Hoe neem je ontslag? Tips om je ontslag in te dienen! 💪

Het is súúúperbelangrijk om iedere dag met plezier naar je werk te gaan. Krijg jij geen energie meer van je baan? Of is er een leuk nieuw avontuur op je pad gekomen? Dan is het tijd voor actie! Jaaa we hebben het over… ontslag! Hoe neem je ontslag? En hoe vertel je het aan je baas en collega’s? Wij gaan je helpen. Check hier alles over ontslag nemen.

Spring snel naar jouw vraag:

Vind jouw perfecte vacature met de Baanmatcher!🤩

Ben je er klaar voor om jouw ideale vacature te vinden? Beantwoord 5 vragen en wij selecteren de banen die het beste bij jou passen! Doe de test en solliciteren maar!

Doe de test!

Wanneer neem je ontslag? 4 situaties

Waarom je ontslag neemt, verschilt natuurlijk per persoon. Laten we eens inzoomen op een aantal situaties. Welke is voor jou herkenbaar?!

Ik heb een nieuwe baan gevonden! 

Jaaa, gefeliciteerd! 🥳 Je kan je huidige baan altijd zelf opzeggen, in goed overleg met je baas natuurlijk. Wel zit je vaak met een opzegtermijn. Hoelang jouw opzegtermijn is? Dat vind je terug in je contract. Meestal is het een maand, maar soms kan het ook twee maanden zijn. Check dat dus goed! Enne… heb je al zin in je nieuwe baan?!

Ik zit in mijn proefperiode, maar ik vind het niet leuk…

Kan gebeuren! Een proefmaand is een goede manier om erachter te komen of je het écht leuk vindt. Daarom heet het ook proeftijd. Vaak duurt de proeftijd een maand, en binnen deze periode kun je elk moment ontslag nemen. Dat heeft verder geen gevolgen voor jou! Of voor het bedrijf waar je werkt. Wel moet je het contract natuurlijk nog even (schriftelijk) opzeggen. Ga hiervoor eerst in gesprek met je baas. Dan komt het helemaal goed!

Ik heb nog geen nieuwe baan, maar wil wel ontslag nemen.

Goed dat je al weet dat dit niet de baan voor jou is. En dapper dat je deze stap wilt zetten! Let wel op: zodra je zelf ontslag neemt, heb je geen recht op een WW-uitkering. Dan kan het dus zo zijn dat je zonder inkomen komt te zitten. Neem dat mee in je beslissing! 

Ik wil ontslag nemen vanwege ziekte. 

Zit je momenteel in de ziektewet? En lukt het niet om samen met jouw werkgever hier een goede oplossing voor te vinden? Dan kun je altijd zelf nog je baan opzeggen. Gezondheid gaat boven alles. Succes, hopelijk kom je er snel weer bovenop! 

Ik weet het nog niet…

Logisch! Ontslag nemen is ook een grote stap. Weet je wel zeker dat je niet meer zoveel energie krijgt van je baan? Spreek het dan uit! Kom met een voorstel hoe jij je werk anders wilt gaan inrichten om het leuker te maken. Een goede werkgever denkt graag met je mee! Jullie vinden samen vast een oplossing!

Dit zijn onze Baanraders 🔥

Deze werkgevers zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Niet beoordeeld door ons, maar door de Tempo-Teamers die er op dit moment werken. Een Baanrader scoort een 8+ op fijne werkomgeving, onderdeel voelen van het team én goede samenwerking. Daar wil jij toch ook werken?

Zo neem je ontslag: 4 handige gesprekstips

Is het al bijna het einde van de maand? Dan is het tijd om je ontslag in te dienen. We snappen dat dit best spannend is. Maar met deze 4 tips weet jij hoe je jouw ontslag moet indienen.

  1. Plan een face-to-face moment: plan een moment met jouw baas waarin jullie in alle rust met elkaar kunnen praten. Zodat jullie beiden op een prettige manier de laatste maand(en) kunnen afsluiten. 
  2. Bereid het gesprek goed voor: jouw werkgever wilt ongetwijfeld weten waarom je weggaat. Bereid daarom het gesprek goed voor. Wees eerlijk over de redenen hiervan, maar nog belangrijker: blijf positief! Dan rond je die laatste maanden met een goed gevoel af.
  3. Val direct met de deur in huis: jouw baas voelt het misschien al aankomen. Het is dan niet nodig om eerst nog te vragen naar zijn of haar kat, favoriete band of pizzatopping. Draai er dus niet omheen en trek die pleister eraf! 
  4. Schrijf je ontslagbrief: zit je gesprek erop? Maak het officieel door jouw ontslagbrief in te dienen. Weten hoe? Zo schrijf je een knallende ontslagbrief!

Bonustip! 💛 Neem op de laatste werkdag nog een cadeautje mee voor jouw baas. Wel zo leuk. Denk aan een mooie kamerplant, een inspirerend boek, een cadeaubon voor bijvoorbeeld het theater, een flesje heerlijke wijn of een vrolijke mok. Kleine moeite, groot gebaar!

Ontslag-neem-checklist: let op deze regels!

Belangrijk! Ga onderstaande checklist af voordat je de sprong in het diepe maakt. 

  • ✅ Loop je arbeidscontract goed door: heb je bijvoorbeeld een opzegtermijn van 1 of 2 maanden? Het zou zonde zijn als je al een baan hebt toegezegd en je erachter komt dat je twee maanden later pas kan starten. Effe checken dus!
  • ✅ Ga na of je recht hebt op ontslagvergoeding of transitievergoeding: als je zelf ontslag neemt, heb je hier meestal geen recht op. Toch zijn er uitzonderingen. Goed om hier dus even in te duiken! Extra geld is altijd welkom toch?!
  • ✅ Check jouw vakantiedagen: heb je nog vakantiedagen over? En mag je ze opnemen? Boek dan heel snel die vakantie! Je kan deze dagen ook laten uitbetalen, maar gun jezelf wat rust en ontspanning tussendoor. Jaaa, begin vol nieuwe energie aan je nieuwe avontuur!

Op zoek naar een nieuwe baan? Check alle vacatures!

Waar de ene deur dichtgaat, gaat er ergens anders één open. Gelukkig zijn er bij ons genoeg deurtjes te openen. Neem een kijkje tussen onze vacatures, en wie weet zit er wel iets tussen waar je blij van wordt! 

Check vacatures