Administratief medewerker, iets voor jou?

Telefoons beantwoorden, agenda’s beheren en offertes versturen. Administratief medewerker zijn is een superveelzijdige functie! Hoppaaaa, past dat bij jou? Je leest hier álles over dit beroep: van je taken tot het salaris en vacatures. Enne… bijna ieder bedrijf heeft een administratief medewerker nodig. Dus je kunt OVERAL aan de slag! Lees snel verder!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een administratief medewerker precies?!

Als administratief medewerker ben je verantwoordelijk voor de administratie van een bedrijf. Je ondersteunt een afdeling, manager of baas en helpt bij alle organisatorische taken. Je bent dus onmisbaar voor iedere organisatie! Jij bent hét aanspreekpunt van je bedrijf. Bellen met de baas? Pas met jouw toestemming! Meeting inschieten? Joh, dat heb je gisteren al gedaan! Facturen niet betaald? Jij zit erachteraan! 

Wat je precies doet als administratief medewerker, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Maar grofweg vallen je taken in twee categorieën: financiële en secretarieel administratieve taken.

Financieel administratieve taken: 

 • Klantenadministratie: jij bent verantwoordelijk voor de financiële klantenadministratie. Welke klant heeft er nog een factuur openstaan en welke zijn al betaald? Voor de directie een vraag, voor jou een weet! 
 • Personeelsadministratie: in sommige bedrijven ben je als administratief medewerker verantwoordelijk voor de personeelsadministratie. Jij weet precies wie er een weekje naar de zon is, wie er een griepje heeft en wie met verlof gaat.
 • Salarisadministratie: bij andere bedrijven ben je soms ook verantwoordelijk voor de salarisadministratie. Als chef-doekoe zorg jij ervoor dat iedereen het juiste bedrag op z’n salarisstrookje krijgt! 💸

Secretarieel administratieve taken:

 • Telefoon opnemen: of je nu voor een afdeling, management of de gehele organisatie werkt: in ieder bedrijf is er wel een rinkelende telefoon 📞. Aan jou de taak die op te nemen. Zo ben jij hét visitekaartje van het kantoor.
 • Afspraken inplannen: jij ondersteunt een afdeling, manager of baas. Afhankelijk van het bedrijf waarin je werkt, beheer je de agenda van medewerkers, plan je zakendiners en fix je de meest originele verjaardagscadeaus.
 • Notuleren: jij zit bij iedere vergadering en zorgt ervoor dat iedereen achteraf nog precies weet wie, wat, wanneer heeft gezegd. Jij zorgt ervoor dat er niks vergeten wordt!
 • Mensen aan de juiste personen binnen het bedrijf koppelen: komt er een belletje of mailtje binnen? Jij weet direct de juiste persoon binnen het bedrijf te vinden die het op kan pakken! De spin in het web, dat ben jij!

Werkdag van een administratief medewerker: agenda’s beheren, bellen en bezoekers ontvangen

Als administratief medewerker is geen dag hetzelfde! Je start met een heerlijk kopje koffie terwijl je je computer opstart en je mail en agenda checkt. Hierna ren je door naar een meeting waar je de notulen maakt. “Wat was dat superbelangrijke ding dat we besproken hebben?” Jij weet het! 

En daar houdt het niet bij op. ‘s Middags maak je reserveringen voor zakendiners en -reisjes. Daarnaast plan je nieuwe afspraken in en zorg je dat het kantoor organisatorisch tip top in orde is!  Dankzij jou blijft het bedrijf draaien, en de agenda’s gevuld!

Bijna elk bedrijf heeft een administratief medewerker nodig. Grote kans dat je dus op steenworp afstand van huis aan de slag kunt! Dat is toch de droom? Daarnaast werk je niet alleen. Oh nee, jij hebt een heel secretariaat achter je staan. Samen lachen om de nieuwste nieuwtjes! Yesssss.

Zoals Dolly Parton ruim veertig jaar geleden al zong: je werktijden zijn over het algemeen van 9:00 tot 17:00 uur. Benieuwd naar een dag in het leven van? Je ziet het hieronder:
 

Tijdstip Taak
08:30 uur

Hoppa, op naar het werk! 

09:00 uur

Jij begint de dag met koffie: een high five in een koppie! ☕️

10:00 uur

Je plant afspraken voor het management in: past alles in hun schema? 

11:00 uur

Is het alweer zo laat? Snel de meeting in om te notuleren!

12:00 uur Even een rondje mails beantwoorden 💻
13:00 uur

LUNCH! Mmmmm… ga je voor dat lekkere broodje? Of toch de gezonde salade?

14:00 uur

Je werkt direct de meeting van vanochtend uit en zet het op de mail: zo weet iedereen wat ‘ie te doen staat! 

15:00 uur

Even buurten bij die ene té leuke collega

16:00 uur

Je checkt de voorraad: nog genoeg thee, pennen en cartridges in huis? 

17:00 uur

Nog een half uurtje en dan fluitend naar huis! 🎶

Wow, check hier het salaris van een administratief medewerker! 🤑

Als fulltime administratief medewerker verdien je gemiddeld tussen €2.217 en €2.286 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat zo’n €29.185 per jaar. Daar koop je bijna 50 vliegtickets naar Bali voor! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €13. Tsjakkaaa!

Hoe weten wij dat administratieve medewerkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als salesmedewerker of klantenservice medewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als administratief medewerker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van het gemiddelde salaris van een administratief medewerker. Hoppaaaa!

Wat voor administratieve medewerkers zijn er?

Doet iedere administratief medewerker hetzelfde? Welnee joh! Grofweg kun je deze beroepsgroep in drieën delen: 

 • Secretarieel medewerker/secretaresse: moet er een mailtje getikt, of notulen worden uitgewerkt? Dan ben je bij een secretarieel medewerker/secretaresse aan het juiste adres! In deze positie weet jij als geen ander hoe je een vergadering goed op papier knalt.
 • Receptionist/telefonist: Belangst? Huh… wat is dat? Als receptionist/telefonist word jij niet zenuwachtig van een belletje. Integendeel: jij vindt het superleuk om nieuwe mensen te spreken! Met een grote lach zorg jij dat iedereen zich welkom voelt in het bedrijf: zowel in het echt als aan de telefoon. 😄
 • Bedrijfsadministratief medewerker: liever met cijfers bezig? Dan is bedrijfsadministratief medewerker iets voor jou! In deze positie zorg jij ervoor dat informatie netjes gearchiveerd wordt, en stapels formulieren? Niet wanneer jij het voor het zeggen hebt! Jij zorgt dat alles piekfijn op orde is. 

Administratief medewerker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om als administratief medewerker aan de slag te gaan, heb je minstens een  mbo-denkniveau nodig. Of er nog aanvullende eisen zijn, hangt af van de plek waar je wilt werken. Soms vraagt een werkgever specifiek specifiek of je de opleiding tot administratief medewerker hebt gevolgd. Bekijk bijvoorbeeld eens ons groeipad in de klantenservice! Zo ga je werkend leren en behaal je zo je diploma.

Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Of probeer één van deze relevante trainingen:

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé kanjer! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een administratief medewerker

Doorgroeien als administratief medewerker? Dat kan! Afhankelijk van wat voor soort administratief werk je doet, zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden:

 • Directiesecretaresse of managementassistent: in deze functie ondersteun je de directie of management-afdeling. Je beheert agenda’s, mail en de telefoon. Niets ontgaat jou. Jij bepaalt wat wel of niet bij de directie terecht komt. Een superverantwoordelijke baan dus! Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de flappen? Nou… dat is met gemiddeld €2.877 per maand een heerlijke opslag!
 • Boekhouder: administratief medewerker in de financiële sector? Groei door tot boekhouder! Na deze promotie ben je verantwoordelijk voor de boekhouding van een bedrijf, daaronder vallen ook de salarisadministratie en belastingaangiftes. Enne… wat schuift dat? Gemiddeld zo’n 2.502 euro per maand. Pfoee, dat is het doorleren wel waard! 🚀

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte administratief medewerker 🤩

Ben jij dé perfecte planner, houd je altijd overzicht en is alles tot in de puntjes georganiseerd? Dan beschik jij over de basisvaardigheden en competenties van een administratief medewerker! Maar… welke zijn dat dan? 

 • Jij bent servicegericht: je hebt meer in huis dan een stralende glimlach. Je weet precies wat mensen nodig hebben, voordat ze het zelf weten. 
 • Jij kan zelfstandig werken: efficiënt en snel je eigen problemen oplossen. Dat kan jij als geen ander. Natúúrlijk vraag je wel eens een collega om hulp, dat doet iedereen.Maar jij bent en blijft de baas achter je eigen bureau. 
 • Je bent integer: wie zit er bij iedere bespreking en hoort alles? Juist ja… jij! En dus is het zaak om netjes met alle informatie om te gaan. Jij flapt er nooit iets uit!
 • Je weet mensen te vinden: komt er een mailtje binnen, of heeft iemand een vraag? Jij weet precies bij wie ze moeten zijn! 📍
 • Je kunt overweg met een brief: communicatie gaat meestal online, maar sommige bedrijven houden vast aan briefpost. Online én offline, jij weet overal raad mee! ✉️
 • Je kunt zakelijke mails opstellen: moet je voor de afdeling, manager of baas een zakelijke mail opstellen? Makkie, die teksten schud jij zo uit je mouw.
 • Jij bent een ster in Office 365: jij houdt de administratie als geen ander bij, en weet dit tot in de puntjes te verzorgen. Notuleren in Word? Jij fixt het! Formules in Excel? Geen probleem! Presentaties voorbereiden? Geef hier die laptop!

Wil je beter worden in bovenstaande vaardigheden, of bijvoorbeeld Office 365-programma’s? Check dan de cursussen van GoodHabitz. Enne… ze zijn gratis met je Tempo-Team account!! Is dat even handig. 

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als administratief medewerker

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor administratief medewerkers:

 • Nationale Nederlanden: zie jij jezelf de administratie van hypotheken, verzekeringen pensioenen en leningen al doen? Per-fect! Dan ben jij bij deze baanrader sowieso op je plek.

Altijd de nieuwste vacatures voor administratief medewerker in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als administratief medewerker?

Als administratief medewerker ben je eigenlijk altijd in vaste dienst. Geen tijd om fulltime  te werken? Dat hoeft ook helemaal niet! Er zijn ook genoeg parttime-vacatures! Wil je bij een werkgever aan de slag? Tempo-Team helpt je graag! 

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime-werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als administratief medewerker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als administratief medewerker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de administratie...

Er zijn nog veeeel meer leuke banen in de administratie. Van financiële beroepen, tot kantoormanagers. Misschien vind je deze ook leuk?

 • Bedrijfsadministrateur
 • Salarisadministrateur
 • Kantoormanager
 • HR secretaresse
 • Sales-support medewerker
 • Personal assistent

Dit zijn de meestgestelde vragen over administratief medewerkers

 • Wat doet een administratief medewerker?

  Een administratief medewerker is verantwoordelijk voor alle ondersteunende taken bij een bedrijf. Mailtjes sturen, agenda’s beheren en offertes versturen. Als administratief medewerker doe je het allemaal! Meer weten over wat een administratief medewerker doet? Check het hier!

 • Wat verdien je gemiddeld als administratief medewerker?

  Als administratief medewerker verdien je he-le-maal niet slecht! Als fulltime administratief medewerker verdien je gemiddeld tussen €2.217 en €2.286 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat zo’n €29.185 per jaar. Werk je flex? Dan kun je rekenen op zo’n €13 per uur. Hoppaa! Lees hier hoeveel je fulltime kunt verdienen!

 • Heb je ervaring nodig om administratief medewerker te worden?

  Een mbo-diploma op zak? Dan heb je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan als administratief medewerker! Lekker bezig hoor! Benieuwd naar aanvullende trainingen en opleidingen? Je vindt ze hier.

 • Is de functie administratief medewerker hard werken?

  Het is zeker hard werken! Je hebt veel verantwoordelijkheid en een hoop mensen rekenen op je. Maarrrr dat maakt het juist zo leuk om als administratief medewerker aan de slag te gaan! Enne… je hebt natúúrlijk je collega’s voor de nodige grapjes tussendoor! Ontdek hier hoe een werkdag eruit ziet als administratief medewerker.

 • Waarom is het leuk om te werken als administratief medewerker?

  Je bent verantwoordelijk voor de organisatie van een bedrijf. Jij bent dus superbelangrijk! Daarnaast bezorg je mensen steeds weer een glimlach. Of het nou aan de telefoon, via de mail of in het echt is! En zeg nou zelf: daar spring je toch een gat van in de lucht? Ontdek hier hoe een werkdag eruit ziet als administratief medewerker.

 • Hoe moet ik solliciteren op een vacature voor de functie administratief medewerker?

  Solliciteren voor de functie van administratief medewerker? Appeltje-eitje! Gewoon even een gratis Tempo-Team-profiel aanmaken en tussen onze vacatures naar de functietitel zoeken. Daarna stuur je makkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà, je hebt gesolliciteerd! Nog wat extra hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!