Zo schrijf je een ontslagbrief: check het voorbeeld!

Een ontslagbrief schrijven doe je niet elke dag. Logisch dat je daar vragen over hebt! Op deze pagina leggen we ALLES uit over de ontslagbrief. Wat het inhoudt, wanneer je het schrijft én wat er allemaal in hoort. Mét een voorbeeld! Benieuwd? Scroll snel verder!

Spring snel naar:

Test! Ben jij écht klaar met je baan?

Twijfel je nog of je echt klaar bent om je baan op te zeggen? Doe de werkplezier test! Ontdek wat jou energie geeft en aan welke knoppen je nog kan draaien om jouw werkdag leuker te maken.

Wat is een ontslagbrief? 🤔

Met een ontslagbrief geef je bij je huidige werkgever aan dat je vertrekt. Het is vaak een kort en bondig document waarmee je op een formele manier je ontslag indient. Zo laat je je professionaliteit zien én behoud je een positieve relatie met je werkgever. Win-win!

Wanneer schrijf je een ontslagbrief?

Oké, nu weet je wat een ontslagbrief is. Maar ook goed om te weten wannéér je deze indient. Ga daarom eerst na in welke fase van ontslag nemen je zit, voordat je deze schrijft. De ontslagbrief is namelijk de laatste stap in het ontslagproces. Als je zeker weet dat je ontslag wilt nemen, geef je dit eerst in een gesprek aan bij je leidinggevende. Dat gesprek achter de rug? Dan is het tijd om officieel je ontslagbrief in te dienen.

Vind jouw perfecte vacature met de Baanmatcher!🤩

Ben je er klaar voor om jouw ideale vacature te vinden? Beantwoord 5 vragen en wij selecteren de banen die het beste bij jou passen! Doe de test en solliciteren maar!

Doe de test!

Checklist: benoem dit in je ontslagbrief ✅

Om het schrijven van de ontslagbrief wat makkelijker te maken, check je met deze lijst of je alle punten hebt genoemd. Zo mis je geen belangrijke informatie én schrijf je een professionele ontslagbrief. Goed om te onthouden: je schrijft deze ontslagbrief als werknemer aan je werkgever. Dit hoort erin:

  • Je naam en adres
  • De naam en het adres van het bedrijf
  • De datum waarop je de brief verstuurt
  • Hoe lang de opzegtermijn is
  • Duidelijk benoemd dat je de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen
  • Je naam en handtekening

Ontslagbrief schrijven: voorbeeldbrief 📝

Dan nu het echte werk: de ontslagbrief schrijven. Met het voorbeeld hieronder heb je een goede blauwdruk staan. Maar tweak deze nog wel even, zodat ‘ie helemaal bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld door nog te benoemen dat je veel werkplezier hebt ervaren bij het bedrijf. Of dat je veel hebt geleerd van je leidinggevende. Zo maak je de brief persoonlijk en sluit je het met een goed gevoel af.

Voorbeeld van een korte ontslagbrief

Jouw voor- en achternaam
Jouw adres

De naam van je werkgever 
Het adres van je werkgever 

Plaats, datum


Beste [naam werkgever],

Via deze weg wil ik mijn ontslag aankondigen. Vanaf [datum] beëindig ik de arbeidsovereenkomst, waarbij rekening is gehouden met de opzegtermijn van [...] dagen/maanden. 

Ik wil jullie graag bedanken voor de kansen die ik heb gekregen en alles wat ik heb geleerd bij [bedrijf]. Dit neem ik zeker mee in de rest van mijn loopbaan. Ik kijk terug op een hele fijne tijd!

 

Met vriendelijke groet, 

Je voor- en achternaam

[handtekening]

Ontslagbrief? Kan het niet gewoon per mail? 📧

Een ontslagbrief versturen klinkt misschien alsof de postduif ‘m ophaalt. Niets is minder waar! Je kan de ontslagbrief gewoon naar je werkgever mailen. En check of de mail is verstuurd (anders geldt ‘ie niet 😉). Vraag daarom altijd naar een ontvangstbevestiging. 

Maaarr de brief per post versturen kan natuurlijk ook! Tip: verstuur de brief aangetekend. Zo weet je 100% zeker of de brief is aangekomen (en dus geldig is).

Een baan mét werkplezier? Jaaa!  🤩

Ontslagen of neem je ontslag, en ben je nog op zoek naar een nieuwe baan? Bij Tempo-Team hebben we héél veel banen, met héél veel werkplezier. YES! Bij ons kun je eindeloos uitproberen totdat je de baan van je dromen tegenkomt! Begin eens met onze Baanraders. Deze werkgevers scoren allemaal een 8+ op werkplezier. Daar werken is dus sowieso een feestje!

Check onze baanraders!