Generatie X op werk? Superkrachten & tips! 🦸‍♀️

Ben jij geboren tussen 1960 en 1979? Dan hoor jij bij Generatie X! Deze generatie bracht hun jeugd door zonder smartphones en internet, en wordt nostalgisch van rubik's cubes en beenwarmers! Natuurlijk heeft deze generatie eigen kenmerken waar ze in uitblinken op werk. Superkrachten! Benieuwd welke dat zijn? Lees snel verder.

Spring snel naar: 

Waar is Generatie X geweldig in?

Hoor jij weleens “OK, boomer!”? Ha! Bij die generatie hoor je dus níét. Dat is namelijk weer de generatie die voor jou geboren is. Generatie X is (zoals net al genoemd) iedereen die geboren is tussen 1960 en 1979. Maar goed om te onthouden: tussen generaties zit veel overlap. Dus het kan best zijn dat je je herkent in de kenmerken van verschillende generaties. Ben je bijvoorbeeld geboren tussen 1971 en 1985? Dan ben je een Xennial.  Een tussengeneratie. De Xennials zijn het beste van Generatie Y en X in één!

Waar blinkt Generatie X in uit? En wat verdient nog wat extra aandacht? Check het in dit schema:
 

Dit is waar Generatie X écht in uitblinkt

Hmmm, hier kan Generatie X nog aan werken

Hard werken? Daar is Generatie X niet vies van. Geef een klus en jullie klaren het.

Fan van verandering is Generatie X niet echt, jullie zitten wel prima op je comfortabele en vertrouwde plek. 

Problemen? Jullie komen altijd met een briljante oplossing. 💡

Soms vergeet Generatie X dat er meer is dan alleen maar werken. Reminderrrr: tijd om te relaxen!

Toen de millennials nog in de luiers zaten, begon Generatie X al met hun eerste baan. Oftewel: ondertussen bezit jij een schat aan kennis! 

Nieuwe gadgets, snufjes en updates kunnen Generatie X’ers in verwarring brengen. Maar hé, jullie leren wel snel! 📱

In een wereld vol emoji's en memes  (jeweetwel, van die grappige plaatjes op het internet) zijn jullie de meesters van persoonlijk contact. 🗣

Generatie X is soms kritisch als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Werk-privébalans en autonomie vinden ze erg belangrijk!

💡Is jouw favoriete collega een stuk jonger of juist ouder? Dan herken jij je vást in onze TikTok video’s!  Check ze hier!

Hey Generatie X’er! Zijn deze banen wat voor jou?

Als Gen X’er ga je wat jaren mee op de werkvloer. Daardoor heb jij  nu een hoop ervaring, kennis én aanpassingsvermogen op zak. Want de wereld heeft sinds het begin van jouw loopbaan veel digitale veranderingen meegemaakt. Welke banen gaan hand in hand met deze inzet? 🤝

Werken met alle leeftijden?

Dat kan! Tussen onze Baanraders - banen aangeraden door de Tempo-Team’ers die er werken - vind jij sowieso een baan met de leukste collega’s.

Dit maakt werken voor Generatie X een feestje! 🎈

Generatie X is opgegroeid in een economische crisis, waardoor jullie als jongeren moeilijk aan een baan kwamen. Daarom worden jullie ook wel de ‘verloren generatie’ genoemd. Maarrrr je handen uit de mouwen steken komt daarom als tweede natuur. De ‘verloren generatie’ zit dus eigenlijk juist vol met winnaars! 💪🏽 Jullie zijn onafhankelijk, zelfstandig en hebben geleerd om flexibel te zijn. Een hoop sterke kwaliteiten dus. Maar wat maakt werken voor Gen X’ers nou echt leuk?

  • Waardering en erkenning voor jullie jarenlange ervaring;
  • Een stabiele werkgever met vaste contracten;
  • Kansen voor professionele ontwikkeling;
  • Managers en leiders die het voorbeeld geven en ondersteuning bieden;
  • Het volgen van duidelijke richtlijnen en streven naar doelen;
  • Fijne balans tussen werk en privé om genoeg tijd over te houden voor je (klein)kinderen.

Zo werk je als Generatie X het beste samen: 5 tips!

Waar jullie echt goed op gaan? Stabiliteit. Gewoon weten waar je aan toe bent. Een werkplek waar je op kan bouwen. Maarrrr vergeet niet: andere generaties hebben weer andere behoeften. Gaan voor die TOP samenwerking? Zet deze tips in:

1. Spreek je uit!

Jouw perspectief is heel waardevol! Jij was namelijk al aan het werk toen je jongere teamgenoten nog in de schoolbanken zaten. Dat betekent dat jij anders naar de wereld kijkt dan jongere teamgenoten. Schroom niet om jouw kijk op problemen en uitdagingen te delen met je (jongere) teamgenoten. Wat voor jou heel logisch is, kan voor hen juist heel onlogisch zijn. Of andersom. Dusss… tijd om jouw gedachten te delen!

2. Zet je kritische bril op 🤓

Jij hebt al heel wat technologische veranderingen meegemaakt. Dus jij weet ook dat deze verandering niet altijd gepaard gaat met vooruitgang. Denk jij dat de traditionele manier beter of efficiënter werkt? Deel dit met je team!

3. Communiceer in het echie

De waarde van face-to-facecommunicatie ken jij als geen ander. Misschien zijn je jongere teamgenoten geneigd veel digitaal te communiceren, en merk je dat er snel misverstanden ontstaan. Denk jij dat het tijd is voor een gesprek in het echie? Plan dan gewoon een moment met elkaar in. Zo loopt de samenwerking weer op rolletjes. Wel zo fijn, toch?

4. Complimenten geven? JAAA!

Jij vindt het fijn waardering te krijgen voor je harde werk en ervaring. Maar een compliment ontvangen boost ook het werkplezier van jouw jongere teamgenoten! Zeker van iemand die veel ervaring heeft. Dus, vind je dat jouw collega lekker gewerkt heeft? Geef diegene dan een oprecht en goed compliment! Check bijvoorbeeld deze 50 voorbeelden.

5. Chill, relax, ontspannn

Generatie X en Xennials zijn harde werkers. Maar hechten ook waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Merk je dat je toch je werk vaak voor privé laat gaan? Niet meer doen! Dit is juist het moment om lekker te ontspannen. En daar wordt je werk ook beter van.