Ook jij kan solliciteren met deze tips!

Schiet je al in de stress bij de gedachte aan een sollicitatiegesprek? Wat gaan ze je vragen, of nog belangrijker, wat ga jij antwoorden? Goed nieuws: solliciteren kan je leren! Wij weten precies wat jij moet doen om straks zelfverzekerd bij die ene sollicitatie te zitten. We zetten een paar tips op een rij, in de vlog vind je nog meer tips van collega Roy.

Bereid je voor

We zeggen het toch maar even: je sollicitatie goed voorbereiden is het halve werk. Het is daarom belangrijk dat je nadenkt over vragen die aan je gesteld kunnen worden en zorg dat je je antwoord paraat hebt.

  • Wat zijn je sterke en zwakke punten? Weet je echt niet wat je sterke en zwakke punten zijn? Doe de persoonlijkheidstest!
  • Waarom solliciteer je op deze functie?
  • Waar zie jij jezelf over tien jaar?

Wij helpen je graag met de voorbereiding op de 10 meest standaard sollicitatievragen. Denk er van tevoren over na en schrijf alles op. Neem je boekje met aantekeningen mee naar je sollicitatie, dan kom je goed voorbereid over! Zo kom jij al een heel eind, maar er is meer dat je kan doen.

Rare vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Naast de standaard vragen stellen de meeste bedrijven jou ook vragen die je totaal niet ziet aankomen. Of nou ja, misschien nu wel! Wij helpen je aan gevatte antwoorden op de meest random vragen.

Als jij een superheld zou zijn, welke ben je dan? Of welk dier wil je zijn? Het kan nooit kwaad om van te voren al over dit soort vragen na te denken. Maar maak je hier vooral niet druk om! Bij dit soort vragen is er geen goed of fout. Het gaat erom hoe je reageert. Wat jouw verhaal is. Zo checken ze meteen hoe je omgaat met onverwachte situaties én of je iets goed kan beredeneren.

  • Tip: bereid zelf ook een (serieuze) vraag (of meerdere!) voor. Daarmee laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de baan!

En dan nog dit

Als je bovenstaande tips opvolgt ben je al een heel eind. Maar er zijn nog een paar dingen waar je zeker aan moet denken. Lees je bijvoorbeeld altijd goed in in het bedrijf. Staat nogal suf als je niet weet wie de eigenaar is of wat het bedrijf precies doet.

En heel belangrijk: kom op tijd! Liefst iets eerder dan de afgesproken tijd. Pak dan alleen niet je mobiel om vervolgens doelloos naar het scherm te staren. Komt heel ongeïnteresseerd over! Wacht rustig tot je mee kan.

En oh ja, als ze je wat te drinken aanbieden kan je het best om een glaasje water vragen. Keep it cool!

Voor meer tips, check de vlog!

Geen idee wat je voor het gesprek moet aantrekken? Ook voor je kleding hebben we een aantal tips op een rijtje gezet!