Minimumuurloon per leeftijd: hoe zit dat ook alweer?

Jaaa, jij gaat aan het werk! Dan wil je natuurlijk weten hoeveel jij so-wie-so gaat verdienen. Wij weten dat, omdat we in Nederland werken met een minimumuurloon. Een bedrijf moet zich áltijd houden aan het minimumuurloon. En dat is maximaal genieten, want daardoor ben jij verzekerd van een redelijk salaris. Yesss! Een hoger salaris mag natuurlijk wel. 😉

Wat is het minimumuurloon

Het minimumuurloon is salaris waar jij sowieso recht op hebt als je aan het werk gaat. Een bedrijf mag niet minder dan het minimumuurloon uitbetalen aan zijn werknemers. Meer mag natuurlijk altijd. Onderhandelen maar, over dat loon!

Wist je dat de hoogte van het minimumuurloon twee keer per jaar wordt aangepast? In januari en juli kijkt de Rijksoverheid of de lonen nog goed en eerlijk zijn. Voor jongere werknemers tussen de 15 en 21 jaar geldt het minimumjeugduurloon. Het minimumjeugduurloon stijgt elke verjaardag. Vanaf 21 jaar blijft dit hetzelfde. Benieuwd wat de minimumuurlonen precies zijn? Scroll dan snel verder!

Jouw minimumuurloon per leeftijd in 2024

Joehoe! Tijd voor een duidelijk overzicht van het minimumuurloon per leeftijd in 2024. Het gaat om bruto bedragen. Komt-ie!

Minimumuurloon per leeftijd in 2024:

Leeftijd Per uur
21 jaar en ouder €13,27
20 jaar €10,62
19 jaar €7,96
18 jaar  €6,64
17 jaar €5,24
16 jaar €4,58
15 jaar €3,98

Bron: Rijksoverheid

Krijg je minder betaald dan je minimumuurloon?

Oh nee! Krijg jij minder betaald dan het minimumuurloon van de Rijksoverheid? Geef het dan direct aan bij jouw werkgever. Die is wettelijk verplicht je minimumuurloon uit te betalen. Je kunt zelfs tot vijf jaar achterstallig loon terugvragen. Echt! Wel even voor jezelf opkomen hè. 💪🏼

Weten wat je waard bent? Check de salariswijzer!

Zelfverzekerd onderhandelen of jouw salaris vergelijken met dat van anderen? Word wijzer over je salaris met de salariswijzer!

 • Wat is het minimumloon?

  Het minimumloon is het salaris waar jij sowieso recht op hebt als je aan het werk gaat. Een bedrijf mag niet minder dan het minimumloon uitbetalen aan zijn werknemers. Meer mag natuurlijk altijd. Lees hier welk minimumloon je per leeftijd en per uur krijgt.

 • Wat is het minimumloon per uur?

  Hoe hoog je minimumloon per uur is, hangt af van jouw leeftijd en hoeveel uur je werkt. Zo is het minimumloon als je 18 bent en 40 uur werkt, €5,85 per uur. Bekijk hier een lijst van het minimumloon per leeftijd

 • Wat is minimumjeugdloon?

  Het minimumloon verandert tussen je 15e en 21e levensjaar. Naarmate je ouder wordt verdien je meer. Elk jaar komt er een beetje bij, tot je 21e. Het minimumjeugdloon krijg je dus als je tussen de 15 en 21 jaar oud bent.

 • Wat moet ik doen als ik minder dan minimum betaald krijg?

  Krijg jij minder betaald dan het minimumloon van de Rijksoverheid? Geef het dan direct aan bij jouw werkgever. Hij is wettelijk verplicht je minimumloon uit te betalen.