Zó geef je jouw collega een goed en oprecht compliment!

Een compliment geven is heel makkelijk, maar tegelijkertijd voor sommigen héél moeilijk. Snappen we! Want… waar begin je? Daarom leggen we je hier uit hoe je op een oprechte manier een complimentje geeft aan je collega’s. Dussss wil je een goed compliment geven? Aan de slag en uitdelen maar!

Ga snel naar:

Wat is een goed compliment?

Een goed compliment op werk geef je voor iets waar iemand zijn best voor doet. Het is extra leuk om positieve feedback te krijgen op een project waar je dagenlang mee bezig bent. Daar krijg je meer werkplezier van! 

Dus, wanneer je collega al 2 weken bezig is met een project, geef dáár dan een compliment over. En niet: “wat heb je leuke schoenen aan.” Ook leuk natuurlijk, maar van een specifiek én werkgerelateerd compliment worden je collega’s nóg blijer.

Hoe geef je een goed compliment?

Je weet waar je je collega een compliment over wilt geven. Maar hoe pak je dat het best aan? Er zijn 3 ‘regels’ waaraan je jezelf moet houden bij het geven van een compliment:

 1. Noem degene die je complimenteert bij zijn/haar naam;

 2. Wees specifiek;

 3. Breng jezelf het er niet te gemakkelijk van af.

1. Noem degene die je complimenteert bij zijn/haar naam

Het is heel belangrijk dat je de naam gebruikt van degene die je aanspreekt. Zo kom je ‘binnen’ bij de persoon die je een complimentje geeft en houd je de aandacht van hem of haar vast. Dus niet: ‘Hé, goed gedaan’, maar: ‘Hé Harry, die klacht van die klant heb je goed opgelost!’ 

2. Wees specifiek

Maak je compliment zo specifiek mogelijk! Zo weet je collega precies wat je bedoelt met je compliment. Ga niet voor de: ‘Lekker gewerkt, pik’, maar zeg juist wát iemand zo goed heeft gedaan: ‘Hé Melissa, dat overzicht van het aantal gasten dat we per maand ontvangen ziet er top uit!’ 

3. Laat zien dat je het meent: wees oprecht

Laat zien dat je het ook écht meent wat je zegt! Dat doe je door echt even moeite te doen en bijvoorbeeld door te vragen wanneer je iets zegt. Dus nadat je Harry hebt gecomplimenteerd over zijn manier van klachtafhandeling, vraag je ook even hoe hij erbij kwam om het op deze manier aan te pakken. Zo kan je zelfs nog van elkaar leren!

Een baan waar je zéker #complimenten krijgt?

Deze werkgevers zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Niet beoordeeld door ons, maar door de Tempo-Teamers die er op dit moment werken.

Gevolg van een compliment geven op werk

Je collega’s complimenteren heeft héél veel voordelen! Kijk maar! Door het geven van complimenten:

 • verhoogt de collegialiteit;

 • verhoogt de kwaliteit van het werk;

 • verbeteren de prestaties;

 • verlaagt het ziekteverzuim op de lange termijn.

Wist je dat een compliment geven ook positieve gevolgen heeft op degene die ze geeft? Win-win dus! Als jij je waardering uitspreekt:

 • krijgen collega’s een positief beeld van je;

 • bouw je een goede relatie met iemand op, waardoor de vertrouwensband beter wordt;

 • word je zelf ook blij en gelukkig! Het vrolijke gezicht van de ontvanger werkt namelijk heel aanstekelijk. Smile!; 

 • schiet je zelfvertrouwen omhoog! Door naar de goede dingen van een ander te kijken, zie je ook meer positieve kanten aan jezelf. Ja, je bent stiekem best wel goed in een hoop dingen, lekker!;

 • krijgt je ze vroeg of laat terug, wedden?

Alleen maar voordelen dus! Welke collega ga jij het eerst met complimentje verrassen?

Zeker weten dat je een goed compliment geeft? Gebruik deze voorbeelden

Jaaa we helpen je natuurlijk ook op weg met een lijst voorbeelden van complimenten. Daar worden jouw collega’s pas écht blij van! Dus maak meteen werk van bovenstaande tips en gebruik deze complimentjes om te beginnen.

50 voorbeeld complimenten

Kom maar door met die complimenten!

Je hebt het hele verhaal gelezen, topper! Nu is het jouw beurt. Tover vandaag nog een mooie glimlach op het gezicht van je collega. En hadden we trouwens al gezegd dat je écht goed bent in wat je doet? 😜

Dit vind je vast ook leuk:

 • Waarom is een compliment geven belangrijk?

  Uit onderzoek van Tempo-Team blijkt dat 2 op de 3 werknemers (65%) plezier haalt uit het krijgen van een compliment. Lees hier meer over het belang van complimenten op werk!

 • Wat is het gevolg van een compliment geven?

  Het geven van een compliment op werk verhoogt de collegialiteit, de kwaliteit van het werk, het niveau van de prestaties en het verlaagt het ziekteverzuim op de lange termijn. Complimenten hebben dus heel veel voordelen! Check hier alles over de voordelen van complimenten geven!

   

 • Wat is een goed compliment?

  Een goed compliment op werk geef je voor iets waar iemand zijn best voor doet. Het is bijvoorbeeld extra leuk om positieve feedback te krijgen op een project waar je dagenlang mee bezig bent. Meer tips? Leer hier complimenteren!

 • Hoe geef je een compliment?

  Voor het geven van een compliment is het belangrijk om je collega eerst bij de naam te noemen. Ook moet je specifiek zijn zodat de ontvanger weet wát die goed heeft gedaan. En het allerbelangrijkst: laat zien dat je het meent. Lees alle tips hier!