Wat voor kleding trek je aan op je eerste werkdag?

Op je eerste werkdag wil jij natuurlijk een verpletterende indruk achterlaten. En daar hoort ook een super goede outfit bij! Wat trek je aan op zo’n eerste dag? Welke dresscode past bij jouw nieuwe baan? Casual of netjes? Wij geven je tips waarmee jij de juiste pareltjes zo uit je kast haalt. Zo ga je die eerste dag zeker rocken!

Kledingadvies voor de eerste werkdag: 5 tips 

Stralen op je eerste werkdag? Da’s een makkie! Met deze 5 tips kom je erachter welke dresscode past bij jouw nieuwe baan. Zo kom je goed gematched en vol zelfvertrouwen aan op je nieuwe baan. Tijd om je kast uit te pluizen voor die top outfit!  

Tip 1. Lekker loeren 👀

Kijk tijdens je sollicitatiegesprek om je heen, want dit is hét moment om je nieuwe collega’s eens goed te bekijken. Check of jij je in jouw sollicitatiekleding overdressed of underdressed voelt  in vergelijking tot je nieuwe collega’s. Let ook op de inrichting en de sfeer van het kantoor. Hangt er moderne kunst aan de muur of staat er een zitzak in de hoek? Krijg je koffie in een gekke mok of in een nette kop en schotel? Dit zijn allemaal hints die jou vertellen of er bij dit bedrijf een casual style of een nette kledingstijl passen. Simpel toch?   

Tip 2. Ga op onderzoek uit 🕵🏻‍♀️

Check hoe jouw nieuwe collega’s op werkfoto’s staan. Google, Facebook, Instagram en LinkedIn zijn je beste vrienden. Neem ook een kijkje op de bedrijfswebsite. Hoe staan werknemers op de foto bij de personeelspagina? Zijn er foto’s van een netwerkborrel of vrijdagmiddagborrel? Nice! Hoe meer foto’s je vindt, hoe meer werkoutfits je kunt spotten! 

Supertip! Probeer ook gelijk de namen te onthouden van de collega’s die je online vindt. Zo herken je gelijk een aantal nieuwe collega’s op je eerste werkdag.

Tip 3. Vraag het tactisch 🤫

Stuur een paar dagen voor je eerste werkdag een e-mail naar degene die je heeft aangenomen. Vraag of je nog ergens rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld waar je het beste kunt parkeren, of er een vergadering is die je moet voorbereiden, wat de dresscode is en of je een eigen laptop meeneemt. Hoppa, heb je die fashionvraag mooi verpakt in je e-mail. Zo verloopt jouw eerste werkdag zeker soepeltjes! 

Tip 4. Fris en fruitig 🍎

Kom fris en fruitig aan op je werk. Pak de avond ervoor een goede nachtrust en trek op je eerste werkdag iets aan wat je vaker hebt gedragen en waar je jezelf goed in voelt. Zorg dat de basis van je outfit in orde is. Ga bijvoorbeeld op je eerste werkdag altijd voor nette schoenen, zorg dat alles gestreken is, ontwijk ‘hippe’ gaten en ga voor een frisse look. Zo stap jij vol zelfvertrouwen je nieuwe werkplek binnen. Mooi toch? 

Tip 5. Wees een kameleon 🦎

Klanten ontmoeten, borrelen met collega’s of direct na werk met vrienden afspreken.  Wees een kameleon en ga voor laagjes op zo’n dag vol verschillende afspraken. Mix bijvoorbeeld één of twee casual items met een super zakelijke kledingstukken zoals een pantalon, rokje of colbert. Of neem een extra outfit mee naar werk die gemakkelijk voor je bedrijfskleding kunt inwisselen. Hang je jasje aan de kapstok tijdens de lunch en doe je stropdas weer om als je naar die afspraak met een klant gaat. Vervang de pumps voor sneakers als je in de kroeg gaat borrelen met collega’s. Of wissel even snel van outfit op het toilet. Hoppa, jou krijgen ze er niet onder! 

Anderen lazen ook:

  • Wat voor kleding trek ik aan op mijn eerste dag?

    We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet zodat je precies weet wat je aan moet doen op je eerste werkdag. Zo kom je goed gematched en vol zelfvertrouwen aan op je nieuwe baan. Check de blog voor de perfect first workday-look!

  • Hoe kom ik erachter wat de dresscode is op kantoor?

    Houd je ogen open! Tijdens je sollicitatie kun je alvast spieken wat je toekomstige collega’s dragen. Ook kun je de socials checken, zo kun je zien hoe werknemers op foto’s staan.

  • Hoe kan ik subtiel vragen wat ik aan moet doen naar het werk?

    Stuur een paar dagen voor je eerste werkdag een e-mail naar degene die je heeft aangenomen. Vraag of je nog ergens rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld waar je het beste kunt parkeren, of er een vergadering is die je moet voorbereiden, wat de dresscode is en of je een eigen laptop meeneemt. Hoppa, heb je die fashionvraag mooi verpakt in je e-mail.