Bereid je sollicitatiegesprek voor met 9 tips!

Hoppa! Jij bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek! Lekker zeg. Daar worden wij blij van. En nu? Nou, simpel. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom helpen we je van A tot Z om het sollicitatiegesprek tot in de puntjes voor te bereiden!

Spring snel naar:

Na deze voorbereiding ga jij knallend het sollicitatiegesprek in! Dus, wil jij weten hoe je méga enthousiast overkomt, welke goede vragen je kan stellen en hoe jij een verbluffende eerste indruk achterlaat? Op deze pagina vertellen we je alles over het oh-zo-spannende sollicitatiegesprek!

Video: bereid je gesprek voor met sollicitatiebaas Damien:

Bereid je sollicitatiegesprek voor: 9 tips

Zoals onze sollicitatiebaas Damien ook in de video uitlegt, voorbereiding is super belangrijk wanneer je op sollicitatiegesprek gaat. Wat je allemaal kunt voorbereiden? Wij gaan je helpen. Hierbij onze tips:

1. weet waar en bij wie je solliciteert
2. bereid je voor op sollicitatievragen
3. neem je cv mee naar het gesprek
4. draag nette kleding wat bij je past
5. denk aan je lichaamstaal: wees positief en aardig
6. eerlijkheid duurt het langst
7. kom op tijd
8. eindig met een vraag
9. geduld is een schone zaak

1. Weet waar en bij wie je solliciteert

Wanneer je op sollicitatiegesprek mag komen, is het belangrijk dat je je goed verdiept in het bedrijf waar je op gesprek gaat. Google het bedrijf even, check het laatste nieuws, spit de website door, bekijk eventueel social kanalen en weet tot in de puntjes wat er in de vacaturetekst staat. Ennn, verdiep je ook even in de persoon waarmee je het gesprek aan gaat. Bijvoorbeeld via door even op Linkedin te kijken. Door je goed te verdiepen in het bedrijf en in jouw gesprekspartner kan je super gerichte vragen stellen. En dat komt écht goed over. Promise!

2. Bereid je voor op sollicitatievragen

Welke vragen worden er gesteld? Met je mond vol tanden staan tijdens je sollicitatiegesprek: niet als het aan Tempo-Team ligt! Bereid je gewoon voor op de meestgestelde sollicitatievragen, dan ga je knallend het gesprek in. Denk aan'waarom solliciteer je op deze functie' of 'wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen'?  Door je goed voor te bereiden op vragen die werkgevers hoogstwaarschijnlijk gaan vragen, val je he-le-maal in de smaak. Het straalt energie, ambitie en hard werken uit.

Wil je weten hoe je het best op deze vragen kan antwoorden? We got you! Check snel de pagina over sollicitatievragen! Wil je zélf een portie vragen klaar hebben liggen om te vragen? Lekker bezig! Bekijk dan de lijst met vragen die je zelf kunt stellen. Zo kom je super assertief over en ga je knallend het gesprek in! 🔥

3. Neem je cv mee naar het sollicitatiegesprek

Je cv meenemen naar je sollicitatiegesprek is super slim. Allereerst komt het gewoon erg goed voorbereid over. Tip: neem eventueel een extra exemplaar mee voor je gesprekspartner. Naast dat het goed overkomt bij je gesprekspartner kan het je ook goed helpen in het onderbouwen van jouw sollicitatieverhaal met prestaties en werkervaring op je cv. En mooi meegenomen: je kunt mooi de achterkant gebruiken om wat notities te maken tijdens het gesprek.  

👉🏼Tip: zorg dat je een getuigschrift of referentie op zak hebt tijdens je sollicitatiegesprek, misschien vragen ze er wel naar.

4. Draag nette kleding wat bij je past

Denk goed na over welke sollicitatiekleding je uitkiest. Het allerbelangrijkste is natuurlijk wel dat je jezelf blijft. Laten we dat voorop stellen. MAar wist je dat een recruiter binnen 2 seconden al een eerste indruk van je heeft?🤯 Superbelangrijk dus dat je sollicitatiekleding past bij de plek waar je solliciteert. Kies tussen jouw lievelings outfitjes een nette opties en rock die eerste indruk!

5. Denk aan je lichaamstaal: wees positief en aardig

Met een spetterende eerste indruk creëer jij een WAUWfactor! 🤩 Al in de eerste minuten van het sollicitatiegesprek kun jij laten zien wat je in huis hebt. Een ieniemini-moment dus, waarmee jij hét verschil kunt maken. Een toffe eerste indruk kun je bijvoorbeeld maken door een goede lichaamstaal uit te stralen. Ga niet met je armen over elkaar zitten of achterover hangen in je stoel. Wees lekker positief, aardig, maak oogcontact en glimlach. Dat maakt écht verschil. Met de juiste tips haal jij het beste uit je houding en lichaamstaal tijdens het sollicitatiegesprek en straal je positiviteit uit! Hééél fijn.

Naast positief en aardig zijn is 'luisteren' ook mega belangrijk. Luister aandachtig naar jouw gesprekspartner, stel vragen wanneer je het niet begrijpt en wees scherp. 

6. Eerlijkheid duurt het langst

Túúrlijk. Het is super belangrijk om positief te zijn, een goede indruk te maken en je kwaliteiten te promoten. Maarrrrr wees wel eerlijk. Kijk goed in de spiegel voor je een sollicitatiegesprek in gaat en vraag jezelf ook af wat je valkuilen zijn. Wat vind je van die valkuilen en kan je er iets aan doen? Door daar al goed en eerlijk over na te denken, kan je in je gesprek straks laten zien dat je weet waar je sterke maar ook zwakke eigenschappen liggen. Maar ook hoe rekening houdt met valkuilen en wat het je eventueel ook brengt. Knoop goed in je oren: het is niet erg om kwetsbaarheid te tonen. Sterker nog, wanneer je het goed kunt verwoorden en kunt laten zien hoe je ermee aan de slag bent, is dat alleen maar super sterk!💪 Lekker bezig!

7. Kom op tijd!

Súper belangrijk. Wanneer je te laat komt, sta je gelijk een punt achter. Check Google Maps: wat zijn je reistijden en reisopties? Welk vervoer heb je nodig om op tijd op locatie te zijn? En hou ook rekening met eventuele spitstijden. Ben je ondanks je super goede voorbereiding om op tijd te komen op je sollicitatiegesprek toch te laat? Bel dan gewoon even op. Zo is jouw gesprekspartner goed op de hoogte en kan er een oplossing gevonden worden!

8. Eindig je sollicitatiegesprek met een vraag

Door je gesprek te eindigen met een super originele vraag, of juist een vraag met lekker veel lef, laat je een krachtige indruk achter. Bereid daarom een originele vraag voor, zoals bijvoorbeeld 'wat vind jij zelf het leukste aan werken bij ... ' en verras je gesprekspartner! Of toon lef en vraag hoe ze het gesprek met jou hebben ervaren of stel vragen over de vervolgprocedure. Neem regie met eigen sollicitatievragen. Dat kan jij!

9. Geduld is een schone zaak

Dit is meer een tip voor wanneer je sollicitatiegesprek achter de rug is. We begrijpen natuurlijk héél goed dat jij eigenlijk gelijk na jouw gesprek wilt weten waar je aan toe bent. Ben je het geworden of niet? Hoor jij niet direct of je het bent geworden ja of nee? Heb vooral een beetje geduld en wacht tot zij bij jou terugkomen met uitsluitsel. Duurt het nu wel errrrrrggg lang. Stuur dan even een e-mail of bel even om te peilen wanneer je meer hoort over jouw sollicitatiegesprek. 

Meld je aan voor de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival!

Survivallen, dat zie jij wel zitten! Ontvang de gratis 5-daagse sollicitatiesurvival zo in je mailbox! Elke dag een sollicitatieobstakel overwinnen met een cadeau, ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Meld je nu aan!

Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?

Joehoee! Een standaard sollicitatievraag die jij vanaf nu gaat rocken. Echt wel. Wij zorgen ervoor dat je ook nog eens origineel uit de hoek komt. Breng je goede en slechte eigenschappen op deze manier en je hengelt die leuke baan zo binnen! 

Een tweede sollicitatiegesprek? Let’s go!

Wow! Ze willen je nog eens zien, steek die maar in je broekzak. Het enige dat jou rest is het rocken van het tweede sollicitatiegesprek. Met de juiste voorbereiding komt dat he-le-maal goed! Jaaaa, gewoon even ons stappenplan volgen. Dit kun jij!

  • Hoe bereid je een (tweede) sollicitatiegesprek voor?

    Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk! Denk onder andere na over welke outfit je aantrekt, welke vragen er worden gesteld, welke vragen je kunt stellen en of je een getuigschrift of referenties nodig hebt. Ook kun je nadenken over hoe jij jouw slechte eigenschappen omtovert tot positieve eigenschappen. Ennee.. dit geldt natuurlijk ook voor een 2e sollicitatiegesprek!

  • Waar moet je rekening mee houden tijdens het sollicitatiegesprek?

    Spannend zo’n sollicitatiegesprek, maar als je je goed hebt voorbereid komt het helemaal goed. Tijdens het gesprek kun je rekening houden met je lichaamstaal en houding; neem bijvoorbeeld een actieve houding aan. Zorg verder dat je er verzorgd uitziet en een verpletterende eerste indruk maakt. Het is ook vet belangrijk om tijdens het gesprek assertiviteit te tonen door zelf vragen te stellen. Dat kan jij!