Werken als technisch tekenaar, iets voor jou?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden: daar weet jij alles van! Geef jou potlood en papier en jij schetst een eind weg. Tel daar je liefde voor techniek bij op, ruimtelijk inzicht en een creatief brein en tadaaa…. er is een technisch tekenaar geboren! Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kunt als technisch tekenaar? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een technisch tekenaar precies?!

Als technisch tekenaar maak je - je raadt het al - technische tekeningen. Gewapend met liniaal, gradenboog en een set potloden neem jij plaats achter de tekentafel! Je tekent openbare ruimtes, machines, installaties, bouw- en woonconstructies. Zo vertaal je het idee van een architect naar papier. Met de aangeleverde informatie, concrete ideeën en aangegeven richtlijnen weet je precies de situatie te schetsen! Op basis van jouw technische tekening staat er straks een pracht van een gebouw of een geoliede machine!

In veel technische sectoren is er vraag naar goede technisch tekenaars. Denk hierbij aan  bouwbedrijven, aannemersbedrijven of architectenbureaus. Maar ook in de civiele techniek en in de installatietechniek zijn er veel technisch tekenaars nodig! 

Als technisch tekenaar teken je hiervoor:

 • Onderzoeken: voordat je als technisch tekenaar van start gaat, wil je de juiste info hebben! Jij onderzoekt wat nodig is om de perfecte tekening te maken, zo kan de productie gelijk met jouw idee aan de slag! 📚
 • Schetsen: ook al is er tegenwoordig veel gedigitaliseerd en baan jij je een weg tussen programma’s zoals AutoCAD en Medusa, toch wordt er nog veel op papier geschetst.  ✏️
 • Ondersteunen: alles wat jij op papier zet is in samenspraak met de klant; of dat nou een architect of een bouwbedrijf is. Jij ondersteunt het productieproces en geeft advies en verbetervoorstellen! 👨🏽‍💼
 • Berekenen: van materialen tot wiskundige berekeningen, jij als technisch tekenaar breekt hier je koppie over! 🧮

De werkdag van een technisch tekenaar: ondersteunen, ontwerpen en heel veel schetsen

Als technisch tekenaar werk je meestal op kantoor, gezellig met al je collega-tekenaars. Vaak werk je aan grootse projecten, dus alle hens aan dek! Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn in de installatietechniek, in de civiele techniek of een architectenbureau. Wat je takenpakket als technisch tekenaar precies inhoudt, hangt af van de sector waar je werkt. Wat we je wel kunnen verklappen: in de basis maak je altijd technische tekeningen aan de hand van verzamelde of aangeleverde informatie! Neem een kijkje in de werkdag van een technisch tekenaar:

Tijdstip Taak
09:00 uur

een nieuwe dag en een nieuw project, aan de slag! 🔆

09:15 uur

maarrrrrr niet voordat er een espresso in zit! ☕

09:30 uur

je bekijkt alle wensen en ideeën van de klant en belt nog even na om alle puntjes op de i te krijgen. ☎️

10:00 uur

zo dat is duidelijk! Je kruipt achter je dubbele schermen en gaat van start met de tekening. ✏️

12:00 uur

je hebt trek gekregen van al dat schetsen! 🥐

13:00 uur

je loopt de werkplaats op om met productie af te stemmen of je schetsen straks écht staan als een huis. Klopt de lichtinval met het beeld wat je nu in je hoofd hebt? 🏗️

14:00 uur

je hebt wat feedback teruggekregen van een ander project en gaat werken aan een verbetervoorstel  ⛑️

15:30 uur

meeting met de werkvoorbereider en architect! 🙏🏽

16:30 uur

het laatste uurtje pak jij je schetsen nog even op, je hebt inspiratie! ⚙️

17:30 uur

de dag zit erop, tijd om naar huis te gaan en je creativiteit te herladen! 

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een technisch tekenaar 🤑

Als fulltime technisch tekenaar verdien je gemiddeld tussen €2.078 en €2.506 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €27.000 per jaar. Daar kun je 1500 sets potloden van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,24. Daar teken jij voor!

Hoe weten wij dat technisch tekenaars dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als bouwkundig tekenaar of CAD tekenaar? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als technisch tekenaar? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van technisch tekenaars. Hoppaaaa!

Wat voor technisch tekenaars zijn er?

Voor elk gebouw dat in aantocht is, is er ook een technisch tekenwonder nodig! Dat zijn er dus een he-le-boel. Ga bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • Bouwkundig tekenaar: op basis van het bouwontwerp van een architect, maak jij als bouwkundig tekenaar de perfecte bouwtekening. Tot in de kleinste details werk je alles uit, jouw creatieve idee komt zo letterlijk tot leven!
 • 3D-tekenaar: driedimensionaal is voor jou het nieuwe normaal! Als 3D-tekenaar laat je ontwerpen tot leven komen, nog voordat het bouwwerk of de constructie daadwerkelijk staat. 

Technisch tekenaar worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Er zijn verschillende opleidingen die je kan volgen om technisch tekenaar te worden. Wil je studeren op mbo-niveau? Kijk dan eens naar een opleiding tekenaar constructeur. Studeren aan het hbo? Dan zijn civiele techniek, werktuigbouwkunde, installatietechniek en bouwkunde goede opleidingen om je voor te bereiden op een carrière als technisch tekenaar! Daarnaast heb je verschillende (korte) vakopleidingen, cursussen en trainingen binnen technisch tekenen om je op weg te helpen.

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Als technisch tekenaar ben je altijd in de weer met pen en papier. Wil je je blijven ontwikkelen in jouw vak en op persoonlijk gebied? Dan zijn dit interessante cursussen en trainingen!

 • Design thinking: problemen en vraagstukken op een creatieve manier oplossen? In de cursus design thinking leer je hier alles over!
 • Ieder project een succes: na het volgende van deze training weet jij precies hoe je een project succesvol afrondt. Binnen de afgesproken tijd, het budget en met het gewenste eindresultaat! 
 • Kritisch denken: als technisch tekenaar heb je een kritische blik nodig. Door kritisch te denken maak je ook betere keuzes, leer alles hierover met de training kritisch denken! 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé tekenaar! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een technisch tekenaar

Heb je al wat jaren ervaring als technisch tekenaar en ben je klaar om een stapje verder te gaan? Yes! Als technisch tekenaar zijn dit je doorgroeimogelijkheden: 

 • Werkvoorbereider: wil je naast tekenen ook nog plannen, organiseren, regelen en in contact staan met alle betrokkenen bij een project? Dan is werkvoorbereider helemaal jouw baan! Hierin ben je verantwoordelijk voor de start en coördinatie van een project! Planning, inkopen en instructies = check ☑️
 • Hoofd tekenkamer: vind je het vak als technisch tekenaar fantastisch, maar heb je zin om daarnaast net wat meer verantwoordelijkheden op te pakken? Als hoofd tekenaar geef je leiding aan een team van tekenaars. Onder jouw toeziend oog zorg je dat alle technische tekeningen op tijd af zijn, binnen budget worden gemaakt en dat ze voldoen aan alle eisen van de opdrachtgever!

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte technisch tekenaar 🤩

Ruimtelijk inzicht, leergierig en zelfstandig; dat is een technisch tekenaar in de (pennen)dop. Waar je een technisch tekenaar verder aan herkent? Check even de volgende eigenschappen:

 • Jij hebt oog voor detail: niet alleen je technische tekeningen zijn tot in de detail zorgvuldig uitgedacht. 👀 Je doet er daarnaast alles aan om fouten te voorkomen en daarmee dus geld te besparen!
 • Jij werkt goed samen: aannemers, architecten, productiemedewerkers en collega tekenaars… jij werkt met iedereen net zo lekker samen. Eén team, één taak toch? 
 • Jij bent creatief: out of the box denken is jou niet vreemd! Met je creatieve blik en hoofd stampensvol ideeën weet je ieder project weer tot leven te blazen. ✍️ 
 • Jij bent resultaatgericht: jij hebt een doel voor ogen en met dat doel in je hoofd ga je flink aan de bak! Feedback? Dat verwerk je meteen. Problemen? Jij komt gelijk met een verbeterplan. Alles voor het beste resultaat! 

Altijd de nieuwste technisch tekenaar vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als technische tekenaar?

Als technisch tekenaar werk je meestal op kantoor met regelmatige tijden. Dat betekent van maandag tot en met vrijdag en de weekenden vrij, wel zo lekker! Dit doe je meestal op fulltime basis, zo heb je de kans om je volledig te storten op een project! Daarnaast is er ook veel werk als freelance technisch tekenaar. Vaak gebeurt dat op projectbasis, waardoor je  verschillende klussen hebt!

Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als technisch tekenaar via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als technisch tekenaar aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over technisch tekenaars

 • Wat doet een technisch tekenaar?

  Als technisch tekenaar maak je technische tekeningen. Je tekent openbare ruimtes, machines, installaties, bouw- en woonconstructies en je vertaalt het idee van de architect naar papier. Met de aangeleverde informatie, concrete ideeën en aangegeven richtlijnen weet jij precies de situatie te schetsen! Meer weten? Bekijk een dag uit het leven van een technisch tekenaar!

 • Wat verdien je gemiddeld als technisch tekenaar?

  Als fulltime technisch tekenaar verdien je gemiddeld tussen €2.078 en €2.506 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €13,24. Bekijk hier alles over het salaris van een technisch tekenaar!

 • Is werken als technisch tekenaar moeilijk?

  Het ene project is moeilijker dan het andere, maar als je goed kan tekenen, ruimtelijk inzicht hebt en affiniteit met techniek hebt; past deze baan jou als gegoten!  Leer meer over de competenties en eigenschappen van een technisch tekenaar!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot technisch tekenaar?

  Je hebt verschillende mogelijkheden om technisch tekenaar te worden. Zowel op mbo als hbo niveau zijn er technische opleidingen die je voorbereiden op deze carriere. Afhankelijk van het niveau duurt een opleiding tussen de 2 en 4 jaar! Ontdek hier alles over opleidingen, trainingen en cursussen tot technisch tekenaar.

 • Hoe moet ik solliciteren op een technisch tekenaar vacature?

  Solliciteren als technisch tekenaar is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!