Hoe schrijf je de perfecte sollicitatiebrief?

Tips voor de juiste opbouw, een stappenplan én een voorbeeld

Wow! Je hebt dé vacature gevonden die jou op het lijf geschreven is. Solliciteren dus! We beginnen bij het begin, je sollicitatiebrief! Nét zo belangrijk als je cv natuurlijk. Als je die sollicitatiebrief lekker schrijft, word je vast en zeker op gesprek uitgenodigd. Hoe doe je dat? We helpen je op weg met een voorbeeld (Word-bestand), tips en de juiste opbouw! Helemaal onderaan vind je uiteindelijk een stappenplan voor het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief!

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief

Sollicitatiebaas Damion geeft in deze video van de sollicitatiereeks 'Gaan met die baan' tips hoe je de beste sollicitatiebrief schrijft. Van voorbereiding tot het schrijven van een goede intro en afsluiter, Damion weet er wel raad mee.

Check de video hieronder! 👇🏾

Snel naar:

Waarom een sollicitatiebrief?

Voordat we beginnen: wat is zo’n sollicitatiebrief eigenlijk? Er staat al heel veel in je cv toch? Klopt! Het verschil: op je cv laat je zien wat je achtergrond is (in werk, opleiding en diploma’s) en in je sollicitatiebrief vertel je wie je bent en waarom nou juist jij bij díe functie past. Je motivatie dus. Onthoud: je schrijft een sollicitatiebrief met slechts één doel, uitgenodigd worden op gesprek, zodat je daar kunt laten zien hoe leuk je bent!

Tips voor de perfecte sollicitatiebrief:

 • Maak het niet te lang: een sollicitatiebrief is maximaal 1 A4tje.
 • Val niet in herhaling: een sollicitatiebrief versterkt je cv. Herhaal dus niet in je brief waar je hebt gestudeerd en wat voor baantjes je hebt gehad. Nee, vul aan. Waar was je goed in bij je vorige baan? Waarin wil je juist groeien? En waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? 
 • Schrijf actief: gebruik korte zinnen en schrijf in actieve vorm. Geen zullen, mogen, kunnen, moeten en dat soort woorden. 
 • Maak het overzichtelijk: een recruiter scant een sollicitatiebrief eerst, voordat hij of zij hem uitgebreid leest. Dus: schrijf met duidelijke alinea’s en zorg voor een duidelijke opbouw: waarom heb je interesse? Bewijs dat je het kan en zorg voor een leuke persoonlijke afsluiter.
 • Houd het origineel: gebruik nooit dezelfde brief twee keer. Nee. Echt. Niet. Doen! Een sollicitatiebrief werkt pas écht als je het richt op de vacature waarop je solliciteert. Ieder bedrijf en iedere functie is anders en dus moet iedere brief dat ook zijn. Laat dus zien wat jou geschikt maakt voor die baan! 
 • Maak het passend bij de vacature: jouw sollicitatiebrief wordt door een recruiter of werkgever vol belangstelling gelezen. Om te zien hoe graag jij de baan wilt én of je past bij de vacature natuurlijk. Laat je dus van je beste kant zien in je sollicitatiebrief! En lees de vacature goed door, zodat jouw sollicitatiebrief past bij wat de werkgever vraagt.
 • Vermijd clichés. Je sollicitatiebrief moet knallen! En clichés, die doen dat niet. Eruit springen doe je door te laten zien wie JIJ bent.
 • Gebruik geen overdrijvingen. Deze hebben een tegenovergesteld effect. Iets als ‘Uitstekende communicatieve vaardigheden’, zegt namelijk helemaal niks.

Wat is de opbouw van een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief heeft een vaste opbouw die bestaat uit 4 onderdelen. En die vul je natuurlijk per brief anders in. 

 1. Inleiding. Met een pakkende openingszin laat je meteen zien wie jij bent;
 2. Waarom jij? Dé alinea die antwoord geeft op de vraag: waarom ben JIJ de perfecte kandidaat?;
 3. Werkervaring. Een alinea met voorbeeld van werkervaring waardoor ze écht niet meer om je heen kunnen;
 4. Afsluiting. Geen cliché, maar een goede zin die aangeeft dat je graag een kop koffie komt drinken om kennis te maken.

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Stappenplan voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Oké de praktische info hebben we, maar hoe kom je tot een knallende tekst die er écht uitspringt bij de recruiter? Met dit stappenplan rock jij je sollicitatiebrief in no time!

Stap 1: voorbereiding

Top! Je hebt een baan gevonden, waar je jezelf al helemaal ziet werken. Lekker, nu die perfecte sollicitatiebrief er nog even uitknallen! Bereid je daarom eerst voor. En beantwoord voor jezelf even deze vragen:

 • Bij wat voor bedrijf ga je solliciteren? Zijn ze er heel netjes en stijf of juist lekker relaxt? Check om daar achter te komen altijd even goed de website van de onderneming waar je gaat solliciteren en lees vooral de ‘over ons’ pagina! Ken je via via (of persoonlijk) al mensen die bij het bedrijf werken? TOP! Check vooral ook bij hun wat je kan verwachten.
 • Welke eigenschappen zoeken ze en sluit dit goed bij jou aan? Met andere woorden: aan welke kwaliteiten (competenties) moet je voldoen voor de baan die je wilt? Lees de vacature daarom goed door!
 • Spreken ze in de vacaturetekst met ‘je’ of ‘u’? Dan kan je dezelfde aanspreekvorm in je brief gebruiken.

Stap 2: aanhef

Tijd om te gaan schrijven! Nu je weet wat voor sfeer er hangt bij een bedrijf, kan je daar gelijk op inspelen. Zeg je hi, beste of geachte? En zorg dat je iemand aanspreekt. Niet ‘Beste mevrouw’, dat is super onpersoonlijk! Zoek op (staat meestal in de vacature) aan wie je de brief moet richten. Is het niet duidelijk aan je de brief moet schrijven? Bel het bedrijf dan even op en vraag ernaar, maak je meteen een goede indruk!

Stap 3: openingszin

De openingszin van een sollicitatiebrief is meteen het moeilijkste gedeelte. En misschien ook wel het belangrijkste! Een leuke vacature trekt soms wel 80 mensen, die allemaal een motivatie sturen. 80! Dus met een leuke, originele en opvallende openingszin sta je in ieder geval 1-0 voor op de rest. Hoe je dat doet? We hebben wat voorbeelden van een goede openingszin op een rijtje gezet. En ook hoe je het NIET doet.

Soms is het simpel: heeft een bekende van jou, die bij dat bedrijf werkt, je toevallig op de vacature gewezen? Betrek hem/haar in je openingszin! 
WEL: ‘Afgelopen week sprak ik je collega Jan Jansen, die me wees op deze vacature. Hij was zo enthousiast dat ik me meteen via deze brief wil voorstellen.’
NIET: ‘Afgelopen vrijdag kwam ik je collega Jan in de kroeg tegen. Hij zag hoe gezellig ik was na een aantal biertjes en vertelde over de vacature. Vandaar dat ik reageer.’

Ken je niemand? Dan werkt direct verwijzen naar de vacature meestal goed. 
WEL: ‘Jullie zoeken iemand die van aanpakken weet? Hierzo!’
NIET: ‘Naar aanleiding van de vacature als callcentermedewerker schrijf ik deze brief.’

Of laat gewoon zien hoe enthousiast je bent! Werkt altijd, als je het maar origineel opschrijft.
WEL: ‘Tijdens het scrollen op mijn telefoon in de trein kwam ik onverwachts jullie vacature tegen en ik werd er echt superblij van!’
NIET: ‘Dankzij mijn uitstekende communicatieve vaardigheden is deze functie mij op het lijf geschreven’

Persoonlijk verhaal als openingszin

Een andere methode die goed werkt is het vertellen van een persoonlijk verhaal als openingszin van je sollicitatiebrief. Zo laat je zien dat je een baan niet alleen maar wilt, omdat je toevallig een baan nodig hebt. 

Vertel met een persoonlijke verhaal wat jou aantrekt bij dit beroep. Hoe? Best simpel hoor. Solliciteer jij bijvoorbeeld op een functie als video-editor? Vertel dan waarom je ooit bent begonnen met filmen.
WEL: ‘Op de middelbare school was ik altijd al degene die de video’s maakte van alle avonturen die we beleefden. Niemand was veilig voor mijn lens en ik maakte hele ‘films’. Toen ik een opleiding met film kon volgen, bleek dat monteren nóg beter in mijn straatje paste. Het zou fantastisch zijn om mijn passie bij jullie verder vorm te geven.’

Stap 4: laat zien wat je kan!

En nu, tijd om te laten zien waarom ze juist JOU moeten kiezen! Makkie, maar doe het wel even goed. Ga dus niet zeggen dat je de beste medewerker ooit bent, maar check even wat ze willen horen. 

Staat er in de vacature bij competenties (of eigenschappen of kwaliteiten) dat ze een actieve rol verwachten en iemand die initiatief neemt? Leg dan uit waarom jij hier geschikt voor bent! Doe dat aan de hand van je werkervaring en de verantwoordelijkheden die je daarbij had. Zo weet iemand meteen wat ‘ie aan je heeft.

WEL: ‘Onder mijn collega’s sta ik bekend als degene die altijd meteen belt als er wat gefixt moet worden. Ik hou ervan wanneer afspraken duidelijk zijn. De communicatie met klanten is daarom bij mijn vorige werkgevers altijd goed gegaan. Zowel telefonisch als in het webcareteam buiten kantooruren.’

Dit spreekt aan, geeft voorbeelden en laat zien dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt. En vervolgens noem je nog 2 sterke punten van jezelf. Hoppa, pak die recruiters in! Trouwens, die 9 tot 5 mentaliteit is echte een dooddoener, noem dit dus niet letterlijk. Maar geef het voorbeeld van hierboven dat je ook buiten kantooruren werkzaam bent.
Vind je het lastig te bepalen wat jouw goede kwaliteiten zijn? Doe dan, voor het schrijven van je sollicitatiebrief onze gratis persoonlijkheidstest. Die geeft je niet alleen inzicht in de baan die bij je past, maar ook inzicht in jouw kwaliteiten.

Stap 5: waarom dit bedrijf?

Je hebt tijdens je voorbereiding het bedrijf al goed gecheckt. Chill! Dan kan je dit zo invullen. En wees ook hier tactisch. Wat zijn de kernwaarden van dit bedrijf? Benoem deze en leg uit waarom dit zo goed bij je past. Ook hoe jij het bedrijf naar een hoger niveau kan tillen en zij jou. Zo kom je ook nog eens super geïnteresseerd over!

WEL: ‘Tof dat jullie je inzetten voor duurzaamheid! Dit spreekt me enorm aan. Zelf koop ik bijvoorbeeld al jaren alleen maar tweedehandskleding. Daarnaast geloof ik ook in duurzame werkrelaties. Zoals je op mijn cv ziet, als ik ergens werk, werk ik er voor langere tijd!

Stap 6: afronding

Top! Eigenlijk ben je best snel klaar met zo’n sollicitatiebrief. Laten we hem dan ook goed eindigen! De afsluiting is minstens zo belangrijk als de openingszin. Zorg dat je onthouden wordt en herhaal eventueel iets wat jou kenmerkt. Oh, en doe niet hoogdravend.Hou het juist simpel!

WEL: “Ik hoop dat je net zo enthousiast van deze brief bent geworden als ik van jullie vacature. Ik kom graag langs om het een en ander toe te lichten. Tot snel!”
NIET: ‘Met hartelijke groeten’, ‘Hoogachtend’ of ‘In spanning wacht ik af’.

Sluit af met: ‘Met vriendelijke groet,’. 

Met een leuke en luchtige afsluiting blijf je hangen bij de lezer. Succes gegarandeerd, let maar op!

Stap 7: check, check, dubbelcheck!

Voordat je jouw sollicitatiebrief verstuurt, check je hem uiteraard nog 500 keer. Let hierbij op:

 • Is het aan de goede persoon gericht?
 • Is het enthousiast?
 • Is het helder opgeschreven?
 • Is het enthousiast?
 • Is het FOUTLOOS geschreven? Twijfel je ergens over? Laat het dan even door iemand checken!
 • Sla hem op als: sollicitatiebrief [naam] [bedrijfsnaam] en dus niet als opzetsollicitatiedefDEF ;)

Succes! Zo, en nu maak jij zelf de perfecte sollicitatiebrief! Liever een voorbeeld van een sollicitatiebrief (Word-bestand)? Hebben we voor je, check hier maar :)

Anderen lazen ook:

 • Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?

  Maak hem niet te lang, val niet in herhaling, schrijf actief, maak het overzichtelijk etc. We hebben teveel tips over hoe jij de perfecte sollicitatiebrief schrijft. Lees ze allemaal op deze pagina!

 • Waarom moet ik een sollicitatiebrief schrijven?

  Waarom moet ik een brief schrijven als m’n hele levensverhaal al op m’n cv staat? Logische vraag. Op je cv staat meestal je verleden: diploma’s en afgelopen baantjes. Maar in je sollicitatiebrief omschrijf je juist je motivatie voor de baan die je graag wilt. Houd het doel van uitgenodigd worden voor een gesprek voor ogen! Meer lezen over hoe je de perfecte sollicitatiebrief schrijft? Lees het allemaal op deze pagina!

 • Wat is de juiste opbouw voor een sollicitatiebrief?

  Een sollicitatiebrief bestaat eigenlijk uit vier onderdelen. Met deze 4 onderdelen kan je schuiven, het is maar net hoe creatief je wilt zijn! Welke 4 onderdelen dit zijn? Check deze pagina!