Zó geef je jouw collega een goed en oprecht compliment!

Complimentjes uitdelen: appeltje-eitje, toch? Nou, sommigen vinden het reuze spannend. Geen stress, wij helpen je een handje! Check snel deze mini-gids voor het geven van oprechte complimenten aan je collega's. Klaar om iemands dag te maken? Let's go! 💪

Ga snel naar:

Wat is een goed compliment?

Een goed compliment is eerlijk, oprecht en persoonlijk. Dus niet: “Goed gewerkt pik”. Maarreh… hoe werkt een compliment geven op de werkvloer dan? Simpel: denk aan hoe het overkomt bij de ander! Stel dat je collega zich in het zweet heeft gewerkt om een project op tijd af te krijgen. Dan zeg je gewoon: “Nadia, wat een power heb jij zeg! Echt knap hoe je tijdens al deze drukte nog steeds de gezelligste collega ooit blijft.” Spoiler: het is altijd leuk om positieve feedback te krijgen op iets waar je hard je best voor hebt gedaan. Daar krijg je meer werkplezier van! 

Dus, wanneer je collega al 2 weken bezig is met een project, geef dáár dan een compliment over. Dit compliment is oprecht, eerlijk en daar heeft je collega iets aan! En niet: “wat heb je leuke schoenen aan.” Ook leuk natuurlijk, maar van een specifiek én werkgerelateerd compliment worden je collega’s nóg blijer.
Pssst… ben jij ook al een ster in complimenten ontvangen?!

3 tips: hoe geef je een goed compliment?

Je wil graag je collega een compliment geven. Dat is al een complimentje waard! Maar hoe pak je dat het best aan? Geef een compliment waarvan je collega écht gaat stralen.🌞 Hoe je dat doet? Er zijn 3  ‘regels’ waaraan je jezelf kan houden:

 1. Doe je best voor je compliment;  
 2. Zorg dat je het meent: wees oprecht;
 3. Geef jouw compliment op het juiste moment.

1. Doe je best voor je compliment! 

Een berichtje liken of een hartje geven aan een post? Leuk! Maar zet nét dat stapje extra voor een goed compliment. Vraag jezelf af: hoe zou jij een compliment willen krijgen? Wees creatief en zet je beste beentje voor. Extra tip! Een persoonlijk kaartje, gifje of voicememo komen extra goed binnen! 

2. Zorg dat je het meent en maak het persoonlijk

Een oprecht compliment geven is niet moeilijk! Denk eens aan de collega’s die je wil complimenteren. Wat is hun passie? En waar struggelen ze de laatste tijd mee op de werkvloer? Haak daarop in! 🪝

Stel: je collega heeft vlekkeloos een last-minute wijziging in de transportplanning opgevangen. Dan verdient ‘ie een compliment! 

Complimento voorbeeld: “Omar, wat heb je lekker snel geschakeld! Super fijn dat je altijd meedenkt en flexibel blijft.” Zo bouw je niet alleen aan hun zelfvertrouwen, maar ook aan een supersterk team én een fijne werksfeer. En dat wil je!

Extra tip: elke generatie houdt van een compliment! Maar ieder op z’n eigen manier. Dusss welke generatie heb je voor je? Gen X, Gen Y of Gen Z? Ontdek hier waar verschillende generaties lekker op gaan! 

3. Geef jouw compliment op het juiste moment

Vraag jezelf altijd af: "Wat is het beste momento voor jouw complimento?" Is je collega er klaar voor om het te ontvangen? Elke persoonlijkheid heeft een eigen voorkeur: sommigen gaan hééél lekker op een applausje in de groep, anderen juist in een één-op-één moment. Zoals Gen Z bijvoorbeeld! Dus, lees de kamer, voel de vibe en kies het perfecte moment om jouw waardevolle compliment te geven. Zo maak je écht een verschil. Tsjakkaaa, complimenten die tellen!

Een baan waar je zéker #complimenten krijgt? Doe de Baanmatcher!🤩

Wil jij ook een baan waar met complimento's wordt gestrooid? Doe de baanmatcher en vind die baan met werkplezier!

Doe de baanmatcher

Gevolg van een compliment geven op werk

Je collega’s complimenteren heeft héél veel voordelen! Kijk maar! Door het geven van complimenten:

 • verbetert de collegialiteit;
 • verhoogt de kwaliteit van het werk;
 • verbeteren de prestaties;
 • verlaagt het ziekteverzuim op de lange termijn;
 • en zorg je voor een dopamine boost (je weet wel, dat geluksstofje in je hersenen).

Wist je dat een compliment geven ook positieve gevolgen heeft voor degene die ze geeft? Win-win dus! Als jij je waardering uitspreekt:

 • krijgen collega’s een positief beeld van je;
 • bouw je een goede relatie met iemand op, waardoor de vertrouwensband beter wordt;
 • word je zelf ook blij en gelukkig! Het vrolijke gezicht van de ontvanger werkt namelijk heel aanstekelijk. Smile!; 
 • schiet je zelfvertrouwen omhoog! Door naar de goede dingen van een ander te kijken, zie je ook meer positieve kanten aan jezelf. Ja, je bent stiekem best wel goed in een hoop dingen, lekker!;
 • krijg je er vaker eentje terug, wedden?

Alleen maar voordelen dus! Welke collega zet jij in het zonnetje?

Zeker weten dat je een goed compliment geeft? Gebruik deze voorbeelden

Jaaa we helpen je natuurlijk ook op weg met een lijst gevuld met voorbeelden van complimenten. Daar worden jouw collega’s pas écht blij van! Dus maak meteen werk van bovenstaande tips en gebruik deze complimentjes om te beginnen. 👇

50 voorbeeld complimenten

Kom maar door met die complimenten!

Nu is het aan jou! Tijd om vandaag nog wat extra glans te geven aan de dag van je collega met een stralende glimlach. Oh, en hadden we al laten vallen hoe geweldig jij je werk doet? 😜 Serieus, je rockt! Dus hup, ga ervoor en deel die complimentjes uit alsof het confetti is. 🎉

Dit vind je vast ook leuk:

 • Waarom is een compliment geven belangrijk?

  Uit onderzoek van Tempo-Team blijkt dat 2 op de 3 werknemers (65%) plezier haalt uit het krijgen van een compliment. Lees hier meer over het belang van complimenten op werk!

 • Wat is het gevolg van een compliment geven?

  Het geven van een compliment op werk verhoogt de collegialiteit, de kwaliteit van het werk, het niveau van de prestaties en het verlaagt het ziekteverzuim op de lange termijn. Complimenten hebben dus heel veel voordelen! Check hier alles over de voordelen van complimenten geven!

   

 • Wat is een goed compliment?

  Een goed compliment is eerlijk, oprecht en persoonlijk. Het is bijvoorbeeld extra leuk om positieve feedback te krijgen op een project waar je dagenlang mee bezig bent. Meer tips? Leer hier complimenteren!

 • Hoe geef je een compliment?

  Denk wat verder dan de complimenten inkoppertjes, denk na over de timing en het allerbelangrijkste: laat zien dat je het meent. Lees alle tips hier!