Zoek jouw hobby: 85 voorbeelden voor meer (werk)plezier 🤸

Bergbeklimmen, breien, taarten bakken, muziek maken… Welke hobby past bij jou? Zoek een nieuwe hobby en geniet na je werkdag nog meer van je vrije tijd! Hobby’s helpen je namelijk ontspannen en je ontwikkelt er vaardigheden mee die van pas komen op je werk. Lekker! Enne… tussen deze 85 verschillende voorbeelden zit vast een leuke hobby waar jij blij van wordt. Let’s go!

Wat voor hobby zoek je? 👇

85 hobby’s om meer uit je vrije tijd te halen

Doe jij in je vrije tijd het liefst iets heel anders dan je werk? Of lijkt het je wat om van je werk óók je hobby te maken? Ga in ieder geval op zoek naar een interesse waar jij jezelf helemaal in kan verliezen. Dan laad je écht op en ontwikkel je onbewust nieuwe vaardigheden. Zo haal je meer uit je vrije tijd en werk! Dit zijn 85 voorbeelden van verschillende soorten hobby’s.

Rustgevende hobby’s 🧘‍♂️

Wil je even lekker ontspannen na een dag knallen op je werk? Zoek dan een rustgevende hobby! Daar word je he-le-maal zen van. Hier vind je 15 rustgevende hobby’s die helpen tegen de dagelijkse stress. Daar gaan we!

1. Yoga
2. Wandelen
3. Lezen
4. Tuinieren
5. Breien of haken
6. Koken
7. Borduren
8. Mediteren
9. Taarten bakken
10. Muziek luisteren
11. Sterrenkijken
12. Schaken
13. Puzzelen
14. Naar de film gaan
15. Netflixen


Actieve hobby’s 🚴

Zit jij al genoeg tijdens het werk en wil je in je vrije tijd lekker stoom afblazen? Met een actieve hobby ben je fysiek bezig en kun je alle hectiek van het werk even helemaal loslaten. Zo kom je opgeladen en stralend op je werk terug. Tijd voor actie dus!

16. Dansen
17. Hardlopen
18. Klimmen of boulderen
19. Fietsen
20. Zwemmen
21. Padellen
22. Surfen
23. Basketbal
24. Skateboarden
25. Pilates
26. Tennis
27. Boksen
28. Volleybal
29. Bootcamp
30. Hiken

Van je hobby je werk maken? Check onze baanraders!

Wil je een baan die aanvoelt als een hobby? Al deze werkgevers scoren minimaal een 8+ op werkplezier. Zo heb je ge-ga-ran-deerd nog genoeg energie voor je hobby over!

Creatieve hobby’s 🎨

Zin om iets nieuws te creëren, terwijl je even helemaal loskomt van het werk? Creatieve hobby’s zijn hier perfect voor. Dus hop, op zoek naar je innerlijke creabea met deze 15 superleuke creatieve hobby’s!

31. Schilderen
32. Tekenen
33. Fotografie
34. Schrijven
35. Een instrument spelen
36. Zingen
37. Acteren
38. Kalligrafie
39. Sieraden maken
40. Houtbewerken
41. Beeldhouwen
42. Grafisch ontwerpen
43. Meubelmaken
44. Pottenbakken
45. Een podcast maken

Hobby’s voor thuis 🎮

Een nieuwe hobby waar je je helemaal in kan verliezen, en waarvoor je niet eens de deur uit hoeft. Klinkt ideaal, toch? Een combinatie van thuis chillen én iets nieuws leren! Hieronder vind je de 15 leukste hobby’s voor thuis.

46. Gamen
47. Lezen
48. Naaien of quilten
49. Een taal leren
50. Plantjes kweken
51. Programmeren
52. Origami
53. Puzzelen
54. Zeep maken
55. Cocktails maken
56. Latte-art
57. Vogelspotten
58. Doe-het-zelven
59. Een YouTube-kanaal beginnen
60. Films kijken

Technische hobby’s 🛠️

Ben jij een techneut en heb je zin om lekker te sleutelen als hobby? Sleutel ook aan jezelf met één van deze 15 leuke technische hobby’s. Haal die gereedschapskist maar van zolder!

61. Robots bouwen
62. 3D-printen
63. Modelbouw
64. Drones bouwen/besturen
65. Je eigen bier brouwen
66. Podcast maken
67. Apps ontwikkelen
68. Websites bouwen
69. Computers bouwen
70. Video’s bewerken (TikTokken!)
71. Photoshoppen
72. Een radiozender beginnen
73. Auto’s restaureren
74. Domotica
75. Sleutelen aan fietsen

Knutselhobby’s voor volwassenen ✂️

Lekker in de weer met schaar en plaksel, en zo de mooiste creaties maken. Knutselen is niet alleen hartstikke leuk, het is ook een heel goede manier om je hoofd leeg te maken. En je creativiteit te uiten! Dus wat ga jij maken? Een paar ideeën:

76. Kaarten maken
77. Scrapbooking
78. Mozaïek
79. Keramiek
80. Kleding maken
81. Kaarsen maken
82. Papier-maché
83. Zeefdrukken maken
84. Glas-in-lood maken
85. Boetseren

Deze 5 bijzondere hobby’s ken je vast nog niet

Hobby’s zijn er in alle soorten en maten: creatief, actief, rustgevend of… lekker gek. Omdat het kan, hebben we de meest speciale hobby’s voor je op een rij gezet. En je weet maar nooit: wie weet ben jij wel een geboren zwerkballer! 

  1. Extreem strijken: strijken in je woonkamer? Gaaaaap! Strijken is natuurlijk veel leuker onder extreme omgevingen. Extreem strijken doe je op de top van een berg, onderwater of zelfs tijdens het parachutespringen. Het klinkt misschien een beetje absurd, maar over de hele wereld beoefenen mensen deze sport. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen!

  2. Zwerkbal: deze spectaculaire sport ken je natuurlijk van Harry Potter, maar wist je dat zwerkbal ook door dreuzels wordt beoefend? Bij het zwerkballen ren je met een bezem tussen je benen over het veld, en probeer je een bal door een ring te gooien.

  3. Sculpturen van mos maken: hierbij gebruik je mos om de meest levendige figuren te maken. Hoe zou zo’n mossculptuur in jouw tuin staan?

  4. Honden verven: dit is een vrij populaire hobby in China. Met schmink toveren mensen hun hond om in een tijger, een reuzenpanda of een Van Gogh. Getalenteerde hondenververs kunnen hiermee lekker cashen. De hoofdprijs bij hondenverfwedstrijden loopt soms op tot wel 30 duizend dollar. Ka-ching!

  5. Nieuwsuitzendingen fotobomben: je hebt ze vast wel eens gezien, de fotobombers die gekke bekken trekken op de achtergrond van een nieuwsreportage. Sommige mensen nemen deze hobby heel serieus, en reizen achter cameraploegen aan om in beeld te komen.

Hoe weet ik welke hobby bij me past?

Tja, er is natuurlijk maar één manier om daarachter te komen: uitproberen, uitproberen en nog eens uitproberen! Je weet alleen of je iets leuk vindt als je het probeert. Daag jezelf uit en probeer iedere week iets anders. Schrijf je in voor een proefles pottenbakken, ga eens met een vriend mee naar voetbaltraining of sla een kookboek open op een willekeurige pagina. Ga net zo lang door totdat je de hobby vindt waar jouw hart sneller van gaat kloppen!

Waarom is een hobby goed voor je?

Van hobby’s word je blij! Het helpt je ontspannen, nieuwe skills te ontwikkelen en nieuwe mensen te ontmoeten. Dat betekent minder stress, en meer vrolijke stofjes in je lichaam! Van hobby’s zit je lekkerder in je vel. Je doet nou eenmaal wat je leuk vindt. En dat is niet alleen fijn voor jou persoonlijk, maar ook voor je werkplezier. Want een gezonde balans tussen werk en vrije tijd is essentieel om je goed te voelen!

Hobby gevonden? Zet ‘m op je cv!

Zo, nu heb je genoeg opties om uit te kiezen. Welke is het geworden? Boetseren, padellen of toch extreem strijken? Wat je nieuwe hobby ook is, zet ‘m op je cv! Zo laat je nog meer van jezelf zien, en krijgt je cv een leuke persoonlijke draai! 

Psst… meteen je opgefriste cv uitproberen? Check onze vacatures!