Werken als maatschappelijk werker, iets voor jou?

Komen jouw vrienden altijd naar jou toe voor advies en houd je ervan om mensen te helpen? Jaaaa... dan ben jij een maatschappelijk werker in de dop! Als maatschappelijk werker ben je de helpende hand, het luisterende oor en het oogje in het zeil voor je cliënten. Wil jij alles weten over dit werk? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… het salaris?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een maatschappelijk werker precies?!

Een maatschappelijk werker (of social worker) helpt mensen met allerlei problemen. Van daklozen, gedetineerden tot asielzoekers of mensen met relatieproblemen, opvoedingsproblemen of alcohol- en drugsverslavingen: ze kunnen allemaal bij jou terecht. 

Jij geeft cliënten inzicht in hun problemen en leert ze ermee omgaan. En je werkplek? Hoe die eruit ziet, hangt helemaal af van jouw eigen voorkeuren. Zie jij jezelf rondlopen in een ziekenhuis, psychiatrische kliniek, een opvangplek voor vluchtelingen of probleemjongeren of juist een overheidsinstelling? Als maatschappelijk werker kan het allemaal!

Als maatschappelijk werker zijn dit je belangrijkste taken:

 • Problemen onderzoeken: voordat je een cliënt kan helpen, moet je natuurlijk weten wat er precies aan de hand is. Als een echte Sherlock Holmes ga jij op zoek naar de aard van het probleem. Je stelt cliënten op hun gemak en vraagt naar hun verleden, thuis-, woon- en werksituatie.🔎
 • Cliënten verwijzen naar hulpinstanties: als maatschappelijk werker ben jij de schakel tussen cliënt en de hulpinstanties in. Jij kent de zorgsector op je duim en vindt altijd de weg naar de juiste hulp. 🗺️ 
 • Verslagen maken: je houdt de ontwikkelingen van je cliënt bij en verwerkt ze in een rapport. Ook maak je notities van de gesprekken met je cliënten. Jij zorgt dat alles zwart op wit staat *tiktiktiktik* ⌨️Zo weet elke hulpverlener precies hoe de vork in de steel zit! 

De werkdag van een maatschappelijk werker: praten, intakes en dossiers bijwerken

Het leukste aan werken als maatschappelijk werker? Het is een heel (⚠️cliché alarm!⚠️)... afwisselende baan! Maar deze écht! Neem bijvoorbeeld de werkdag van een leefbaarheidsmedewerker in de buurt. Je begint je dag onder het genot van een lekkere bak koffie met je collega’s en daarna ga je de buurt in. Eerst heb je een intakegesprek met een gezin, en daarna fiets je in één keer door naar de werkplek. Hier help je mensen met afstand tot de arbeidsmarkt om weer in het werkritme te komen. 

Na een paar uurtjes intensief praten is het wel tijd voor een kopje thee. Die drink je samen met dat lieve oude vrouwtje op de hoek, zo help je direct eenzaamheid in de wijk tegen te gaan. Want dat is ook een van je taken, natuurlijk. En het is gewoon hartstikke gezellig! 
 

Tijdstip Taak
08:00 uur

Goeiemorgen! Tijd om het wijkcentrum open te gooien en een lekker bakkie koffie te drinken met je collega’s en bezoekers! ☕️

09:00 uur

Een intakegesprek met een nieuwe cliënt: check!✅

10:00 uur

Je verwerkt de informatie van je intake direct in het persoonlijk dossier

11:00 uur Je pleegt wat belletjes met andere hulpinstanties, alles om je nieuwe cliënt zo snel mogelijk verder te helpen! 📞
12:00 uur

Knorrende maag? Daar past wel een lekker broodje in! 🥪

13:00 uur

Tijd voor twee huisbezoeken: je gaat langs bij een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen

14:00 uur

Je drinkt thee met Gerald, een eenzame oudere man en bespreekt waar hij tegenaan loopt 👴

15:00 uur

Terug naar het wijkcentrum om wat dossiers bij te werken 

16:00 uur

Huh? Nu al vier uur? De dag vloog voorbij! Nu lekker naar huis.

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een maatschappelijk werker 🤑

Als fulltime maatschappelijk werker verdien je gemiddeld tussen 2.631 en €3.215 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €37.882 per jaar. Daar kun je meer dan 100 keer van naar Ibiza vliegen! Als maatschappelijk werker moet je af en toe natuurlijk ook je rust pakken… 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €16,88. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat maatschappelijk werkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.
Als maatschappelijk werker val je onder de cao Sociaal Werk. Dit betekent dat je vakantiedagen, salaris en bonussen allemaal gefikst zijn volgens deze regels. Er wordt dus goed voor je gezorgd. Lekkerrr!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als jeugdzorgwerker of reclasseringswerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als maatschappelijk werker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van maatschappelijk werkers is. Hoppaaaa!

Wat voor maatschappelijk werkers zijn er?

Maatschappelijk werkers zie je overal en nergens, maar vooral overal! Waar jij als social worker aan de slag gaat? Dat heb je heeeelemaal in eigen (helpende) hand. Een aantal voorbeelden:

 • ga in de jeugdzorg aan de slag en help jongeren alles uit hun leven te halen💪
 • of ga in gesprek met slachtoffers van geweld en help ze om hun trauma een plek te geven en hun oude zelf weer terug te vinden
 • ga de strijd aan tegen eenzaamheid, start in de ouderenzorg en bezorg cliënten de oude dag van hun leven!👵
 • leer vluchtelingen en asielzoekers de taal en cultuur kennen, en zorg ervoor dat ze zich binnen de kortste keren thuis voelen!🏠
 • familiemens? Help probleemgezinnen om weer dichter bij elkaar te komen🧡
 • offff geef mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking het steuntje in de rug dat ze nodig hebben

Maatschappelijk werker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Wil jij de samenleving een stukje mooier maken als maatschappelijk werker? Dan heb je een hbo-diploma Maatschappelijk werk en Dienstverlening nodig. Deze studie duurt vier jaar, maar het kan ook in 3 jaar als je al een mbo-diploma op zak hebt. Wil je iedereen hélemaal van z’n sokken blazen tijdens je sollicitatie? Volg dan nog een aantal gratis trainingen bij Mijn Groei, zo ben je hartstikke ready om te gaan knallen als maatschappelijk werker! Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende trainingen?

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een maatschappelijk werker

Heb je al honderden mensen geholpen met het vinden van hun plek in de samenleving? Tijd voor wat extra verantwoordelijkheden, énnnn extra doekoe natuurlijk! 💸 Groei uit tot Teamleider in jouw vakgebied en gebruik jouw bakken ervaring om om andere social workers te laten shinen.✨ Je geeft leiding aan een team vol maatschappelijk werkers in de verslavingszorg, ouderenzorg, een wijkteam of slachtofferhulp. Je maakt de planning, beantwoordt al hun vragen en helpt ze wanneer ze een probleem hebben. Je rol heeft eigenlijk wel iets weg van een.. maatschappelijk werker!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte maatschappelijk werker 🤩

De meest belangrijke eigenschap van een maatschappelijk werker is natuurlijk… precies! Behulpzaamheid. Jij bent een geboren helper en jouw dag is pas geslaagd als je minimaal tien mensen aan het glimlachen hebt gekregen. Je hebt meteen in de gaten waar mensen hulp bij nodig hebben en je komt meteen in actie. Benieuwd welke eigenschappen nog meer horen bij een social worker? Check ze hier!

 • Geduldig: je helpt mensen met grote problemen in hun leven. Deze problemen zijn vaak diepgeworteld en niet in één dag opgelost. Het is dus belangrijk dat je geduldig blijft. Jij bent de rust zelve, en geeft je cliënt alle tijd die ‘ie nodig heeft. Adem in, adem uit. Het komt allemaal goed. ☯️
 • Goede luisteraar: iedere dag voer je gesprekken met mensen om erachter te komen wat hun problemen zijn, aan wie je ze moet doorverwijzen, of gewoon omdat ze met iemand over het weer willen kletsen. Tijdens deze gesprekken ben jij één en al oor. Je luistert aandachtig zodat cliënten zich gehoord voelen. Tegelijkertijd krijg je een beter beeld van hun situatie.
 • Goed communiceren: als maatschappelijk werker ben je al-tijd met mensen in gesprek. Als professioneel babbelkundige is het natuurlijk belangrijk dat je kan communiceren. Kinderen, ouderen, gehandicapten: jij kan met iedereen praten en lachen! Wil je nou nóg beter leren communiceren? Check dan deze GoodHabitz-training in gesprekstechnieken.
 • Maatschappelijk betrokken: jij geeft écht om je medemens. En of die nou 1 of al 100 jaar is, dat maakt jou niets uit! Je bent zorgzaam én hebt oog voor de ander. 
 • Integer: social workers hebben geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat alle gesprekken met je cliënten topgeheim zijn. 🕵️ Wat gebeurt in het gesprek, blijft in het gesprek. Zzzzzzip dus! 🤐 Jij hebt niks gehoord of gezien…

Altijd de nieuwste maatschappelijk werker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als maatschappelijk werker?

Meestal werk je als maatschappelijk werker in vaste dienst. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat je opeens geen werk meer hebt en je weet precies wat je te wachten staat. Chill toch? Ben jij meer een vrije vogel 🦅 en leef je van dag tot dag? Als maatschappelijk werker kun je ook prima op flexibele basis aan de slag! 

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven lekker flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als maatschappelijk werker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als social worker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over maatschappelijk werkers

 • Wat doet een maatschappelijk werker?

  Een maatschappelijk werker (of social worker) helpt mensen met allerlei problemen. Mensen met relatieproblemen, opvoedingsproblemen, alcohol- en drugsverslavingen: ze kunnen allemaal bij jou terecht. Je bent de held van de samenleving. Jij geeft de cliënten inzicht in deze problemen, en leert ze hoe ze ermee om kunnen gaan. Check hier hoe de werkdag van een maatschappelijk werker eruitziet!

 • Wat verdien je gemiddeld als maatschappelijk werker?

  Als fulltime maatschappelijk werker verdien je gemiddeld tussen de €2.631 en €3.215 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €37.882 per jaar. Meer weten over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden? Check het hier!

 • Is werken als maatschappelijk werker moeilijk?

  Ben je behulpzaam, vriendelijk en doe je niets liever dan andere mensen helpen? Dan is werken als maatschappelijk werker een makkie voor jou! Bekijk hier alle eigenschappen die passen bij een maatschappelijk werker.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als maatschappelijk werker?

  Wil jij de samenleving een stukje leuker maken als maatschappelijk werker? Dan heb je een hbo-diploma Maatschappelijk werk en Dienstverlening nodig. Deze studie duurt vier jaar, maar je kan ‘m ook in 3 jaar doen als je al een mbo-diploma op zak hebt. Bekijk hier welke trainingen je kan doen om meer kans te maken op een baan!

 • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor maatschappelijk werker?

  Eitje! Check de openstaande vacatures voor maatschappelijk werker en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan via de website. Vervolgens stuur je je cv en sollicitatiebrief op naar het e-mailadres in de vacature. En voilá, je hebt gesolliciteerd! Nog wat extra hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier al onze tips voor solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als maatschappelijk werker?

  Heb jij een baan als social worker? Grote kans dat jij super kan communiceren, een fantastische luisteraar bent en ALTIJD rustig blijft. Benieuwd naar alle eigenschappen en competenties die passen bij een maatschappelijk werker? Check ze hier!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot maatschappelijk werker?

  De hbo-opleiding Maatschappelijk werk en Dienstverlening duurt vier jaar. Heb je al een mbo-diploma in de pocket? Dan hoef je maar drie jaar met je neus in de boeken! Lees hier meer over deze opleiding