Opleidingen in de techniek

Zie jij jezelf werken in de technische sector? Mooi! Er zijn namelijk volop mogelijkheden voor jou. Doordat de techniek blijft groeien en innoveren is er een grote behoefte aan gekwalificeerde technici. Daarom bieden wij door heel Nederland diverse opleidingsmogelijkheden aan. Denk aan een opleiding tot operator A en B, elektromonteur, monteur van zonnepanelen etc.   

Wil jij...

 • Een technisch vak in de praktijk leren?
 • Tijdens de opleiding betaald krijgen?
 • Een landelijk erkend diploma op niveau 2 of 3 behalen?
 • Géén taaie leerstof, maar leren met behulp van modern lesmateriaal (video in plaats van tekst)?
 • Gegarandeerd een baan nadat je slaagt?

Ja, natuurlijk wil je dat! En dat kán via Tempo-Team Werk en leren! Heb je interesse om betaald te werken én te leren (BBL opleiding)? Bekijk hieronder alle actuele technische opleidingsmogelijkheden. 

Alle opleidingen vind je in ons opleidingsplatform: Mijn Groei. In Mijn Groei vind je een overzicht van trainingen en opleidingen. Hiervoor hoef je alleen even een Tempo-Team account aan te maken.

Meer over Mijn Groei

“Otter-Westelaken is het technische broertje van Tempo-Team. Ze doen er alles aan om je goed op te leiden en een passende baan voor je te vinden. Voor iedereen die houdt van aanpakken, hebben ze of vinden ze per direct een leuke en uitdagende baan. Ze zijn pas tevreden als de werknemer dat ook is.” - Ismael

Soorten opleidingen

 • Operator A en B

  De procesoperator A houdt het productieproces in de fabriek in de gaten en werkt ook aan de machines. Hij kent het proces door en door en merkt direct of er iets niet goed loopt. Storingen die optreden lost hij zo snel mogelijk op. De procesoperator A werkt in een omgeving waar milieu en veiligheid centraal staat. Het risico voor hemzelf en van anderen kan bijzonder groot zijn. Hij houdt van techniek en vindt het interessant om te weten hoe de machines werken. In de industrie gaat de productie dag en nacht door. Daarom werkt hij vaak in ploegendiensten. De procesoperator B heeft meer verantwoordelijkheden dan de procesoperator A.

  De procesoperator werkt in fabrieken in de proces- en maakindustrie. Dit zijn bedrijven die behoren tot de voedings- en genotmiddelenindustrie, textiel- en lederindustrie, papierindustrie, grafische industrie, chemische industrie, rubber- en kunststofindustrie, basismetaalindustrie, metaalproductenindustrie, machine-industrie, en elektrotechnische industrie.

  Bron: Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

 • Mechanisch operator A en B

  De mechanisch operator A zorgt ervoor dat het productieproces of een deel ervan goed verloopt. Hij weet veel van het proces af. Als er iets mis dreigt te lopen, grijpt hij in, stuurt hij bij of verhelpt de storing. Daarbij houdt hij rekening met kwaliteit, werkvoorschriften, arbeidsomstandigheden en milieu. Hij werkt zelfstandig en draagt verantwoording af over de werkzaamheden die hij doet.
  Hij zorgt ervoor dat alle machines goed blijven werken. Hij bedient en onderhoudt verschillende apparaten en repareert ze als er iets mis gaat. Grote, ingewikkelde apparaten zijn geen probleem.

  De mechanisch operator B heeft meer verantwoordelijkheden dan de mechanisch operator A. De mechanisch operator werkt bij bedrijven in de voedingsindustrie, chemische industrie en in de elektrotechnische industrie. Het zijn vaak bedrijven in ploegendienst en de bijbehorende toeslag.

  Bron: Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

 • Monteur mechatronica

  De monteur mechatronica voert onderhoudswerkzaamheden uit aan mechatronische systemen. Hij werkt meestal in de werkplaats, of bijvoorbeeld op een aparte montage-afdeling van een elektrotechnisch bedrijf. Hij beschikt over basiskennis van het assembleren van mechatronische producten en kan technische tekeningen goed interpreteren. Daarnaast heeft hij een veiligheidsbewuste en nauwkeurige werkhouding. De monteur mechatronica werkt zelfstandig tijdens korte projecten, bij grotere opdrachten heeft hij voornamelijk een ondersteunende rol. Hij voert zijn werkzaamheden uit naar aanleiding van instructies en meldt het als hij afwijkingen in de producten tegenkomt. Hij is verantwoordelijk voor een goede oplevering van het werk.

  Bron: Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

 • Operator C (MBO niveau 4, mechanisch en proces)

  De procesoperator C is werkzaam in zeer uiteenlopende sectoren binnen de procesindustrie. Dit betekent dat de context en de werksetting sterk kunnen variëren. Hij is een specialist die zelfstandig en op flexibele wijze productieprocessen beheerst en eventueel coördineert. Het gaat om zeer uiteenlopende controle- en bedieningsapparatuur. Daarnaast heeft hij projectmatige taken op het gebied van procesverbetering en productontwikkeling. Hij is alert op mogelijke product- en procesverbeteringen en komt met gefundeerde verbetervoorstellen. Hij overziet het totale productieproces. Hij is verantwoordelijk voor het economisch, (voedsel)veilig en milieuverantwoord verlopen van de werkzaamheden en de productie. Eventueel heeft hij coördinerende taken op het gebied van productie, kwaliteit en onderhoud. Hij begeleidt teamleden en/of derden, stuurt deze aan en fungeert als vraagbaak bij ontstane problemen.

  Bron: Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)

 • Medewerker Voeding & Technologie (MBO niveau 2 of 3)

  De medewerker Voeding & Technologie is gericht op het bereiden, samenstellen en/of verpakken van voedingsmiddelen voor mens en dier. Hij is zich bewust van de invloed van zijn werkzaamheden op de voedselkwaliteit, productiviteit en op de kosten. De medewerker voeding is inzetbaar bij verschillende producten en processen en op verschillende werkplekken. Hij neemt receptuur, bereidingsgegevens, en –planning door, zet ingrediënten en verpakkingen klaar en maakt apparatuur klaar voor gebruik. Hij werkt volgens standaardprocedures en zorgsystemen, in een vastgesteld tempo. Resultaat van zijn werk is dat producten tijdig en in de juiste hoeveelheden zijn ontwikkeld, geproduceerd of verpakt volgens de richtlijnen en procedures van het bedrijf. 

  Bron: Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)