Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Check deze voorbeelden!

Sollicitatie, motivatie, CV. Wat moet je allemaal schrijven als je gaat solliciteren? We beginnen bij het begin, de sollicitatiebrief. MINSTENS ZO BELANGRIJK bij je sollicitatie als je cv.  Laten we er dus wat moois van maken!

Een werkgever wil weten of je de baan aankan en vooral of je het écht wilt. Laat je dus van je beste kant zien! We hebben voorbeelden uit ‘standaard brieven’ voor je verzameld. Aan de hand van deze voorbeelden ga jij nu de perfecte brief schrijven!

Een paar korte tips vooraf:

  • Gebruik korte zinnen
  • Schrijf in een actieve vorm
  • Gebruik signaalwoorden
  • Schrijf met duidelijke alinea’s
  • Zorg voor een duidelijke opbouw: waarom heb je interesse? Bewijs dat je het kan en zorg voor een leuke persoonlijke afsluiter.

Wat is een sollicitatiebrief?

Voordat we beginnen: waarom zo’n brief? Je hebt je cv al gemaakt toch? Klopt! Het verschil: op een cv laat je zien wat je kan, via een sollicitatiebrief laat je zien waarom je het kan. Vragen ze in de vacature alleen om een korte motivatie bij je cv? Nice! Hoe je die schrijft, lees je hier.

Vermijd clichés

Je sollicitatiebrief moet knallen! En clichés, die doen dat niet. Eruit springen doe je door te laten zien wie JIJ bent.

Dus niet: ‘Dankzij mijn uitstekende communicatieve vaardigheden is deze functie mij op het lijf geschreven’ of ‘Naar aanleiding van de vacature als callcentermedewerker schrijf ik deze brief’.

Waarom niet?

  • Iedereen kan dit zeggen
  • Overdrijvingen hebben het tegenovergestelde effect op de recruiter
  • En hij of zij bepaalt of een functie jou op het lijf is geschreven. Jij niet. Helaas ;)

Dus wat wel? ‘Onder mijn vriendinnen sta ik bekend als degene die altijd belt. Ik hou ervan wanneer afspraken duidelijk zijn. Communicatie met klanten is mij daarom bij mijn vorige werkgevers altijd goed afgegaan. Zowel telefonisch als in het webcareteam buiten kantooruren.’

Dit spreekt aan, geeft voorbeelden en laat zien dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt.

Vind je het lastig te bepalen wat jouw goede kwaliteiten zijn? Doe dan, voor het schrijven van je sollicitatiebrief onze gratis persoonlijkheidstest. Die geeft je niet alleen inzicht in de baan die bij je past, maar ook inzicht in jouw kwaliteiten.

Gebruik nooit dezelfde brief twee keer

Nee. Echt. Niet. Doen! Een sollicitatiebrief werkt pas als je het richt op de vacature waar je op solliciteert. Laat dus zien wat jouw geschikt maakt voor die baan! Kijk bijvoorbeeld naar de speerpunten van een bedrijf en kijk of je daar met jouw persoonlijkheid en kwaliteiten op kan inhaken.

Toon ambitie!

Laat zien dat je een baan niet alleen maar wilt, omdat je toevallig aan baan nodig hebt. Vertel met een persoonlijke verhaal wat jou aantrekt bij dit beroep. Hoe? Best simpel.

Solliciteer jij bijvoorbeeld op een functie als video-editor? Vertel dan waarom je ooit bent begonnen met filmen.

‘Op de middelbare school was ik altijd al degene die de video’s maakte van alle avonturen die we beleefde. Niemand was veilig voor mijn lens en ik maakte hele ‘films’. Toen ik een opleiding met film kon volgen, bleek dat monteren nóg beter in mijn straatje paste. Het zou fantastisch zijn om mijn passie bij jullie verder vorm te geven.’

Zo, en nu maak jij zelf de perfecte sollicitatiebrief!

Hulp nodig bij je cv? Ook hier helpen we je graag mee op weg!
Of weten wat je kan verwachten bij een sollicitatiegesprek. Bereid je voor!