriend of vriendin. 💻

DON’T: Een internetverbinding die telkens uitvalt, de webcam die niet aangaat of speakers die het laten afweten. Niet handig als je middenin een sollicitatiegesprek zit, toch? Test dit daarom van te voren!

7. Houd het rustig 

DO: De ruimte waarin je zit is allesbepalend! Zorg daarom voor een rustige omgeving met zo min mogelijk afleiding. Een geluidsdichte bunker is het beste haha, maar die heb je vast niet tot je beschikking.

DON’T: Zorg er daarom voor dat jij je jongere broertjes of zusjes met een bak chips achter de tv hebt gezet, dat je moeder of huisgenoten niet stiekem vanachter de deur meekijken en dat je buren niet toevallig, precies op het moment van je videosollicitatie, besluiten om gaten te boren. 

8. Kom op tijd

DO: Wees ruim op tijd voor je online sollicitatiegesprek. Liever te vroeg, dan te laat...  Een voordeel: gelukkig kun jij je trein niet missen of verdwalen. Tenzij je in de villa van Kim Kardashian woont, natuurlijk 😉. 

DON’T: Ook thuis moet je ervoor zorgen dat je geen hindernissen tegenkomt. Want met: ‘Sorry, ik heb me verslapen’, of ‘Ik kon mijn laptop niet vinden’ kun je echt niet aankomen. Zorg dat je op tijd voor je computer zit en alle techniek hebt getest. Hop! 

9. Ga voor een professionele profielfoto 

DO: Gebruik je Hangout, Facetime, Skype of Zoom? Een online sollicitatiegesprek is zakelijk, dus gebruik dan ook een professionele foto van jezelf. 📸 Je profielfoto is namelijk het eerste wat een werkgever van je ziet. Reden om een goede indruk te maken dus! 

DON’T: Stel niet dat ene vakantiekiekje in als profielfoto. Of die foto van honderd jaar terug. Pak je kans, het is tijd om te shinen!  

 • 1. Hoe kleed je je aan als je een online sollicitatiegesprek hebt?

  Nou de regels van sollicitatiekleding gelden ook gewoon voor online solliciteren. Zolang jij verzorgd overkomt en er uitgeslapen en fris uitziet, zit het wel snor! Enne (klein geheimpje) ze zien alleen maar de bovenkant, dus het is helemaal oké om op je olifantensloffen en in joggingbroek voor je computer te zitten. Benieuwd naar alle do’s en don’ts voor online solliciteren? Check deze pagina!

 • 2. Wat zijn de spelregels van videobellen?

  Het is een sollicitatieGESPREK, dussss praat zoals je normaal ook dat. Dat betekent je toekomstige werkgever aankijken tijdens het gesprek, met een normaal stemvolume praten, blijven lachen en natuurlijk degene tegenover je uit laten praten! Benieuwd naar wat je NIET moet doen tijdens een videogesprek? Check het op deze pagina!

 • 3. Waar moet ik nog meer op letten als ik online ga solliciteren?

  Gebruik een professionele profielfoto! Je denkt er misschien niet zo 1, 2, 3 overna, maar je toekomstige werkgever ziet de skypefoto ook die jij 10 jaar geleden hebt ingevoerd toen je je account aanmaakte. Zorg dus voor een professionele foto net zoals op Linkedin bijvoorbeeld. Benieuwd naar alle tips voor online solliciteren? Check deze pagina!

 • 4. Vraag, vraag, vraag maar raak! Wanneer stel je een vraag?

  Eindig je online sollicitatiegesprek altijd met een vraag, net als in een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. 💡 Om geïnteresseerd over te komen is het goed om zelf nog een vraag te stellen. Dat kan iets zijn over het bedrijf: ‘Hoe ziet jullie dag eruit nu iedereen thuiswerkt?’ Of iets relevants, zoals: ‘Werken jullie allemaal thuis, of wordt er ook nog op kantoor gewerkt?’ . Benieuwd naar alle tips voor een online sollicitatiegesprek? Check deze pagina!

 • 5. Wat zijn de voordelen van digitaal solliciteren?

  Je hoeft je niet ver te verplaatsen om goed voor de dag te komen. Je kan de trein nooit missen, komt niet als een verzopen kat aan én kan niet verdwaald raken! Lekker! Nu alleen nog goed voor de dag komen tijdens een online sollicitatiegesprek. Dat kan jij!