Welke antwoorden geef jij op deze standaard sollicitatievragen?

Bam! Jij mag op sollicitatiegesprek. Lekker bezig! Met deze sollicitatievragen val je na je cv en sollicitatiebrief helemaal in de smaak, wedden? Bereid je goed voor met deze vragen, antwoorden én do’s en don’ts, dan weet je zeker dat je niet met je mond vol tanden staat en beter bent dan die andere kandidaten! Benieuwd hoe dit werkt? Onze sollicitatiebaas Damion legt het je allemaal uit!

Check de video hieronder! 👇🏾🏾

De 10 meestgestelde sollicitatievragen bij een sollicitatiegesprek

 1. Zeg, vertel ons eens. Wie ben jij?
 2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
 3. Heb je nog meer sollicitaties lopen?
 4. Hoe verklaar je die studievertraging?
 5. Waarom solliciteer je op deze functie?
 6. Waaruit blijkt dat jij geschikt bent / waarom jij en niet iemand anders?
 7. Wat weet je al over ons bedrijf/waarom wil je hier werken?
 8. Waarom ben je niet tevreden met je huidige baan?
 9. Wat waren je verantwoordelijkheden en taken bij je vorige functie?
 10. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

En klik hier als je benieuwd bent naar 5 onverwachte vragen op je sollicitatiegesprek. 

#1 Zeg, vertel ons eens. Wie ben jij?

Dit klinkt zo makkelijk. Alleen, zonder voorbereiding gaan veel mensen maar wat in het wilde weg vertellen over hun privéleven. Hartstikke leuk, niet de bedoeling! De werkgever stelt deze vraag om te zien wat jij belangrijke eigenschappen van jezelf vindt. Zo weten ze wat ze aan je hebben op de werkvloer.

Vind je dit lastig om voor jezelf te bepalen? Tip: vraag aan je (oud)-collega’s, ouders en vrienden wat jouw eigenschappen zijn. Dit geeft een oprecht beeld van wie je bent.

Do: Vertel over brede - en voor je potentiële werkgever - interessante eigenschappen, zoals: zorgzaam, flexibel, taakgericht, sociaal of behulpzaam.
Don’t: Zomaar wat roepen. Solliciteer je als verpleegkundige? Zeg dan niet dat je van aanpakken weet en graag snel grote stappen zet, maar focus je meer op je zorgzame kant ;)

#2 Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Deze vraag ontbreekt in geen enkel gesprek. Wees slim! En probeer het te laten aansluiten op de vacature. Kijk wat voor eigenschappen of kwaliteiten ze zoeken en bereid hier een antwoord op voor. Wat betreft je zwakke punten: laat zien dat je ze hebt EN dat je eraan gewerkt hebt! 

Do: Bedenk je 3 sterkste en 3 zwakste punten en denk goed na hoe je dit tijdens het gesprek naar voren brengt. Schets bijvoorbeeld een situatie waarin ze naar voren komen. Weet je niet wat je sterke punten zijn? Doe dan onze gratis persoonlijkheidstest
Don’t: Zeggen dat je perfectionistisch bent. Echt een dooddoener en het zegt precies niks. Of helemaal zeggen dat je geen zwakke eigenschappen hebt! Iedereen heeft ze en dat is niet iets om je voor te schamen. We heten geen Superman. 

#3 Heb je nog meer sollicitaties lopen?

Strikvraag! Je bent geneigd om te zeggen dat je niks anders hebt lopen. Fout! Iedereen solliciteert op meerdere banen. Als je ‘nee’ zegt weet de werkgever dat je liegt. Als je ‘ja’ zegt moet je duidelijk maken dat je voorkeur naar deze baan uitgaat en waarom. Opgelost!

Do: Duidelijk je voorkeur voor deze baan uitspreken. 
Don’t: Zeggen dat je nergens anders solliciteert.

#4 Hoe verklaar je die studievertraging?

We zijn lekker op weg! Maar waarom heb je eigenlijk 5 jaar over je studie gedaan? Hier gaan ze je niet op pakken. Pfiew! Wel zijn ze benieuwd waarom je vertraging hebt opgelopen en waarschijnlijk checken ze gelijk hoe je met moeilijke vragen omgaat. Reis gemaakt? Fulltime gewerkt tussendoor? Of gewoon een pauze ingelast? Eerlijk zeggen.

Do: Eerlijk zijn, waarschijnlijk heeft je potentiële werkgever zelf ook vertraging opgelopen (stel hier trouwens geen bijdehante vraag over!). 
Don’t: Er overheen praten. Dat wekt alleen maar argwaan op. Als je een jaar lang van je studententijd hebt genoten, kan je dat prima zeggen! Iedereen is jong geweest.

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

#5 Waarom solliciteer je op deze functie?

Omdat jij bent geschikt bent voor die functie natuurlijk! Toch? Zo simpel is het helaas niet. Overtuig jouw ondervrager dus. Laat zien dat het bedrijf, het werk en de producten of diensten van een bedrijf goed bij jou passen. De werkgever is benieuwd of jij wel weet waar je op solliciteert. Betekent dus een goede voorbereiding op het bedrijf! Check de website, google het bedrijf, ken je iemand die er al werkt? Vraag ze uit!

Do: Lees de website en social media van je potentiële werkgever van voor tot achter. Degene met wie je solliciteert, werkt er waarschijnlijk al lang en vindt het top als je laat blijken dat je het bedrijf kent.. Paai die gesprekspartner dus van je!  
Don’t: Zeggen dat je het toevallig tegenkwam en dat het je wel wat leek. Suf! Daar haakt iedereen op af! Zeg dat je dit bedrijf al een tijdje volgt en gelijk reageerde toen er een geschikte functie langskwam!

#6 Waarom zouden we jou aannemen?

Val op! De uitgenodigde kandidaten hebben dezelfde soort kwaliteiten. Jij betere. Jij ligt toch altijd goed in de groep? Vind het toch niet erg om net dat stapje meer te doen of die collega te helpen? Zorg dat de voorbeelden die je noemt passen bij jou én daardoor laten zien dat jij de persoon bent die ze zoeken voor de baan.

Do: Enthousiast zijn! Geef voorbeelden waaruit blijkt dat je echt bij deze functie en je toekomstige collega’s past. 
Don’t: Liegen over je kwaliteiten of ervaringen. Het kan je op de korte termijn misschien wel die baan opleveren, maar op de lange termijn word je hierop afgerekend als blijkt dat je niet de persoon bent, die je zei dat je was. 

#7 Wat weet je al over ons bedrijf?

Door deze vraag weet een werkgever of jij je in hen hebt verdiept. Dit geeft aan hoe graag jij de baan wilt. Dat je weet waar ze voor staan en wat hun doelen zijn. Als jullie het hier met elkaar over eens zijn, is dat een goede basis voor de rest van het gesprek. Dus, what to do? Ga ter voorbereiding altijd even naar de website, check de social kanalen en stel een vragenlijstje op!

Do: 3 punten in je kop stampen, die het bedrijf en jij gemeen hebben. 
Don’t: Denken dat het bedrijf jou nodig heeft in plaats van andersom. Het bedrijf en jij moeten elkaar versterken. Ja, het bedrijf heeft jou nodig, maar jij hebt ook zeker het bedrijf nodig!

#8 Waarom ben je niet tevreden met je huidige baan?

Tricky one. Waarom? Je begeeft jezelf hier al snel op glad ijs. Zeker als je in korte tijd meerdere banen hebt gehad. Eerlijkheid duurt ook hier het langst! En kraak je oude werkgever zeker niet af. Laat ze weten dat je op zoek bent naar een baan met meer groeimogelijkheden. Hét woord waar elke werkgever blij van wordt. En het liefst zo concreet mogelijk!

Do: Laten zien dat je ambitie hebt, laat weten wat voor rol je over 2 jaar wilt hebben. En waarom je daar een nieuwe baan of functie voor nodig hebt!
Don’t: Je oude werkgever afzeiken! Ook al is het een rotervaring geweest. Je wilt niet een gefrustreerde indruk achterlaten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

#9 Wat waren je verantwoordelijkheden en taken bij je vorige functie?

Chill! Een makkelijke vraag. Zorg wel dat je duidelijk bent. De persoon tegenover je heeft geen idee wat jouw vorige bedrijf was en wat jullie daar deden. Schets dus een compleet beeld. Vertel over jouw taken, de doelstellingen van het bedrijf, aan wie je verantwoording moest afleggen en hoe je dit tot een goed einde hebt gebracht.

Do: Wees lekker uitgebreid, stiekem heb je best veel gedaan bij je vorige werk! 
Don’t: Maak dingen niet groter dan ze zijn. Je oude werkgever kan gebeld worden voor een referentie en als dan blijkt dat je bepaalde verantwoordelijkheden niet had, kan je die nieuwe baan wel vergeten!

#10 Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Wel eens over nagedacht? Zo ja, past dit ook goed bij de functie waar je nu op solliciteert? Niet voor elke functie hoef je evenveel ambitie te tonen. Soms wel. Denk aan de groeimogelijkheden waar we het eerder over hadden. Vertel dan goed hoe je dit wilt bereiken. En ook als je het niet helder hebt: je kan altijd vertellen waarin je wilt groeien het komende jaar.

Do: Goed voorbereiden! Check wat voor werk er nog meer te doen is bij het bedrijf waar je solliciteert. Zo maak je duidelijk dat je je werk goed wilt doen en lang bij de organisatie wilt blijven. 
Don’t: Iets roepen zonder erover na te hebben gedacht. Als je wilt doorgroeien binnen een bedrijf, moet je een idee hebben hoe je dat wilt en kan bereiken.

En zó ga je om met 5 onverwachte sollicitatievragen!

1. Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen en wat heb je hiervan geleerd?

Deze vraag is bedoeld om te testen of je een brede interesse hebt en of je bereid bent om jezelf voortdurend te ontwikkelen. Probeer een boek te noemen dat relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert, bespreek wat je eruit hebt geleerd en hoe je deze kennis in de praktijk kunt brengen.

2. Hoe zou je een olifant in een koelkast krijgen?

Dit is een populaire vraag om te testen hoe creatief en logisch je kunt denken. Geef een antwoord dat laat zien dat je in staat bent om out-of-the-box te denken en niet bang bent om risico's te nemen. 

3. Welke superkracht zou je willen hebben en waarom?

Deze vraag wordt gesteld om te zien of je fantasierijk bent en of je kunt nadenken over wat je echt wilt. Kies een superkracht die relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert en leg uit hoe je deze kracht in je werk zou kunnen gebruiken. 

4. Als je een dier zou zijn, welk dier zou je dan zijn?

Deze vraag test je persoonlijkheid en karaktereigenschappen. Kies een dier dat past bij de functie waarvoor je solliciteert en bespreek de eigenschappen van het dier die relevant zijn voor de baan. Bijvoorbeeld: "Ik zou graag een arend willen zijn, omdat arenden bekend staan om hun scherpe waarneming en strategisch denken."

5. Welke kwaliteiten zou je graag willen verbeteren?

Deze vraag wordt gesteld om te zien of je in staat bent om je eigen tekortkomingen te herkennen en of je bereid bent om te leren en te verbeteren. Wees eerlijk over je eigen zwakke punten en leg uit wat je al hebt gedaan om deze te verbeteren, en hoe je van plan bent om dit in de toekomst te blijven doen. Bijvoorbeeld: "Ik heb gemerkt dat ik soms te veel tijd besteed aan details en ik zou graag mijn vermogen willen verbeteren om sneller belangrijke beslissingen te nemen."

Do: goed voorbereiden op deze sollicitatievragen

Voorbereiden op deze #10 sollicitatievragen loont sowieso! Hoe je dat doet? Ga al deze vragen af, beantwoordt ze voor jezelf, vraag vrienden en familie om feedback en prent die do’s and don'ts in je hoofd! Wat écht goed werkt? Hardop de vragen voorbereiden, voor de spiegel, onder de douche of tijdens het tandenpoetsen. Voelt eerst een beetje ongemakkelijk, maar werkt!

En check de site (of social kanalen) van het bedrijf waar je solliciteert van voor tot achter. Dat heb je als het goed is ook al gedaan toen je je sollicitatiebrief ging schrijven. Iemand die goed voorbereid een sollicitatiegesprek ingaat, staat 2-0 voor!  

 • Waar moet je op letten als je vragen stelt tijdens een sollicitatie?

  Het moment dat jij vragen kan stellen is cruciaal! Bereid je sollicitatievragen dus goed voor. Let er vooral op dat je geen open deuren intrapt en dat je open vragen stelt.

 • Hoe maak je goede sollicitatievragen om te stellen?

  Je huiswerk doen is super belangrijk! Weet waar je gaat solliciteren, dan kun je de beste vragen voorbereiden. Voorkom dat je vragen stelt die je zo op kan zoeken, zoals hoeveel werknemers het bedrijf heeft. Dat kan ongeïnteresseerd overkomen.

 • Welke vragen stel je tijdens een sollicitatie?

  Je kan vragen stellen over bijvoorbeeld de werksfeer, de werkzaamheden, opleidingsmogelijkheden en het sollicitatieproces. In onze blog staan een heleboel voorbeelden, dus kijk snel!