Geen dag is hetzelfde als consulair medewerker bij Buitenlandse Zaken. Kerwin vertelt waarom: 'Het is echt een avontuur'

Kerwin werkt als consulair medewerker bij Buitenlandse Zaken. Een betekenisvolle baan waar hij iedere dag mensen helpt. Van visumaanvraag tot crisissituatie. Wat doe je als consulair medewerker? Wat maakt zijn werk zo bijzonder? En waarom is Buitenlandse Zaken zo'n mooie organisatie om voor te werken? Wij vroegen het Kerwin!

Hey! We zijn nieuwsgierig: wie ben jij?

Heeey, ik ben Kerwin en 24 jaar. Ik woon in Den Haag maar ik ben geboren in Senegal. Frans is daar de voertaal en dat is dus de eerste taal die geleerd heb! Rond mijn zesde ben ik verhuisd naar Nederland. Thuis spreken we nu een mengelmoes van Frans en Nederlands. Reizen is een grote hobby en het liefst naar een Franstalig land natuurlijk. Ik vind het ook leuk om te hardlopen maar dat staat nu op een lager pitje, haha. Je weet hoe dat met sporten gaat hè? 😉 Ik werk als franstalig consulair medewerker bij Buitenlandse Zaken. De functie kwam per toeval op mijn pad. Ik dacht: hoe mooi is het als ik mijn talen kan gebruiken voor werk? Ik wist in de eerste instantie niet zo goed wat ik van de functie kon verwachten. Toen ik solliciteerde heette de functie ‘klantenservice medewerker’. Maar mijn werk houdt zo veel meer in dan dat!

Wat goed om te horen dat je functie veel meer inhoudt! Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Als consulair medewerker werk je verschillende diensten. Hoe ik mijn werkdag begin ligt dus aan het tijdstip. Als ik start zet ik altijd alles klaar en kijk ik wat er moet gebeuren. Ik beantwoord namelijk ook mail en Whatsapp berichten 📩. Elke dag is écht anders, je weet nooit van te voren wat er gaat gebeuren. Franse bellers hebben bijvoorbeeld vragen over visums, Covid-19 regels en huwelijkspapieren. Maar ik heb ook regelmatig met crisissituaties te maken. Tijdens de lunch ga ik meestal lekker de stad in want het kantoor zit in hartje Den Haag 💛. Persoonlijk vind ik de nacht en avonddiensten het gezelligst. Het is dan wat rustiger en dat betekent dat collega’s wat meer tijd voor elkaar hebben. Na een avonddienst ga ik soms met collega’s nog een drankje doen. Ik heb hele gezellige collega’s bij Buitenlandse Zaken.

Je hebt te maken actueel nieuws en vragen daarover. Moet je als consulair medewerker op de hoogte zijn van wat er allemaal speelt in de wereld?

Het is natuurlijk altijd goed als je een beetje up to date bent. Maar regels veranderen zo snel dat het geen zin heeft om alle regels en wetten uit je hoofd te kennen. Alle vragen die klanten hebben kan ik opzoeken. Meestal zet ik de klant heel even de in wacht om mijn antwoord dubbel te checken. Voor specifieke vragen kan ik terecht bij mijn collega’s. Sommige collega’s zijn vraagbaak en die helpen je altijd. Dus als er een keer wereldnieuws langs je heen is gegaan, maakt dat niks uit! 😉

Van wat krijg je een lach op je gezicht tijdens je werk?

Mensen helpen! 💪 Ik heb regelmatig te maken met crisissituaties zoals bijvoorbeeld een verdrinking. Dat is natuurlijk vreselijk maar ik krijg zoveel energie wanneer ik deze mensen kan helpen. In zo’n situatie heb ik verschillende ambassades aan de lijn. Door mensen zo goed mogelijk te helpen, maak ik écht verschil. Het is dus een hele betekenisvolle baan. Natuurlijk heb ik soms ook boze mensen aan de telefoon. Dat is iets minder leuk maar het is wel uitdagend om daar mee om te gaan. Soms hangen mensen boos en gefrustreerd op maar ze bellen altijd terug. Ze hebben je hulp nu eenmaal nodig. Ik weet hoe ik er mee om moet gaan en uiteindelijk hangt iedereen tevreden de telefoon op. Gelukkig heb ik bijna alleen maar te maken met dankbare mensen. 

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt?

Poeh, lastig! Ik maak heel veel bijzondere situaties mee. Ik hoor veel verhalen van mensen over de hele wereld. Laatst moest ik iemand helpen die een week voor de bruiloft nog niet de juiste papieren had voor het huwelijk. Die persoon was helemaal in de stress maar ik kon helpen. Verder heb ik te maken met persgevoelige informatie. Soms zie ik iets op tv en dan heb ik die mensen al aan de lijn gehad. Als consulair medewerker zit je echt in de frontlinie en je bent in crisissituaties als eerste op de hoogte. Dat maakt mijn werk wel heel bijzonder! 

Kan je deze baan aanbevelen en waarom?

Het is echt een avontuur. Toen ik begon wist ik niet wat mij te wachten stond. Ik dacht: ik kan altijd stoppen als ik het niks vind. En hier zitten we dan. Ik ben er nog steeds! Mijn werk is gewoon heel gevarieerd en er altijd wel iets aan de hand. Soms heb ik een dag met visum of Covid vragen en soms zit ik midden in een crisissituatie. Mijn werk is nooit eentonig! Ik voel me geen klantenservice medewerker. Als consulair medewerker ben je het verlengde van de ambassade vanuit Nederland. En ik heb natuurlijk hele gezellige collega’s. 😄

Klinkt goed! Waarom is Buitenlandse Zaken zo’n leuke organisatie om voor te werken?

Ik had niet verwacht dat werken bij Buitenlandse zaken zo casual zou zijn. Toen ik net begon had ik een formele sfeer verwacht maar dat is helemaal niet zo. Er heerst een hele fijne cultuur en werksfeer. Iedereen is heel open. Van management tot planning. Je kan met vragen bij iedereen terecht. Verder kan ik bij Buitenlandse Zaken in gesprek over mijn loopbaan. Ik heb bijvoorbeeld laatst een gesprek gehad over doorgroeien. Je hebt namelijk vanuit de functie veel mogelijkheden om nieuwe dingen te leren. Ik zit helemaal op mijn plek. En we zoeken nog nieuwe collega’s hè? Dus als je Frans op Spaans spreekt zou ik zeggen: join the club!